Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KIYMET NECİP TESAL İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK SERVİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KIYMET NECİP TESAL İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK SERVİSİ"— Sunum transkripti:

1 KIYMET NECİP TESAL İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK SERVİSİ
STRES YÖNETİMİ KIYMET NECİP TESAL İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK SERVİSİ

2 STRES NEDİR ? STRES, insanın kendini sinirli, gergin, huzursuz veya endişeli hissetmesidir.

3 STRESİN GENEL BELİRTİLERİ
KAYGILANMA,HUZURSUZLUK SIK SIK TARTIŞMA KAVGA ETME AŞIRI UNUTKANLIK DÜŞÜNME GÜCÜNDE AZALMA SIK SIK TUVALETE GİTME İSTEĞİ DUYMA ŞAŞKINLIK ENDİŞE,TELAŞ,PANİK,UMUTSUZLUK

4 STRES ALTINDAYKEN VÜCUDUNUZDA NASIL DEĞİŞİMLER
GÖZLEMLİYORSUNUZ ?

5 STRESİN BEDENDE YARATTIĞI GÖZLENİLEBİLİR
kalp atışında hızlanma STRESİN BEDENDE YARATTIĞI GÖZLENİLEBİLİR DEĞİŞİMLER dikkati toplayamama Midede rahatsızlık terleme sesin ve ellerin terlemesi ağzın kuruması

6 Yeni insanlar ile tanışma. Yeni bir sorumluluk alma.
Yalnızca olumsuz değişimlerin stres yapmadığını, olumlu değişimlerin de stres yarattığını aklınızdan çıkarmayın. Bunlar; Yeni insanlar ile tanışma. Yeni bir sorumluluk alma. İnsanlara heyecan veren durumlar vb.

7 STRES YARATAN FAKTÖRLER
GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİR HEDEFLER BELİRLEMEME. OLUMSUZ ÖNYARGILAR ABARTILI DÜŞÜNCE VE DAVRANIŞLAR BAŞARISIZLIK KORKUSU HAYATI TEHDİT EDEN DURUMLAR(DOĞAL AFETLER, YANGIN VB.) OLUMSUZ AİLE - OKUL İLİŞKİLERİ SEVİLEN BİR YAKININ KAYBI. SEVGİ EKSİKLİĞİ MUTLULUĞU BAŞKASINDAN BEKLEME SAĞLIKLI SOSYAL İLİŞKİ KURAMAMA.

8 Benden beklenenler KAPASİTEM STRES HİSSETMEM

9 KAPASİTEM Benden Beklenenler STRESTEYİM

10 STRESLE BAŞA ÇIKMA İNSANLAR “STRES YARATAN” DURUMLARA
ÇEŞİTLİ ŞEKİLERDE TEPKİDE BULUNURLAR. BAZI İNSANLAR BAŞA ÇIKMAK İÇİN HİÇ BİR ŞEY YAPMAZLAR. YANİ TEPKİSİZ KALIRLAR. BAZI İNSANLAR KENDİLERİNE ZOR GELEN BU GİBİ DURUMLARDAN KAÇMA EĞİLİMİNDEDİR. BAZI İNSANLAR ZOR GELEN BU GİBİ DURUMLARDA KENDİLERİNE ÖZGÜ YOLLARLA BAŞA ÇIKMAYA ÇALIŞIRLAR.

11 STRES VE ÇEŞİTLERİ Stresin sadece olumsuz etkisi mi vardır? Motive edici yönü

12 Stresle Baş Etme Yöntemleri
Stres kaçınılmazdır. Stresli olaylara karşı hazır olun.

13 İçinde Bulunduğun Durumu Değerlendir
OLUMSUZ DÜŞÜNCELERİN YERİNE STRESİ ORTADAN KALDIRACAK ÇÖZÜM YOLLARI ÜRET.

14 Kendinizle İlgili Olumlu Yargıları Güçlendirerek
İyi Yönlerinize Ve Başarılarınıza Odaklanın. “BU DURUMLA BAŞA ÇIKABİLİRİM, ELİMDEN GELENİN EN İYİSİNİ, YAPACAĞIM”.GİBİ ☺Yapabileceğinizden fazlasını üstünüze almayın. ☺ Herkesin biricik,tek ve farklı olduğunu unutmayarak kapasitenizi farkına varın. ☺ Her zaman haklı ya da mükemmel olamayacağınızı fark edin. ☺ Değiştiremeyeceğiniz durumları kabullenmeyi öğrenin. ☺ Cesaretli ve atılgan olun. ☺ Kendini olduğun gibi kabul et ve kendinle barışık ol.

15 Zamanı Verimli Kullanmayı Öğren
Şu anı yaşamanın önemli olduğunu unutma. Sürekli geçmişi ya da geleceği düşünmek yerine şu anını verimli kullan. Gerçekleştirebileceğinize inandığınız hedefler belirle ve öncelikleriniz olsun. Zamanı önceliklere göre düzenle. Karışık olayları basit parçalara böl. Bir seferde tek olayla baş et. Gevşemek ve rahatlamak için zaman ayır.

16 KARAR VERMEKTEN KAÇINMA
Karar vermek zorunda olmak stres yaratır.Bu nedenle karar almayı çoğu zaman erteleriz. Bu Aşamada Karar Vermeniz Gereken Konuları Listele. Karar Vermek İçin Gerekli Bilgileri Araştır. Seçenekleri Avantaj ve Dezavantajlarına Göre Değerlendir.

17 STRESLE BAŞA ÇIKMAK İÇİN ;
Kendinizin ve başkalarının hakkını koruyan davranışlar geliştirin ve “Hayır” demeyi öğrenin. Yaşamınızda aynı anda birden çok değişiklik yapmayın. Duygularınızı ifade edin.

18 Kişisel Bakıma Önem Ver
Beslenmeye dikkat et. Spor için zaman ayır. Kendine ait zaman yarat. Kötü alışkanlıklardan uzak dur. Arkadaşlıklar kur. Yeterince dinlen.

19 Kendine Zaman Ayır Kendinizi ifade edebileceğiniz bir hobi geliştir. Güvendiğiniz birisiyle kaygı ve sorunlarınızı paylaş. Sosyal faaliyetlere katıl.

20 STRESLE BAŞA ÇIKMA TEKNİKLERİNİ NELERDİR ?

21 TEMEL NEFES EGZERSİZİ GEVŞEME EGZERSİZİ
STRESİ AZALTMA TEKNİKLERİNİN AMACI, STRESİN OLUMSUZ SONUÇLARINI ORTADAN KALDIRMAKTIR. TEMEL NEFES EGZERSİZİ GEVŞEME EGZERSİZİ

22 DOĞRU NEFES ALMA İYİ NEFES, AĞIR OLARAK BURUNDAN ALINMALI, SESSİZ VE AKCİĞERİN BÜTÜNÜNÜ DOLDURARAK DİYAFRAMI AŞAĞI İTECEK DERİNLİKTE OLMALIDIR. ALDIĞINIZ NEFESİ ALDIĞINIZ SÜRENİN İKİ KATI SÜREDE VERİN.

23 GEVŞEME EGZERSİZİ SAĞLIKLI BİR BEDENE SAHİP OLMAK İÇİN,KENDİ BAŞINIZA BU TEKNİĞİ KULLABİLİRSİNİZ.

24 Sınav Zamanlarında Rahat olun. Çalışmayı son güne bırakmayın.
Sınavlarda kendi hızını öğren ve ona göre süre ayarlaması yapın. İlk olarak bildiğin soruları yanıtlayın. Sınav sonunda soruları gözden geçirmek için zaman bırakın.

25 Çoktan Seçmeli Sınavlar
Tüm seçenekleri okuyun. İmkansız olasılıkları eleyin. Yanıt için olası ipuçlarına karşı uyanık olun. Detaylı yanıtların doğru olma olasılığı her zaman yüksektir. Genelleme belirten yanıtlar da çoğunlukla yanlıştır.

26 UNUTMAYIN “BAŞARI SİZE GELMEZ SİZ ONA GİDECEKSİNİZ.”

27 NASIL BAKARSANIZ HAYAT SİZE ÖYLE GÖRÜNÜR.
UNUTMAYIN , NASIL BAKARSANIZ HAYAT SİZE ÖYLE GÖRÜNÜR.

28 UNUTMAYIN BU HAYAT SİZİN!
TEŞEKKÜRLER


"KIYMET NECİP TESAL İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK SERVİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları