Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

STRES YÖNETİMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "STRES YÖNETİMİ."— Sunum transkripti:

1 STRES YÖNETİMİ

2 Stres Organizmanın bedensel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan bir durumdur. kişinin istek ve gereksinimlerinin engellenmesinde bir kayıp ya da tehdit söz konusudur.

3 BEDENSEL TEPKİLER -Solunum sayısı artar (bedene daha fazla oksijen sağlanır). -Kalp vurum sayısı artar ve kan basıncı yükselir (bedenin gereken bölgelerine gerekli kan takviyesi yapılır). -Kas gerimi artar (kuvvet gerektiren işlere hazırlık yapılır). -Sindirim yavaşlar veya durur (iç organlardaki kan, kas ve beyne geçer, bağırsak ve mesane adaleleri gevşer). -Gözbebekleri büyür (daha fazla ışık alınarak algıyı güçlendirmeye yardımcı olur).

4 BEDENSEL TEPKİLER -Bütün duyumlar artar (dış ortamdan daha çok haberdar olunması sağlanır). -Kanda alyuvarlar artar (beyne ve kaslara daha fazla oksijen taşınır). Stres nedeniyle dengenin bozulması, canlılığı korumaya yönelik alarm tepkisinin yaşanmasına sebep olur. Bozulan dengenin yeniden kurulması için yeni duruma uyum sağlanması gerekir.

5 DUYGUSAL BELİRTİLER Huzursuzluk, sıkıntı, gerginlik Kaygılı olmak
Neşesizleşme, durgunlaşma, çökkünlük hali Sinirlilik, saldırganlık veya kayıtsızlık Duygusal olmak

6 ZİHİNSEL BELİRTİLER Unutkanlık Konsantrasyonda azalma Kararsızlık
Organize olamamak Zihin karışıklığı İlgi azalması Matematik hataların artması Zihinsel durgunluk

7 Stres altında insanların yaptığı en sık yanlışlar
-Önemli veya önemsiz, daha önceden kolaylıkla verilebilen kararları vermekte güçlük, -Alışılmış davranış biçimlerinde önemli değişiklik, -En iyi olanı değil, garanti olanı seçmek,

8 Stres altında insanların yaptığı en sık yanlışlar
-Uygun olmayan durumlarda ortaya çıkan öfke, düşmanlık ve kızgınlık dalgaları, -Sigara ve içki içme eğiliminin artması, -Kişisel hata ve başarısızlıkları sürekli düşünmek, -Ara sıra hayal kurmak, sık sık düşünceye dalıp gitmek,

9 -Duygusal ve cinsel hayatta düşüncesiz davranışlar,
Stres altında insanların yaptığı en sık yanlışlar -Duygusal ve cinsel hayatta düşüncesiz davranışlar, -Birlikte olunan kimselere aşırı güven (veya güvensizlik), -Alışılmıştan daha titiz veya işin gerektirdiğinden daha fazla çalışmak,

10 Stres altında insanların yaptığı en sık yanlışlar
-Konuşma ve yazıda belirsizlik ve kopukluk, -Nispeten önemsiz konularda aşırı endişelenme veya tam tersine gerçek problemler karşısında ilgisizlik ve kayıtsızlık, -Sağlığa aşırı ilgi, -Uyku bozukluğu (zor uyuma veya gece boyu sık sık uyanma)

11 İnsan hayatında karşılaşılan sosyal stresler üç ana başlık altında toplanabilir.
Günlük stresler, gelişimsel stresler, hayat krizleri niteliğindeki stresler a)Günlük stresler: Bunlar günlük hayatın basit gerilimleridir. İhtiyaç karşılanmayınca, girişim engellenince stres artar.

12 Günlük stresler, Trafikte sıkışmak karşılaşılan bir terslik
bürokratik bir zorlanma, evde işlerin aksaması ağlayan çocuk, yanan yemek, istenildiği gibi daktilo edilmemiş bir yazı, işini gereken ilgi ve beceri ile yürütemeyen bir memur karşısında bekleme... Bunlar oldukça sık yaşadığımız streslerdendir.

13 b)Gelişimsel stresler:
Gelişimsel nitelikteki olayların sebep olduğu streslerdir. Burada söz konusu olan çocuk veya yetişkinin kronolojik durumu ile ortaya çıkan streslerdir.

14 c) Hayat krizleri niteliğindeki stresler
Bunlar her hayata başlı başına biçim verecek nitelikteki olayların yarattıkları streslerdir. Örneğin ciddi hastalıklar, doğum, aile bireylerinden birinin ölümü, işten çıkarılma vb. Kısacası bu tür stresler aile yapısındaki yaşam Kalıplarının uğradığı değişikliklerdir.

15 TEŞEKKÜRLER…


"STRES YÖNETİMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları