Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bağımlı ve Bağımsız Öncüller. Bazı durumlarda bir çıkarımda birbirine ba ğ ımlı ve ba ğ ımsız olan öncüller bir arada kullanılmaktadır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bağımlı ve Bağımsız Öncüller. Bazı durumlarda bir çıkarımda birbirine ba ğ ımlı ve ba ğ ımsız olan öncüller bir arada kullanılmaktadır."— Sunum transkripti:

1 Bağımlı ve Bağımsız Öncüller

2 Bazı durumlarda bir çıkarımda birbirine ba ğ ımlı ve ba ğ ımsız olan öncüller bir arada kullanılmaktadır.

3 Örne ğ in aşa ğ ıda üçüncü öncül ilk iki öncüle ba ğ ımlıdır: 1. Köpekler sadık hayvanlardır. 2. Köpekler iyi arkadaştır. 3. Sadık olan ve iyi arkadaş olan hayvanlar iyi ev hayvanı olabilirler. 4. Öyleyse köpekler iyi ev hayvanlarıdır.

4 Ba ğ ımlı ve ba ğ ımsız öncüllerin bir arada kullanılmasındaki amaç mümkün oldu ğ unca çok öncül kullanarak çıkarımın gücünü artırarak sonuç önermesinin kabul edilebilirli ğ ini sa ğ lamaktır. Ancak çıkarım işinde birbirinden ba ğ ımsız önermelerin kullanılması çıkarımı güçlendiriyor gibi görünse de aslında öyle olmamaktadır.

5 Aşa ğ ıdaki örnekte ise ikinci öncül birinciye ba ğ ımlı ilen dördüncü öncül üçüncüye ba ğ ımlıdır. Sonuç önermesi ise birbirinden ba ğ ımsız iki öncüle dayanarak oluşturulmuştur. Bu örnekte fazla sayıda ba ğ ımsız önerme kullanılması çıkarımı daha güçlü yapmamaktadır. 1. Kargalar çirkindir hayvanlardır. 2. Çirkin olan hayvanlar sevimsizdir. 3. Kargalar hain hayvanlardır. 4. Hain olan hayvanlar tehlikelidir. 5. O halde kargalar sevimsiz ve tehlikeli hayvanlardır.


"Bağımlı ve Bağımsız Öncüller. Bazı durumlarda bir çıkarımda birbirine ba ğ ımlı ve ba ğ ımsız olan öncüller bir arada kullanılmaktadır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları