Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Şirketlerde Yönetişim Biçimleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Şirketlerde Yönetişim Biçimleri"— Sunum transkripti:

1 Şirketlerde Yönetişim Biçimleri
YÖNETİM KURULU ? TEPE YÖNETİMİ

2 Şirketlerde Yönetişim Biçimleri
YÖNETİM KURULU: Hissedarların üstün çıkarlarını koruyan ve kollayan, şirketin vizyon ve misyonunu, stratejisini belirleyen, şirketin tepe yöneticilerinin özlük haklarını belirleyen, yatırıma ayrılan kaynaklara ilişkin kararları veren, tepe yöneticilerinden gelen raporları inceleyen, onların icraatlarını izleyen, denetleyen ve gerekli tavsiyelerde bulunan yönetici sınıfıdır. TEPE YÖNETİMİ: İşletmelerin organizasyon şemasında en tepede bulunan yönetim kurulu başkanı, icra kurulu başkanı, genel müdür ve genel müdür yardımcılarından oluşan, işletme politikasını yapan dolayısıyla stratejik kararları verebilen ellerinde çok büyük yetkiler bulunmuş kişilerden oluşan işletme organıdır.

3 Şirketlerde Yönetişim Biçimleri
GİRİŞİMCİLİK YÖNETİMİ ORTAKLIK YÖNETİMİ Yüksek Tepe Yönetiminin Müdahale Derecesi KAOS YÖNETİMİ HAYALET YÖNETİMİ Yönetim Kurulunun Müdalahe Derecesi Yüksek

4 Şirketlerde Yönetişim Biçimleri
Pasif Aktif YÖNETİM KURULUNUN STRATEJİK YÖNETİME MÜDAHALE DERECESİ Sadece Tastikçi Kısaca Göz Atan Sınırlı Katlımcı Aktif Katılımcı Her şeye Karışan Hayalet Ne yapılacağını bilmeyen, hiçbir şeye karışmayan. Tüm kararların alınmasını yöneticlere bırakan ve onların aldığı kararları onaylayan. Biçimsel olarak seçilmiş önemli bazı konuları, kararları gözden geçirmek. Başarının oluşmasına sınırlı ölçüde katılma, önemli kararları, yol gösterici politikaları ve programları gözden geçirme. Misyon, starteji, politikalar ve amaçlar hakkında sorular sorma ve nihai politikaları ve yönetimin icraatlarını genellemede aktif rol oynama. Misyon, amaçlar, strateji ve politikların oluşturulmasında ve bunlarda değişimler yapılmasında lider rolü oynamak, çok aktif bir komite olarak çalışmak.

5 Yönetişimde Son Gelişmeler
Teorik bilgilerin yanında, günümüzde yönetişim konusundaki son eğilimler de kısaca şu şekilde: Yönetim kurulları günümüzde daha müdahaleci, aktif bir tutum ortaya koymaktadırlar. Kurumsal yatırımcılar yönetim kurullarında daha aktif olma ihtiyacı duymakta ve yönetim kurullarına kendi adamlarını sokmak istemekte. Firmanın performansını arttırmak için tepe yönetimini ve BİS’i etkilemekte. Hissedarlar, yönetim kurulu üyeliğine seçilecek kimselerin daha fazla firma hisseleri almalarını ve gerçek bir sahiplik duygusu içinde hareket etmelerini istemektedirler. Akrabalık ilişkileri olmayan, örgüt dışından atanan yönetim kurulu üye sayılarında artış görülmektedir.

6 Yönetişimde Son Gelişmeler
Yönetişimin, yönetim kurulu ayağındaki bazı gelişmeler de şu şekildedir: Yönetim kurulu üye sayısı azalmaktadır. Küreselleşme eğilimdeki uluslar arası ticaret tecrübesine sahip üyelere daha çok yer verme eğilimi görülmektedir. Kârlılık amaçları ile sosyal nitelikteki amaçların biraraya getirilerek bağdaştırılması ya da dengelenmesi firma misyonunun bir parçası ve zorunluluğu haline gelmektedir. Yönetim kurulu üyelerinin farklı alanlardan gelerek çeşitlenme eğilimleri de artmakta. Yönetim kurulları firmanın tepe yönetimiyle de daha fazla işbirliğine giderek kontrollü bir görev bilinci ile hareket etmektedirler.


"Şirketlerde Yönetişim Biçimleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları