Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

E ÖDEV KULLANICISI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "E ÖDEV KULLANICISI."— Sunum transkripti:

1 E ÖDEV KULLANICISI

2 Simetrinin Hayatımızdaki Yeri
Üzerine mürekkep damlatılmış bir kağıdı katlar ve tekrar açarsak birbirine eş iki şekil çıkarmış oluruz. Öyle ki kağıdı tekrar aynı yerinden kaparsak bu şekiller tamamen birbirine çakışır. Bu yöntemle elde ettiğimiz iki şekle simetrik şekiller, kağıdı katladığımız katlama çizgisine de simetri ekseni denir.

3 Günlük yaşantımızda, en azından günde birkaç kez aynaya bakarız
Günlük yaşantımızda, en azından günde birkaç kez aynaya bakarız. Aynaya baktığımızda, kendimizle aynadaki görüntümüz aynaya göre simetrik olmaktadır. Görüntümüzle kendimizin aynaya uzaklıkları eşittir. Kendi boyumuzla aynadaki boyumuz da eşittir.

4 Simetri Bir nokta veya doğru(eksen)etrafında 180 derece döndürüldüğü zaman, üst üste çakışabilen şekillere simetrik şekiller denir.

5 Ayna simetrisi olarak da adlandırılan yansıma, doğruya göre simetridir.
Bir şeklin kendisi ile yansıması eştir. Bir yansımada şeklin biçimi ve boyutu değişmez, sadece şeklin yönü ters çevrilir ve yeri değişir.

6

7

8

9

10 Öteleme Simetrisi ve Doğru Simetrisi
Şeklin kendisi ve öteleme sonundaki görüntüsü eş ve simetriktir. Bu tür simetriye öteleme simetrisi denir. Öteleme simetrisinde aynı şekil belirli birim yol alarak yer değiştirmiş yön değişmemiştir. Ama doğru simetrisinde şeklimiz simetri doğrusuna göre katlanmış aynı şekil yan tarafa çıkmış ve yön değiştirmiştir.

11

12 Dönme Simetrisi Bir şekil, bir nokta etrafında döndürüldüğünde, o nokta dönme hareketinin merkezi olur. Dönme simetrisi, verilen şeklin bir nokta etrafında sağa, sola döndürülmesidir. Şeklin biçimi ve boyutu değişmez, sadece şeklin yönü değişebilir.

13 90 derecelik dönme çeyrek dönmedir.
(yarım dönme), merkezil dönme veya noktaya göre simetri olarak adlandırılır. 360 derecelik dönme, en az bir kez kendisiyle çakışması yani üst üste gelmesidir.

14

15

16 Bir şekil kendi merkezi etrafında döndürüldüğünde 360 dereceden küçük açılı dönmelerde en az bir defa kendisi ile çakışıyorsa bu şekil dönme simetrisine sahiptir. Kare 90 derece,180 derece,270 derece döndürüldüğünde yine kendisi ile çakıştığından dönme simetrisi vardır.

17 Dönme simetrisinde verilen geometrik şeklin en küçük dönme simetri açısı bulunabilir.
Örneğin; Karenin en küçük dönme simetri açısı 360:4=90 derece, Düzgün altıgenin en küçük dönme simetri açısı 360:6=60 derece Eşkenar üçgenin en küçük dönme simetri açısı 360:3=120 derecedir.

18 Koordinat Eksenlerine Göre Simetri
A(x,y) noktasının x eksenine göre simetriği A’(x,-y) noktasıdır. A(x,y) noktasının y eksenine göre simetriği A’(-x,y) noktasıdır. A(x,y) noktasının orjine göre simetriği A’(-x,-y) noktasıdır.

19

20 Umarım Yardımcı olmuşumdur sevgili e ödev kullanıcısı ben Almina25 bu slaytı az önce 25 dk önce hazırladım…. İ Ö y D İ  E V L E R


"E ÖDEV KULLANICISI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları