Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SİMETRİ Ders kitabı 27.sayfa

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SİMETRİ Ders kitabı 27.sayfa"— Sunum transkripti:

1 SİMETRİ Ders kitabı 27.sayfa
Manzaranın sudaki görüntüsü, yansıması, yani simetrisi.

2

3

4 GÜNEŞİN SUYA YANSIMASI (SİMETRİĞİ)

5 KELEBEĞİN KANATLAR ARASINDAKİ SİMETRİĞİ

6

7

8 KUMRUNUN AYNADAKİ GÖRÜNTÜSÜ (SİMETRİĞİ)
Kumrunu kendi Aynadaki görüntüsü SOL SAĞ KUMRUNUN AYNADAKİ GÖRÜNTÜSÜ (SİMETRİĞİ) ETKİNLİK AYNAYLA OLUŞAN GÖRÜNTÜ DERS KİTABI 27.SAYFA Ayna karşısındaki görüntümüz simetridir. Yalnız ayna karşısına geçip biz SAĞ elimizi kaldıralım. Aynadaki görüntümüzdeki kalkan el ise SOL eldir. Simetride ters görüntüler oluşur. Kumrunun kendisinin Sol tarafını görüyoruz. Aynadaki görüntüsü ise sağ taraftır.

9 Simetri doğrusu Sağ eli Sol eli

10 Merve Aynadaki görüntüsü Saçı SOL omzunda Saçı SAĞ omzunda SOL ELİ SAĞ ELİ Ders kitabının 28.sayfasındaki alıştırmalar kitaptan yapılacak

11 ETKİNLİK Simetri doğrularını bulalım Ders kitabı 29.sayfa Kağıt katlamalarıyla dikdörtgensel,karesel, beşgensel , paralelkenarsal , altıgensel , eşkenar dörtgensel bölgelerin simetri doğrularını bulalım. Dikdörtgenin simetrik doğruları Dikdörtgenin köşegenlerinden simetri doğrusu geçer mi ? Düşünüp tartışalım. 1. Tam orta noktadan simetri doğrusu geçer. Katladığımız zaman simetriler üst üste gelir. Köşegeninden kağıdı katlayıp , eş parçaların Çakışıp çakışmadığına bakalım. 2. Kısa kenarların tam orta noktasından simetri doğrusu geçer.katladığımız zaman simetriler üst üste gelirler. Üst üste gelmeyip çakışmadı. Şimdi de köşegeninden keserek eş parçaları üst üste gelecek şekilde çakışmalarını deneyelim.

12 Görüldüğü gibi üst üste geldiğinde çakışmadı.
O halde dikdörtgenler köşegenlerinden simetri olamaz. Bu da köşegenlerinde simetri doğruları olmadığını gösterir. Dikdörtgenlerin sadece karşılıklı kenarlarının tam orta noktasından geçen 2 tane simetri doğrusu vardır.

13 DÜZGÜN ÇOKGENLERİN KENAR SAYISI KADAR SİMETRİ DOĞRULARI VARDIR.
Düzgün çokgenlerin simetrik doğruları EŞKENAR DÖRTGEN EŞKENAR ÜÇGEN KARE 3 simetri doğrusu var. 3 tane de eşit kenarı var. Köşeden karşı kenara. 4 tane simetri doğrusu var. Karenin de 4 eşit kenarı var. Kenarlar ve köşegenlerden. 4 tane simetri doğrusu ve de 4 eşit kenarı var. Kenarlar ve köşegenlerden. BEŞGEN ALTIGEN DÜZGÜN ÇOKGENLERİN KENAR SAYISI KADAR SİMETRİ DOĞRULARI VARDIR. Simetri doğrularından kesip karşılaştıralım. 6 tane simetri doğrusu var. 6 eşit kenarı var. Simetri doğruları kenarlar ve köşeler arasındadır. 5 tane simetri doğrusu var. 5 eşit kenarı var. Köşelerden karşı kenarlara.

14 PARALELKENARIN SİMETRİ DOĞRULARI
Sizce simetrik doğrusu mudur ? Paralelkenarı keserek katlama yapalım. Eş parçaların çakışıp çakışmadığını gözleyelim.

15 Simetrik şekillerdeki , simetrik nokta çiftleri, simetrik doğrusuna olan uzaklıkları birbirine eşittir. Simetrik doğrusu 3cm 3cm Simetrik şekildeki noktaların doğruları, simetrik doğrusuna diktir.

16 Simetri, oya, dantel , halı , kilim , seramik , fayans vb
Simetri, oya, dantel , halı , kilim , seramik , fayans vb. el sanatlarımızda da çok yaygın olarak kullanılır.

17 Ders kitabı 31. Sayfadaki alıştırmalar yapıldıktan sonra, aynı sayfadaki “Kağıttan simetrik şekiller
oluşturalım” etkinliği yapılacak. Çalışma kitabına geçilip; 13,14,15,16 ve17. Sayfalardaki çalışma ve etkinliklere yer verilecek. Daha sonra da ders kitabının 32. Ve 33 sayfasındaki “Konu Değerlen- dirme” soruları çözülecektir.

18 Mimar Sinan İlk.Öğr.Okulu Sarıgöl-Manisa
HAZIRLAYAN Mimar Sinan İlk.Öğr.Okulu Sarıgöl-Manisa ALİ ÖZTEN

19

20


"SİMETRİ Ders kitabı 27.sayfa" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları