Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÖRTGENLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÖRTGENLER."— Sunum transkripti:

1 DÖRTGENLER

2 Öğrendiklerimizi Nerede Kullanabiliriz?
Neler öğreneceğiz ? Neler Öğreneceğiz? Dörtgenlerin özelliklerini, Simetriyi öğreneceğiz. Öğrendiklerimizi Nerede Kullanabiliriz? Dörtgenlerle süsleme yapmada kullanabiliriz. Söz Varlığı Paralelkenar Yamuk Eşkenar dörtgen

3 Çevremizde çeşitli dörtgenler görürüz

4 Dörtgen Nedir ? Dörtgen: Dört kenarı ve dört köşesi olan kapalı geometrik şekle dörtgen denir.

5 Peki kaç çeşit dörtgen vardır ?
KARE YAMUK DİKDÖRTGEN EŞKENAR DÖRTGEN PARALELKENAR

6 KARE Karşılıklı kenar çiftlerinin ikisi de paralel doğru parçalarından oluşur. Bütün kenar uzunlukları eşittir. Açı ölçüleri birbirine eşittir. Düzgün çokgendir.

7 DİKDÖRTGEN Karşılıklı kenar çiftlerinin ikisi de paralel doğru parçalarından oluşur. Karşılıklı kenar uzunlukları eşittir. Açı ölçüleri birbirine eşittir

8 PARALELKENAR Karşılıklı kenar çiftlerinin ikisi de paralel doğru parçalarından oluşur. Karşılıklı kenar uzunlukları eşittir. Karşılıklı açı ölçüleri birbirine eşittir.

9 EŞKENAR DÖRTGEN Karşılıklı kenar çiftlerinin ikisi de paralel doğru parçalarından oluşur. Bütün kenar uzunlukları eşittir. Karşılıklı açı ölçüleri birbirine eşittir.

10 YAMUK Karşılıklı kenar çiftlerinden en az biri paralel doğru parçalarından oluşur.Yani alt taban ile üst taban birbirine paraleldir. Alt taban ile üst taban arasındaki mesafe eşittir.

11 Dörtgenlerin İç Açıları
Sizce bir dörtgen kaç üçgenden oluşur? Yukarıdaki gibi bir dörtgen iki üçgenden oluşur.Bir üçgenin iç açısı 180 derecedir.Buradan anlayacağımız gibi bir dörtgenin iç açısı 2*180=360 derecedir.

12 Örnek-1 R açısının ölçüsünü hesaplayalım:
PRST paralelkenarının verilen iç açılarının ölçülerini toplayalım: 120° + 60° + 60° = 240° Dörtgenlerin iç açılarının ölçülerinin toplamı 360° olduğundan, 360° – 240 = 120° dir.R açısının ölçüsü 120° dir.

13 Dörtgenlerde köşegen Televizyon tanıtımlarında 35 ekran,55 ekran, 70 ekran gibi tanımlamalar yapılmaktadır. Bu ekran ölçülerinin neye göre belirlendiğini biliyor musunuz? 35,55,70 ekran gibi yapılan sınıflandırmalar ekranların köşegen uzunluklarına göre yapılmaktadır.

14 Bir Dörtgende Köşegen Bir dörtgenin iki köşesi arasında
çizilen doğru parçasına köşegen denir.

15 Dörtgenlerde köşegen Köşegenler de kenarlar gibi birer doğru parçasıdır. Dörtgenlerin iki köşegeni vardır. Kare ve dikdörtgenin köşegen uzunlukları eşittir. Paralel kenar ve eşkenar dörtgenin ise köşegen uzunlukları farklıdır.

16 Etkinlik-1 Yukarıdaki örüntülerde hangi dörtgenler kullanılmıştır? Söyleyiniz


"DÖRTGENLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları