Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AYNA VE DÖNME SİMETRİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AYNA VE DÖNME SİMETRİSİ"— Sunum transkripti:

1 AYNA VE DÖNME SİMETRİSİ

2 SİMETRİ Simetri verilen bir şeklin katlama çizgisine göre veya doğruya göre katlandığında aynısının diğer tarafa eşit mesafede çıkmasıdır. Katlama çizgisine simetri ekseni denir.

3 Kare, dikdörtgen , eşkenar üçgen , daire bunların simetri eksenleri vardır ve bu şekilleri tam ortadan ikiye ayırır. SİMETRİ EKSENİ

4 AYNA SİMETRİSİ DÖNME SİMETRİSİ

5 AYNA SİMETRİSİ Ayna simetrisi, yansıma, doğruya göre simetri bunların hepsi aynı anlama gelir. Bir şeklin kendisi ile yansıması eştir. Bir yansımada şeklin biçimi ve boyutu değişmez, sadece şeklin yönü ters çevrilir ve yeri değişir

6

7 Ambulans ve itfaiye araçlarının önündeki yazıların ters yazılması buna güzel bir örnektir. Aynadan yansıması bu yazıların düz okunmasını sağlar. GERİ

8 DÖNME SİMETRİSİ Bir şekil, bir nokta etrafında döndürüldüğünde, o nokta dönme hareketinin merkezi olur. Dönme simetrisi verilen şeklin bir nokta etrafında sağa, sola döndürülmesidir.

9 Şeklin biçimi ve boyutu değişmez, sadece şeklin yönü değişebilir.

10 Saatteki akrep ve yelkovanın bağlı olduğu pim, salıncaktaki oturağı taşıyan iplerin veya zincirlerin bağlandığı yer dönme hareketinin merkezidir. Yelkovanın ilk durumu ile son durumunun oluşturduğu açıya dönme açısı denir.

11 Bir şekil kendi merkezi etrafında döndürüldüğünde 360 dereceden küçük açılı dönmelerde en az bir defa kendisi ile çakışıyorsa bu şekil dönme simetrisine sahiptir. Kare 90,180 ,270 döndürüldüğünde yine kendisi ile çakıştığından dönme simetrisi vardır.

12 Ama düzgün olmayan bir beşgen sadece 360 derece döndüğünde kendisi ile çakışır. Bu yüzden düzgün olmayan beşgen dönme simetrisine sahip değildir.

13 90 ’lik dönme (çeyrek dönme) 180 ’lik dönme (yarım dönme)

14 Dönme simetrisinde verilen geometrik şeklin en küçük dönme simetri açısı bulunurken; 360 derece bu kenar sayısına bölünerek bulunur. Yani dönme simetri sayısı kenar sayısına eşit olacak. Ama kenarları birbirine eşit düzgün çokgen tarzındaki şekiller için.

15 Karenin en küçük dönme simetri açısı 360:4=90 derecedir.
Eşkenar üçgenin en küçük dönme simetri açısı 360:3=120 derecedir. Düzgün altıgenin en küçük dönme simetri açısı 360:6=60 derece GERİ

16 KAZANIMLAR 1. Yansımayı açıklar. 2. Dönme hareketini açıklar. .
3. Düzlemde bir nokta etrafında ve belirtilen bir açıya göre şekilleri döndürerek çizimini yapar

17 KAYNAKÇALAR

18 http://www. derssoruevi

19 Zeynep YÜKSEL İlköğretim Matematik Öğretmenliği 2/A (GECE)


"AYNA VE DÖNME SİMETRİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları