Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÜZEN KUŞAĞI ÖRÜNTÜLER FRAKTAL SÜSLEME ÖTELEME.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÜZEN KUŞAĞI ÖRÜNTÜLER FRAKTAL SÜSLEME ÖTELEME."— Sunum transkripti:

1 DÜZEN KUŞAĞI ÖRÜNTÜLER FRAKTAL SÜSLEME ÖTELEME

2 SORU: DÜZEN KUŞAĞI NEDİR?
ÖRÜNTÜ Nedir? Belirli bir kurala göre düzenli bir şekilde tekrar eden veya genişleyen şekil ya da sayı dizisine örüntü denir. Örüntüler eş yada benzer çokgenler kullanılarak oluşturulur. Örneğin, kağıttan birbirine eş bir sürü üçgen şeklini kestiniz.Bunlarla bulmaca gibi balık, kuş,ev,halı,kare,dikdörtgen gibi farklı desenlerde yeni şekiller meydana getirebilirsiniz.İşte bu oluşturduğunuz yeni şekillere örüntü adı verilir. SORU: DÜZEN KUŞAĞI NEDİR?

3 Öteleme nedir? Bir nesnenin bir yerden başka bir yere belirli bir doğrultu ve yönde (sağ, sol, yukarı, aşağı) yaptığı kayma hareketine öteleme denir. Öteleme hareketi sonunda nesnenin geldiği yer, görüntüsüdür. Ötelemede şeklin duruşu, biçimi ve boyutları aynı kalır. Örneğin şeklimiz 3 birim yukarı, 4 birim sağa kaydırılacak ama yönü değişmeyecek sadece yer değiştirmiş olacak. SORU: DÜZEN KUŞAĞI NEDİR?

4 Fraktal Parçalanmış ya da kırılmış anlamına gelen Lâtince fractuuss kelimesinden gelmiştir. İlk olarak 1975'de Polonya asıllı matematikçi Benoit Mandelbrot tarafından ortaya atıldığı varsayılır. Kendi kendini tekrar eden ama sonsuza kadar küçülen şekilleri, kendine benzer bir cisimde cismi oluşturan parçalar ya da bileşenler cismin bütününü inceler. Düzensiz ayrıntılar ya da desenler giderek küçülen ölçeklerde yinelenir ve tümüyle soyut nesnelerde sonsuza kadar sürebilir; tam tersi de her parçanın her bir parçası büyütüldüğünde, gene cismin bütününe benzemesi olayıdır. eğrelti otu kar taneleri piramid adı verilen sebze brokoli, kalın hamurlu pizza ve galaksilerin yapısı örnek olarak verilebilir. SORU: DÜZEN KUŞAĞI NEDİR?

5 Süsleme Nedir? Bir düzlemin boşluk kalmadan ve şekiller üst üste gelmeden örüntü oluşturacak şekilde döşenmesine süsleme denir. Süsleme yapılırken düzgün olan ya da düzgün olmayan çokgenler kullanılabilir. Çokgenler arasında boşluk kalmamalıdır. Üçgenle, kareyle, dikdörtgenle, düzgün altıgenle , düzgün sekizgenle süsleme yapılabilir. Ama beşgenle yapılamaz çünkü arada boşluklar kalır. SORU: DÜZEN KUŞAĞI NEDİR?

6 Ötelemeli Süsleme: Şekiller düzleme öteleme hareketi ile döşenirse ötelemeli süsleme yapılmış olur. Örneğin okuldaki fayansların dizilişi, halı desenleri. Süsleme yapılabilmesi için, her bir köşede oluşan açıların ölçülerinin toplamı 360 derece olmalıdır. SORU: DÜZEN KUŞAĞI NEDİR?

7 Süslemenin Kodu Nasıl Bulunur
Süslemenin Kodu Nasıl Bulunur? Bir süslemede, her köşedeki düzgün çokgensel bölgelerin kenar sayıları süslemenin kodunu verir. Burada verilen süslemeli şeklin ortadaki köşelerinden birini belirleriz ve bu köşe etrafında oluşan şekillerin kenar sayısı ve kaç tane olduğuna göre kod yazarız. Karelerden oluşan bir süslemede kod 4,4,4,4 (burada köşe etrafında 4 kenarlı 4 tane kare var) Eşkenar üçgenlerden oluşan bir süslemede kod 3,3,3,3,3,3 (burada köşe etrafında 3 kenarlı 6 tane üçgen var) Düzgün altıgenlerden oluşan bir süslemede kod 6,6,6 (burada köşe etrafında 6 kenarlı 3 tane altıgen var) SORU: DÜZEN KUŞAĞI NEDİR?

8 Düzen : soyut ve somut nesnelerin, bir sıraya, bir hedefe, bir amaca göre Sıralanması ve tekrar etmesidir. 6.SINIF

9 DÜZEN KUŞAĞI FRAKTALI (YAPAY)
DOĞAL FRAKTAL

10 MATEMATİKSEL ÖRÜNTÜ DÜZEN KUŞAĞI ÖRÜNTÜ

11 SÜSLEME, ÖTELEME,SİMETRİ
DÜZEN KUŞAĞI ÖTELEME

12 TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ , DÜZEN KUŞAĞI ETKİNLİĞİNDE YAPILAN BÜTÜNLER VE BÜTÜNLER OLUŞTURULURKEN
BİRİMLERİN UYUM İÇİNDE BELLİ BİR SİMETRİ, ORAN VE TEKRAR İLE ÇOĞALMASI MATEMATİK DERSİNDEKİ YAPILAN ÖTELEME ÖRÜNTÜDEN TEK FARKI : ÖĞRENCİLERİN HİÇ BİR FORMÜLÜ EZBERLEMEDEN, ELEŞTİREK ,YAPARAK YAŞAYARAK YANİ KAĞIT ÜSTÜNNE ÇİZEREK DEĞİL DOKUNARAK ÖĞRENMESİDİR.

13 SBS DE ÇIKAN ÖRÜNTÜ SORULARI:
ÖTELEME VE SÜSLEME TEST SORULARI 1. Bir nesnenin bir yerden başka bir yere belirli bir doğrultu ve yönde yaptığı kayma hareketine ne denir? A)süsleme B)öteleme C)örüntü D)yansıma 3. Aşağıdakilerden hangisi öteleme hareketine örnek olarak verilemez? A)göndere çekilen bayrak B)sürgülü kapı C)asansör D)dönme dolap

14 A)öteleme B)süsleme C)örüntü D)fraktal
4. Bir yamuk bulunduğu yerden 3 br aşağıya hareket ettirildiğinde, ilk yamuk ile son yamuk arasında kaç br boşluk kalır? A)1 br B)2 br C)3 br D)6 br 5. Bir düzlemin boşluk kalmadan ve şekiller üst üste gelmeden örüntü oluşturacak şekilde döşenmesine ne denir? A)öteleme B)süsleme C)örüntü D)fraktal 6. Aşağıdakilerden hangisi ötelemeli süslemeye örnek deyildir? A)bal petekleri B)kare şeklindeki kaldırım taşları C)iç içe geçmiş z harfleri D)saatteki sayılar 7. Aşağıdaki harflerden hangisinde doğru simetrisi kendisini vermez? A)H B)T C)L D)O 8. Aşağıdaki şekillerden hangisiyle süsleme yapılamaz? A)kare B)eşkenar üçgen C)düzgün altıgen D)düzgün beşgen

15


"DÜZEN KUŞAĞI ÖRÜNTÜLER FRAKTAL SÜSLEME ÖTELEME." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları