Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZAMANLANMIŞ GÖREVLER. Linux sistemde bazı işlerin istediğiniz zamanlarda ya da zaman aralıklarında otomatik olarak yapılmasını sağlayabilirsiniz. Yani.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZAMANLANMIŞ GÖREVLER. Linux sistemde bazı işlerin istediğiniz zamanlarda ya da zaman aralıklarında otomatik olarak yapılmasını sağlayabilirsiniz. Yani."— Sunum transkripti:

1 ZAMANLANMIŞ GÖREVLER

2 Linux sistemde bazı işlerin istediğiniz zamanlarda ya da zaman aralıklarında otomatik olarak yapılmasını sağlayabilirsiniz. Yani zamanlanmış görevler dediğimiz kavram. Bu işi cron servisi yapar. Zamanlanmış işleri düzenlemek için crontab komutu kullanılır. Yani crontab komutuyla cron dosyaları düzenlenebilir. Cron uygulaması konfigürasyon dosyası /etc/crontab dosyasıdır.

3 Bu dosyada root hem kendisi için hem de diğer kullanıcılar için zamanlanmış görev atayabilir.

4 nano /etc/crontab Crontab dosyasını açtık.

5 Açılan dosyaya zamanlanmış görevlerle ilgili bilgiler yazılır. Yani hangi tarihte ne yapılmasını istiyorsak ona göre ayarlamalar yapılır. Düzenleme yapabilmek için öncelikle cron dosyalarının özelliklerini öğrenmemiz gerek. Cron dosyasında 6 tane bölüm vardır. İlk beş tanesi, yapılması istenen işle ilgili gün,saat,dakika gibi bilgiler için, son bölüm ise çalıştırılacak komut içindir.

6 1.bölüm : İşin seçilen saat başından kaç dakika sonra başlatılacağını belirler. (0-59)(örneğin 30 demek, saat başını 30 dk. Geçe demektir. 2.bölüm : İşin hangi saatte başlatılacağını belirler. (0-23) (sayı yerine * girilirse her saat anlamına gelir) 3.bölüm : İşin hangi günler başlatılacağını belirler. (1-31) (sayı yerine * girilirse her gün anlamına gelir. 7,14 ifadesi de her ayın 7 si ve 14 ü anlamına gelir)

7 4.bölüm : İşin hangi aylarda yapılacağını belirler. (1-12) (sayı yerine * girilirse her ay anlamına gelir. 1,6 ifadesi Ocak ve Haziran demektir. 1-3 ifadesi de Ocak-Şubat-Mart demektir) 5.bölüm : İşin haftanın hangi günlerinde yapılacağını belirler. (0-7)(sayı yerine * girilirse her gün demektir. 0. ve 7. günler Pazar kabul edilir. 1,2 ifadesi P.tesi ve Salı anlamına, 1-3 ise P.tesi-Salı-Çarşamba anlamına gelir)

8 ROOT OLARAK ZAMANLANMIŞ GÖREV OLUŞTURMAK Root kullanicisi hem komutla (crontab komutu ile) hem de crontab dosyasının içerisine kodlar yazarak kendisi ve istediği bir kullanıcı için periyodik olarak görevler atayabilir.

9 Örneğin (/root dizini altındaki ) a.txt’nin yedeğini /opt dizine altina yedek olarak alalım. Bunun için nano /etc/crontab deyip dosyanın en alt satırına görevi yazalım. Root yerine istediğimiz bir kullanıcı yazabiliriz.

10 Şimdi ise görev yapılmış mı kontrol edelim. Listeleme yapalım. Görüldüğü gibi yedek.txt olarak yedekleme yapmış.

11 crontab komutu ile de görev ataması yapılabilir. crontab –e : görev ataması yapar veya verilen görevi düzenler. crontab –l: root için atanmış görevi siler. crontab –r: o anki atanmış görevi siler. crontab –u : Görevi yerine getirecek kullanıcı girilir.

12 Örneğin : root kullanıcısı yilmaz kullanıcısı için görev atasın. crontab –u yilmaz –e

13 Verilen görev süresi geldiğinde yilmaz kullanıcısının kendi dizininde yedekdosya oluşturuluyor.

14 KULLANICI OLARAK ZAMANLANMIŞ GÖREV TANIMLANMASI Kullanıcı crontab –e komutu ile kendisi için zamanlanmış görev tanımlaması yapar. Örneğin: seckin kullanicisi belirtilen zamanda otomatik olarak kendi dizininde yedek ve dizin diye 2 klasör oluştursun. crontab –e komutunu verip en alt satıra gerekli tanımlamaları yapalım.

15

16 ls –l komutu ile listeleme yapalım. Görüldüğü gibi verdiğimiz sürede iki dizin oluştu.

17 ALIŞTIRMA SORULARI 1. Kendi dizininizde buluna bir dosyanın kopyasını belirlediğiniz bir süre için ogrno ile başlayan bir dosya olarak kopyalasın. 2. Zamanlanmış görev atamak sunucuda ne için kullanılır araştırınız. 3. Her ay Salı günü saat 15:00 için kendi numaranız ve adınızla başlayan bir dizini kendi ev dizininizde oluşturacak zamanlanmış görev atayınız.

18 KAYNAKLAR Linux Komut Satırı Kemal DEMİREZ


"ZAMANLANMIŞ GÖREVLER. Linux sistemde bazı işlerin istediğiniz zamanlarda ya da zaman aralıklarında otomatik olarak yapılmasını sağlayabilirsiniz. Yani." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları