Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Konu: Windows Sistem Araçları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Konu: Windows Sistem Araçları"— Sunum transkripti:

1 Konu: Windows Sistem Araçları
Disk Birleştirici Disk Temizleme Sistem Geri Yükleme Zamanlanmış Görevler

2 Disk Birleştirici Bilgisayarın çalışma mantığı doğrultusunda dosyalar sabit diskte parçacıklara bölünmüş olarak kaydedilir. Disk birleştiricisi dağınık olarak kaydedilen öğeleri yeniden düzenleyip, hızlı erişim için bir araya getirir. Diskteki başarımı (erişim hızını) artırır.

3 Disk Birleştirici Disk birleştirme işlemi, sabit disk üzerinde bakım yapmak anlamına gelir. Uzun bir süredir kullanılan sabit disk üzerinde çok sayıda dosya yazılmıştır. Zaman içinde tekrar okunan ve yazılan dosyaların disk yüzeyine dağılma riskleri vardır. Bu dağılma zaman içinde sabit diskin okuma/yazma performansını kötü yönde etkiler.

4 Disk Birleştirici Disk Birleştirme programını çalıştırmak:
Başlat düğmesine tıklayın Programlar ve Donatılar işaret edin. Sistem Araçları işaret edin. Disk Birleştirici tıklayın.

5 Disk Birleştirici

6 DİSK TEMİZLEYİCİSİ Nesnelerin Özellikleri
Her nesne menü çubuğu, araç çubuğu üzerinden veya nesne menüsünü kullanarak sorgulayabileceğiniz veya görüntüleyebileceğiniz özelliklere sahiptir.Bir çok nesnenin özellikler penceresi üzerinde en azından, mesela nesnenin büyüklüğünü görebileceğiniz,GENEL kartı bulunur. Sürücüler Eğer bir sürücünün özelliklerini görmek isterseniz ,GENEL ARAÇLAR ve SIKIŞTIRMA kartları ile karşılaşırsınız. Eğer ağ için bir sunucu hizmeti kurulu ise PAYLAŞIM kartı da ekrana gelir. Bunun sayesinde sürücünün tamamı ağ üzerinde kullanıma açılabilir

7 BİR SÜRÜCÜNÜN ÖZELLİLKLERİ

8 GENEL Genel kartı üzerinde sürücü üzerinde kullanılan ve boş alanları görebilirsiniz. Bunun haricinde aynı kart üzerinde sürücüye ait Etiket, Tür ve Dosya Sistemi gibi özellikleri de görebilirsiniz. Burada sadece Etiket özelliğini değiştirebilirsiniz. Etiket aynı zamanda ilgili sürücünün ismidir ve Windows Gezgini penceresinde sürücü harfinin yanında isim olarak yazılır. İsim 11 karakterden uzun olamaz.DİSK TEMİZLEME düğmesine tıklayarak Disk Temizleme uygulamasını çalıştırabilirsiniz.

9 Disk temizleme penceresi

10 ARAÇLAR Araçlar kartı üzerindeki araçları kullanarak sürücü ile ilgili çeşitli işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Burada seçili olan sürücüyü hatalara karşı tarayabilir (ScanDisk) ve düzenleyebilirsiniz (Defrag). Bunun haricinde verilerinizi yedeklemek üzere Microsoft Backup'ı çalıştırabilirsiniz.

11 SIKIŞTIRMA Sıkıştırma düğmesine tıklayarak sabit diskinizi sıkıştırabileceğiniz DriveSpace uygulamasını çalıştırabilirsiniz. Seçili olan sürücüyü sıkıştırabilir veya açabilirsiniz. Sıkıştırma işleminden sonra sabit disk üzerinde daha fazla boş alana sahip olursunuz.

12 KARAKTER EŞLEM Karakter eşlem klavyede bulunmayan karakterlerin yazılımı için kullanılır

13 Karakter eşlem nasıl kullanılır?
Microsoft Windows XP'de Başlat'ı tıklatın, Tüm Programlar'ın, Donatılar'ın ve Sistem Araçları'nın üzerine gelin, sonra da Karakter Eşlem'i tıklatın. Microsoft Windows 2000'de Başlat'ı tıklatın, Programlar, Donatılar ve Sistem Araçları'nın üzerine gelip Karakter Eşlem'i tıklatın.

14 Seç'i ve ardından Kopyala'yı tıklatın.
Yazı Tipi listesinde, kullanmak istediğiniz yazı tipini tıklatın. İstediğiniz özel karakteri tıklatın. İstediğiniz karakteri göremiyorsanız, Yazı Tipi listesinde başka bir yazı tipini tıklatmayı deneyin. Seç'i ve ardından Kopyala'yı tıklatın. Belgenize geçin ve sonra ekleme noktasını, karakteri yapıştırmak istediğiniz yere getirin. Yapıştır'ı tıklatın. Karakter seçtiğinizden farklı görünüyorsa, karakteri seçin ve Karakter Eşlem'de seçtiğiniz yazı tipinin aynısını uygulayın.

15 Karakter eşlem tablosu

16 SİSTEM GERİ YÜKLEME Sistem geri yükleme bir çeşit zamanı geriye almadır.Örneğin iki gün önce bilgisayarınızın yaptığı işlemleri kontrol etmek yada herhangi bir işleme tekrar dönmek için sistem geri yüklemeyi kullanabilirsiniz.

17 Sistem Geri Yükleme, bilgisayarınızda bir sorun olması durumunda veri kaybetmeden sisteminizi önceki durumuna geri yükleyebilmeniz için, sistem dosyası değişikliklerini etkin olarak izler.

18 Bir geri yükleme noktası aşağıdaki şekilde oluşturulur
  Kullanıcı tarafından manuel olarak   Windows XP tarafından her 24 saatte   Sayısal imzaya sahip olmayan sürücüler yüklenirken

19 Windows XP altında geri yükleme noktası oluşturmak
Geri Yükleme fonksiyonunu BAşLAT/YARDIM VE DESTEK\SİSTEM YAPILANDIRMA HİZMET PROGRAMI\SİSTEM YAPILANDIRMA HİZMET PROGRAMINI BAşLAT bağlantısına tıklayarak açabilirsiniz. Burada bulunan SİSTEM GERİ YÜKLEMEYİ BAşLAT düğmesi uygulamayı çalıştırtacaktır. şimdi GERİ YÜKLEME NOKTASI OLUşTURUN seçeneğini işaretleyin ve İLERİ düğmesine tıklayın. Ekrana gelen pencere üzerinde geri yükleme noktası için bir açıklama girin ve İLERİ düğmesine tıklayın. Windows bunun sonucunda geri yükleme noktasını oluşturacak ve son olarak geri yükleme noktasına ait bilgileri görüntüleyecektir. 

20 ZAMANLANMIŞ GÖREVLER Zamanlanmış Görevler, bir görevi (örneğin Disk Birleştiricisi) en uygun olan zamanda çalıştırmak üzere zamanlanmasını sağlayan araçtır

21 Zamanlanmış görevler bir çeşit çalar saat gibi çalışan bir sistemdir
Zamanlanmış görevler bir çeşit çalar saat gibi çalışan bir sistemdir.Yani bilgisayarınızın siz evde yokken virüs taraması yapmasını yada belirli bir saatte istediğiniz bir işlemi yapmasını sağlamak için zamanlanmış görevleri kullanabilirsiniz.

22 Zamanlanmış Görevler çalışırken, görev çubuğunda saatin yanında simgesi belirir. Zamanlanmış Görevler’i açmak için görev çubuğundaki Zamanlanmış Görevler simgesini çift tıklamak veya Başlat-Programlar-Donatılar-Sistem Araçları -Zamanlanmış Görevler seçenekleri kullanılır..

23 Görev Zamanlayıcısı zamanlanmış görevleri çalıştırmak için bu bilgilere göre hareket edeceğinden, bilgisayarınızdaki sistem tarih ve saatinin doğru olduğundan emin olun


"Konu: Windows Sistem Araçları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları