Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOVECOT İLE IMAP VE POP3 SERVER KURULUMU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOVECOT İLE IMAP VE POP3 SERVER KURULUMU"— Sunum transkripti:

1 DOVECOT İLE IMAP VE POP3 SERVER KURULUMU
Dovecot ağ kullanıcılarının maillerini almalarını ve mail göndermelerini pop3 veya imap protokolü kullanarak sağlayan yazılımdır. Güvenlikle ilgili sorunları olmadığından ve pek çok Linux yazılımı ile kolay uyarlanabildiğinden tercih edilebilir.

2 POSTFIX E-POSTA SUNUCU ,DOVECOT KOLAY KURULUM
Eğer postfix e-posta sunucusunu kurduğumuzda doğru bir şekilde çalışmassa yeniden kurmak için dpkg-reconfigure postfix komutuyla kurulumu yeniden yapabiliriz. Postfix kurulumu yeniden hatırlayacak olursak kurulum aşağıdaki resimlerdeki gibi olmaktadır.

3

4

5

6 Bu kısımda ağ bloğumuzu tanımlıyoruz.

7 Mail kotasını 0 yaptığımızda sınırsız mail depolama hakkı vermiş oluyoruz.

8 Bu kısımda local adresler için + simgesi tanımlanış bu kısma ok deyip geçiyoruz.

9 Bu kısımda postfix i hem ipv4 hemde ipv6 versiyonlarrı için kursun diyoruz.

10 Kurulum başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra postfix servisini yeniden başlatıyoruz. service postfix restart Postfix ana ayar dosyası /etc/postfix/main.cf dir..

11 DOVECOT KURULUMU Kurulum bittikten sonra dovecot’un ayar dosyası /etc/dovecot/dovecot.conf ‘tur. Bu kısmın içeriğini nano editörüyle okuyoruz ve burada protocols satırını bulup imap ve pop3 yazıyoruz.

12 Daha sonra /etc/dovecot/dovecot.conf dosyasında yine
mail_location= mbox:~/mail:INBOX=/var/mail/%u satırının önünde # işaretini kaldırıyoruz.

13 Ayarlamalar bittikten sonra dovecot servisini yeniden başlatıyoruz
Ayarlamalar bittikten sonra dovecot servisini yeniden başlatıyoruz. service dovecot restart

14 Dovecot ile kolay bir şekilde imap ve pop3 kurulumunu gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Artık yeni bir hesabı açabiliriz. Bunun icin adduser kullanıcı adı

15 Yeni bir kullanıcı açma işlemini bitirdikten sonra Kullanıcıların maillerini okuyabilmesi için bir arayüz (webmail) kurmamız gerekecektir.

16 DEBIAN ÜZERİNDE WEBMAIL PAKETLERİ

17 WEB MAIL PAKETLERİ Webmail, Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Merkezi tarafından dünyanın herhangi bir yerinden e-posta hesabınıza ulaşabilmeniz için verilen bir hizmettir. Webmail Elektronik posta sistemi sizi dünyanın her hangi bir yerinden bütün tarayıcıları kullanarak e-posta hesabınıza ulaşmanızı sağlayan bir sistemdir. Webmail'de gördüğünüz mesajlarınız ve dosyalarınız siz silene kadar ana posta sunucusunda muhafaza edilir. Webmail servisi gibi veya gibi adreslerden kullanıcı adı ve şifrenizi kullanarak giriş yapabilmektedir.)

18 EN YAYGIN WEBMAIL PAKETLERİ
Squirr Horde Zimbra Roundcube

19 roundcube Web mail paketlerinin çalışması için sistemimizde apache web sunucusu php ve mysql-server ‘ın kurulu olması gerekir. Bunların kurulu olduğunu farz ederek roundcube kurulumu yapıyoruz.

20 DEBİAN ÜZERİNE ROUNCUBE KURULUMU
apt-get install roundcube komutunu yazdıktan sonra paket bileşenleriyle birlikte kurulumunun olması için y (yes) tuşuna basıyoruz. Sonra aşağıdaki ekran karşımıza çıkmaktadır.

21 Rouncube için çıkan pencelerde mysql için oluşturulacak veritabanı adını ve bu veritabanını hangi kullanıcının kullanacağına dair bilgiler sorulacaktır. Bunu varsayılan olarak roundcube diyebiliriz. MYSQL veritabanı şifresi ise mysql veritabanı için kullanıdığımız root şifresini yazmak zorundayız.

22 Kurulum bittikten sonra www. site_adi
Kurulum bittikten sonra şekilden webmail arayüzüne erişebiliriz.

23

24 Webmail’e site_adi. com/roundcube şeklinde değilde mail. site_adi
Webmail’e site_adi.com/roundcube şeklinde değilde mail.site_adi.com şeklinde erişilmesi istenilirse subdomain açıp roundcube web mailinin kurulu olduğu kısmı (/etc/roundcube) Soft link vererek kullanmamız gerekmektedir. Bunun için Dizinine geçip de 000-default dosyasının içeriğini cp 000-default dosya_adi şeklinde bir kopyalama işlemi yapıp bunun içeriğini aşağıdaki gibi değiştirmemiz gerekir.

25

26 Daha sonra soft link verme işlemi Şeklinde olur
Daha sonra soft link verme işlemi Şeklinde olur. Bu işlemi yaptıktan sonra apache sunucumuzu yeniden başlatıyoruz. Tabii subdomain.site_adi.com şeklinde tanımladığımız ismi örneğin mail.artvinmyo.com şeklindeki adres BIND DNS sunucuda /etc/bind/site_adi.zone aynı olmalıdır.

27 Örneğin bizim sunucumuzda mail. artvinmyo
Örneğin bizim sunucumuzda mail.artvinmyo.com yazdığımızda aynı webmail arayüzü karşımıza çıkmaktadır.


"DOVECOT İLE IMAP VE POP3 SERVER KURULUMU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları