Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Biyosidal ürün uygulanmasında kullanılan cihazlar ve uygulamalar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Biyosidal ürün uygulanmasında kullanılan cihazlar ve uygulamalar"— Sunum transkripti:

1 Biyosidal ürün uygulanmasında kullanılan cihazlar ve uygulamalar
  Doç. Dr. Hüseyin ÇETİN Akdeniz Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Antalya

2 Uygulama ekipmanlarının genel özellikleri
WHO tarafından sırtta taşınabilir cihazların 25 kg, elde taşınan cihazların 20 kg’dan fazla olmaması istenilmektedir. Küçük cihazlarda 1 litre, büyük cihazlarda 5 litrelik göstergeler yer alması uygundur.

3 Biyosidal ürün uygulanmasında kullanılan cihazlar ve uygulamalar
Uygulayıcılar tarafından kullanılan farklı cihazlar 400 mikron veya daha fazla büyüklükte çok kaba, mikron çapı arasında ince, mikron çapında mist (pus veya karartı) mikron çapları arasında aerosol veya sis olarak adlandırılan damlacıklar oluşturabilirler. Damlacık çapı (mikrometre) Düşme süresi (10 metrede) 1 93.7 saat 5 3.7 saat 10 56 dakika 20 14 dakika 50 135 saniye 100 36 saniye

4 Pulverizatör

5 PULVERİZATÖR

6 Pulverizatör kısımları

7 Çalışma Prensibi Bu tip aletler sırtta veya omuzda taşınmakta olup değişik depo kapasitelerine ve püskürtme çubukları üzerinde farklı tip memelere sahiptirler. Çalıştırma kolunun aşağı yukarı hareket ettirilmesiyle veya basma kolunun aşağı yukarı hareket ettirilmesiyle, depo içerisinde basınç oluşturulacak şekilde hava basılır.

8 SOĞUK SİSLEME (ULV-Ultra Low Volume)

9 ULV cihazları İnsektisitler su ile seyreltilir
El tipi olanlar 5-10 litre gibi hacimlerde değişen karışım haznelerine sahiptirler.Araç üstü olanlar yaklaşık litreliktir. Damlacık çapı küçük olduğu için larva mücadelesine uygun değildirler, uçkun mücadelesine uygun cihazlardır. Elektrikle çalışan veya benzinli motorlu tipleri bulunmaktadır. ULV uygulamaları sıcak sisleme uygulamalarına göre daha büyük damlacıklar açığa çıktığı için YOĞUN BİTKİ VEJETASYONU OLAN ALANLARDA daha az başarılıdır. Araç hızı ve duraklama durumlarında uzaktan kumanda ile cihaz hemen kapatılabilmekte ve böylelikle fazla sarfiyat ve şoförün fazla maruz kalması engellenmişi olur.

10 Hastane, Okul, Toplu Taşıma Aracı Dezenfeksiyonu
Damlacık çapı µm arasında Uçan böcekler için (5-20 µm) Nematodlar için (20-40 µm) Mantarlar için (30-50 µm)

11 SOĞUK SİSLEME (ULV-Ultra Low Volume)
Uygulama için en ideal rüzgâr hızı 1-5 m/sn’dir. Uygulama yapan aracın hızının km/saat’ten fazla olmamalı Haşerelerin aktif olduğu saatlerde yapılması, rüzgâr hızının yüksek (15 m/sn üstünde) ve havanın yağmurlu olduğu zamanlarda uygulama yapılmamalıdır. Kapalı alanlarda soğuk sisleme çalışması yapılacak ise uygulamadan sonra en az 30 dakika dış kapı ve pencerelerin kapalı, iç kapıların ise açık tutulması sonrasında ise ortamın iyice havalandırılması gerekmektedir.

12 Araç üstü ULV Uzak mesafelere kadar uygulama imkanı (80x20 m)
İkaz ışıkları bulunmalıdır

13 Etki alanı ve başarı oranı

14 ULV yapılması zamanı Vektör canlıların aktif olduğu zamanlarda yapılması gerekmektedir. Sivrisineklerde ve yakarcalarda; gün batımı-gece yarısına kadar Veya gün doğumuna yakın saatler Ev sineklerinde (karasineklerde) gündüz saatlerinde

15 SICAK SİSLEME (TF-Termal Fogging)
Mazot vb. yağ bazlı maddeler seyreltici olarak kullanılır Karışım yüksek sıcaklık altında (yaklaşık 500 oC) buharlaşır. Cihazın ağız kısmından çıkan bu buhar dışarıda daha soğuk bir hava ile karşılaşınca yoğunlaşır ve beyaz renkte bir duman oluşur. İnsektisitin damlacıkların çapı genellikle 20 μm’den küçüktür.

16 SICAK SİSLEME (TF-Termal Fogging)

17 SICAK SİSLEME (TF-Termal Fogging)
Kullanılan solventin yüksek sıcaklıklarda tutuşma riski bulunmaktadır. Mazotun oldukça yüksek maliyeti olması yanı sıra hedef dışı canlılara da oldukça zararlı etkileri bulunmaktadır. Açık alanda kullanılması yasaklanmıştır. Uygulama yapılan alanlarda metan gazı sıkışmalarının sebep olabileceği patlamalara neden olabilir Duman zaman zaman trafik kazlarına sebep olabilir.

18 SICAK SİSLEME (TF-Termal Fogging)
Bitki örtüsünün yoğun olduğu alanlarda daha iyi yayıldığı için soğuk sislemeye göre daha başarılı bir uygulamadır Yağmur kanalı, foseptik, logar ve kanalizasyon sistemlerinde oldukça başarılıdır.

19 Salgın ve afet gibi durumlar dışında açık alanlarda sıcak sisleme yasaklanmıştır.

20 Mist-Blowers Damlacık çapları 50-100 mikron arasındadır.
Cihazının üst kısmında bulunan hareketli başlık sayesinde araç hareket halinde iken çöp konteynırları, gübrelikler gibi alanlarda en azından metreye kadar müdahale imkânı tanımaktadır. Sivrisinek larvalarına karşı geniş alanlarda yapılan çalışmalarda oldukça uzun hortum sistemleri ve püskürme gücü yardımıyla uzak mesafelere müdahale olanağı sağlamaktadır.

21 Mist-Blowers

22 Atomizörler Özellikle geniş alanlarda kısa sürede müdahale olanağı sağlayan sistemlerdir. Ev sineği (karasinek), pire, kene vb. zararlılara karşı kullanılmaktadır.

23 Jel ürün uygulamaları Özellikle hamamböceği ve karınca mücadelesinde kullanılmaktadır.

24 Aerosols

25 Yem tuzakları

26 Yem tuzakları

27 Yem tuzakları

28 Lamba ve tuzak kullanımı


"Biyosidal ürün uygulanmasında kullanılan cihazlar ve uygulamalar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları