Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDE VE ISI BÜŞRA KARACA 6-E 2097.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDE VE ISI BÜŞRA KARACA 6-E 2097."— Sunum transkripti:

1 MADDE VE ISI BÜŞRA KARACA 6-E 2097

2 KONULAR ISININ YAYILMASI MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
ISINMA HAREKETLENMEDİR ISININ YAYILMASI İLETİM YOLUYLA YAYILMA IŞIMA YOLUYLA YAYILMA ISININ TUTULMASI VE YANSITILMASI KONVEKSİYON (MADDE AKIMI) YOLUYLA YAYILMA ISI YALITIMI ISI YALITIMI İYİ YALITIM TASARRUF SAĞLAR

3 MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI:ISINMA HAREKETLENMEDİR
Soğuk madde ısınır. Sıcak maddenin soğuması ve soğuk maddenin ısınması ısı alış verişiyle olur. Yaz günlerinde içecekleri_ mizin içlerine attığınız buz parçaları ile içeceginiz arasında da ısı alış verişi gerçekleşir. Yaşadığımız evrendeki her şey madde ve enerjidir tüm atom ve moleküller titreşim hareketi yapar. Doğada ısının dışında başka bir çok enerji çeşidi vardır. Elleri soğuk olan bir kişinin ve sıcak olan bir kişinin elleriyle birleştiğinde soğuk olan kişini elleri sıcak olur.

4 B. ISININ YAYILMASI Soğuk kış günlerinde güneş altında kalan bir otomobilin camları ve kaportası soğuk iken arabanın içi sıcaktır. Katı atom ve moleküllerinin ısı ernerjisini birbirine nasıl aktardığını gördük.

5 IŞIMA YOLUYLA YAYILMA Bildiğimiz gibi dünya’nın Kendi ekseni etrafında dönmesiyle gece ve gündüz oluşur . Güneş, dünyanın etrafında dönmesiyle gece ve gündüz oluşur. Güneş dünya’nın çevresindeki en büyük ısı kaynağıdır. Geceleri güneş ışınları yeryüzüne ulaşamadığı için geceleri yeryüzü soğur.soğumanın nedeni geceleri Dünya’dan ışınlar yoluyla uzaya ısını yayılmasıdır.

6 ISININ TUTULMASI VE YANSITILMASI
Yaz ve kış mevsimlerinde kıyafetlerimizin rengini, kalın veya ince olmasını hava sıcaklığına bağlı olarak seçeriz.genellikle kışın koyu,yazın ise açık renkte kıyafetler giyinmeyi tercih ederiz.

7 ISININ TUTULMASI VE YANSITILMASI
Çoğunuz ev ve iş yerle_ Rinde kullanılan elektrik sobalarda direnç tellerinin arkasında parlak yüzeyli levhalar vardır.Bu levhalar bir ayna görevi yapar.dirençten çıkan ışınları yansıtarak oda içine yöneltir.Bu yolla odanın daha iyi ısnması sağlanır.

8 4.KONVEKSİYON (MADDE AKIMI)YOLUYLA YAYILMA
Sıvılar ve gazlar madde akma özelliğine sahip olmalarından dolayı akışkan olark adlandırılır. Akışkanların ısı enerjisini iletmeleri zayıftır. Bununla birlikte günlük hayatta ısı enerjisinin akışkan maddeler yoluyla yayıldığı birçok durumla karşılaşırız.Saç kuruttma makinesinde Kullanırken hissettiğiniz ısı hareket eden hava içerisinde karışan ısıdır.

9 4.KONVEKSİYON (MADDE AKIMI)YOLUYLA YAYILMA
Işıma:ısının herhangi bir ısı kaynağından gelen ışınlar yardımıyla yayılmasına ışıma yoluyla yayılma denir. İletim:Isının birbirine doğrudan ya da kısmen temas eden iki madde yoluyla iletilmesine ,iletim yoluyla yayılma denir. Konveksiyon:ısının sıvı ve gazlarda ısı alp yayılmasına konveksiyon yoluyla yayılma denir. Örnekler: Kaynayan bir su içerisinde ki kaşığın ısınması. Örnek: Rüzgarlara neden olan hava akımı Örnekler: Güneşten gelen ısı. Mumdan gelen ısı.

10 C.ISI YALITIMI Herkes kışın sıcak bir çay,yazın da soğuk bir meyve suyu içmek ister.kışın çayın sıcak, yazın meyve suyunun soğuk kalmasını isteriz.Soğuk havalarda ısıttığımız evimizdeki ısı kaybını önlemek ya da havalar sıcakken serin bir odada yaşamak ne güzel olurdu.

11 2.İYİ YALITIM TASARRUF SAĞLAR
Cisimleri ısı yalıtkanı maddelerle kaplayarak ısı kaybını düşürebiliriz. Çünkü bu maddelerin ısı iletimi çok düşüktür.Binaların çoğunda ısı yalıtımı için içerisinde hava boşluğu bulunan ve cam yünü adı verilen bir yalıtım maddesi kullanılır.Hava,çok zayıf bir ısı ileticisidir.Bu da ısı yalıtımına yardımcı olur. Bunun yanında inşaat duvarlarında, pencerelerde,tavanlarda,su depolarında,buhar borularında,kısa süreli gıda paketlerinde ve soğuk hava depolarında da yalıtım malzemeleri kullanılmaktadır.


"MADDE VE ISI BÜŞRA KARACA 6-E 2097." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları