Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI TESİSAT BİLGİSİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI TESİSAT BİLGİSİ."— Sunum transkripti:

1 İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI TESİSAT BİLGİSİ

2 ELEKTRİK TESİSATI

3 Elektrik Tesisatlarında Kullanılan Malzemeler

4 İLETKENLER Elektrik akımının bir yerden başka bir yere iletiminde kullanılan, bir veya birden fazla telden oluşan, izolesiz veya izoleli (yalıtılmış) tel veya tel demetlerine iletken denir.

5 BAKIR Kırmızı renkte, kolay işlenebilen, mekanik dayanıklılığı yüksek olan bir metaldir. Çok üretilmesi ve ekonomik olması gibi nedenlerden dolayı iyi bir iletken olarak pek çok alanda kullanılmaktadır.

6 ALÜMİNYUM Gümüşümsü bir renkte, mekanik dayanıklılığı düşük, bakıra oranla daha yumuşak bir metaldir En çok kullanılan iletkenlerden biri olup, daha çok dış tesisatta ve havaî hatlarda çelik telle birlikte kullanılır.

7 GÜMÜŞ Rengi parlak beyaz metal olup yumuşak bir yapıya sahiptir. En iyi iletendir. Pahalı olduğu için, ölçü aleti, röle kontaktör ve şalterlerin kontakları ile bazı sigortaların yapımında kullanılmaktadır.

8 DEMİR Rengi parlak gridir. Yumuşak bir metaldir. Demir; bakır ve alüminyuma kıyasla iletkenliği azdır. Elektrik makinelerinin gövdelerinin yapımında ve bazı tezgahlarda yapı malzemesi olarak kullanılır. İçerdiği karbon miktarına bağlı olarak üç çeşit halde kullanılır.

9 Kablolar, Çeşitleri ve Özellikleri
Elektrik enerjisini iletmeye yarayan, dışarıya karşı yalıtılmış, bir veya birden çok damardan oluşan yalıtılmış iletkendir. Bir sinyal iletmede de kullanılırlar.

10 * İletken olarak Bakır veya Alüminyum kullanılır.
N Kabloları * Sabitte tesislerde kullanılan, normal ve hafif işletme şartlarına dayanıklı kablolardır. N Tipi kabloların dış kılıf rengi BEYAZ veya GRİ ’dir. * İletken olarak Bakır veya Alüminyum kullanılır. * Normal ve hafif işletme şartlarında çalışan elektrik tesislerinde kullanılır.

11 Toprak altına döşenmez
Toprak altına döşenmez. Çeşitli kesitte yapılmaktadır, 1,5-2, mm² kesitlerinde ve 2, 3, 4 damarlı olarak standart bir şekilde üretilir.

12 İletken olarak Bakır veya Alüminyum kullanılır.
Y Kabloları Sabit tesislerde kullanılan ağır işletme şartlarına dayanıklı kablolardır. 0.6/1 kV dan küçük kablolarda dış kılıf rengi SİYAH’dır. İletken olarak Bakır veya Alüminyum kullanılır. 3.5/6 kV dan büyük kabloların ise iş kılıf rengi kırmızı’dır.

13 Enerji, aydınlatma, kumanda kablosu olarak toprak altı haricinde, kablo kanallarında, toprak altında ve özel olarak imal edildiği takdirde tatlı ve tuzlu suda kullanılabilir.

14 H Kabloları Sabit kapalı tesislerde, hareketli cihaz bağlantılarında, kuru yerlerde, sıva altı ve sıva üstü tesisat olarak kullanılır.

15 Haberleşme Kabloları Koaksiyel Kablo
Abone dağıtımlarında ve bina içi tesisatlarda santrallerinde kullanılırlar. Dielektrik kayıpları çok azdır. Koaksiyel Kablo Radyofrekans sinyallerin aktarılmasında kullanılır. Antenlerin verici ile alıcı arasında, birgisayar ağ bağlantılarında, kablolu tv yayını dağıtımlarında kullanılırlar.

16 En içte canlı hat adı verilen iletken, onun üstünde yalıtkan, yalıtkanın üzerinde ise hasır şeklinde örülmüş faraday kafesi görevi gören metal örgü ve en dışta koruyucu kılıftan oluşur.

17 Fiber Optik Kablo Cam fiberden yapılmıştır, ışık aktarımı yapılmaktadır, aktarılan ışık dönüştürücü vasıtasıyla tekrar elektrik sinyaline çevrilir, elektromanyetik alanlardan etkilenmez.

18 Sıcaklığa Dayanıklı Kablolar
Sıcaklığın yüksek olduğu kuru yerlerde kullanılır. Aydınlatma elemanlarının ve cihazlarının bağlantılarında, şalt cihazlarının bağlantılarında, panoların iç bağlantılarında, 180 ila 250 ºC arası sıcaklıkta kullanılabilirler.

19 ELEKTRİK PANOLARI Enerjinin üretilen yerden kolaylıkla tüketim bölgelerine aktarılmasını, kesintiye uğramadan kullanılabilmesi için gerekli malzemelerin toplandığı tablolara dağıtım tablosu denir.

20 Dağıtım tabloları aşağıdaki tiplerde olabilir:
Açık tip 2. Kapalı tip 3. Duvar tipi 4. Dolap tipi 5. Açık Hava tipi Sacların kalınlığı 2 mm’den az olmamalıdır.

21 Sayaç Sayaç bağlantısının yapılabilmesi için öncelikle tesis gücü bilinmelidir. En yaygın olarak 35 A yük akımına kadar güvenle çalışabilen bir fazlı 10 amperlik sayaçlar kullanılmaktadır. Klemens kutuları içinde bağlantı şekilleri verilmektedir.

22 Bir Fazlı (MonoFaz) Sayaç Bağlantısı

23

24 Bir Fazlı iki telli aktif sayaç ön görünüşü


"İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI TESİSAT BİLGİSİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları