Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SU HALDEN HALE GİRER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SU HALDEN HALE GİRER."— Sunum transkripti:

1 SU HALDEN HALE GİRER

2 Atmosfer ile su kaynakları arasındaki karşılıklı su alış verişine; SU DÖNGÜSÜ adı verilir. Bu döngü, devamlı bir süreci ifade eder.

3

4

5

6 1)Suyun Serüveni Suyun Doğadaki Farklı Halleri
Hava her zaman güneşli değildir. Hava, bulutlu, yağmurlu, karlı ve sisli olabilir. Acaba bunlar nasıl oluşmaktadır?

7 Deniz, göl, dere ve ırmak gibi yeryüzü su kaynaklarında su, sıvı halde bulunur. Bu sular güneş enerjisinin etkisiyle su buharı haline geçer ve atmosfer (havaküre) içinde yukarı doğru yükselir.

8 Yükselen su buharı atmosferdeki soğuk hava tabakasıyla karşılaşınca küçük su damlacıklarına dönüşür. Su damlacıkları ve su buharı gökyüzünde gördüğümüz bulutları oluşturur. Bulutların olduğu bölgedeki havanın durumu oluşacak yağışın şeklini belirler.

9 1)Bulutların içinde bulunduğu hava soğumaya başladığında küçük su damlacıklarının binlercesi birbirine çarpışarak daha büyük su damlalarını oluşturur. Bu su damlaları o kadar ağırlaşır ki artık havada asılı duramaz hale gelir. Sonuçta yağmur olarak yeryüzüne düşerler.

10

11 2)Bulutlar çok soğuk bir hava katmanıyla karşılaşırsa küçük su tanecikleri Birleşerek su damlası oluşturmaya fırsat bulamadan ve küçük buz kristallerine dönüşür . Bu küçük buz kristalleri diğer kristallerle birleşerek gittikçe büyür. Öyle bir büyüklüğe ulaşırlar ki artık havada asılı kalamaz hale gelirler ve yeryüzüne kar şeklinde düşerler.

12 3)Bulutlar aniden çok soğuk bir hava katmanı ile karşılaştığında ise küçük su damlacıkları donar. Bu buz tanecikleri rüzgarın etkisiyle bulut içerisinde rastgele hareket ederek büyürler ve daha büyük buz taneciklerini oluştururlar. Havada asılı kalamayacak kadar büyüyen buz tanecikleri dolu olarak yeryüzüne iner.

13 4)Bazen yeryüzüne yakın yerlerdeki hava katmanında bulunan su buharı küçük su damlacıklarına dönüşür. Bu su damlacıkları çok küçük olduğu için havada asılı kalır ve sis adı verilen olay gerçekleşir.

14

15 BİLİYOR MUSUNUZ?? Yukarıdan aşağıya doğru bırakılan bir cisim, yer çekimi etkisiyle hızla düşmesine rağmen, yağmur damlalarının sabit hızla düştüğünü, milyonlarca yağmur damlası aynı anda yere doğru inerken, rüzgarların da etkisine rağmen birbirlerine değmeden indiğini…

16 BUNLARI DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ? Bir bilim adamının kar kristallerinin binlercesinin fotoğrafını çektiğini ve birbirinin aynı olanının bulamadığını…


"SU HALDEN HALE GİRER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları