Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİABETİK PERİFERİK NÖROPATİ TEDAVİSİNDE AKUPUNKTUR: OLGU SUNUMU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİABETİK PERİFERİK NÖROPATİ TEDAVİSİNDE AKUPUNKTUR: OLGU SUNUMU"— Sunum transkripti:

1 DİABETİK PERİFERİK NÖROPATİ TEDAVİSİNDE AKUPUNKTUR: OLGU SUNUMU
Osman Özcan1, Şenol Dane2 1Turgut Özal Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji AD, Akupunktur Birimi. 2Turgut Özal Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Fizyoloji AD. 8. Uluslararası Katılımlı Ulusal Akupunktur Kongresi, Mayıs 2015, Erzurum

2 Dünya Sağlık Örgütü, dünyada 2030 yılına kadar , 353 milyon diabetes mellitüs (DM) olacağını bildirmektedir. Diabetik periferik nöropati (DPN), diabetes mellitüsün en yaygın görülen komplikasyonlarından biridir. Tip I DM’ün %66’ında, tip II DM’ün %59’unda periferik nöropati ortaya çıktığı bildirilmektedir.

3 Diabetik periferik nöropati (DPN),
ayaklarda daha belirgin olmak üzere, el ve ayaklardan başlayıp, bacak ve kollara yayılan duyu ve/veya güç kaybı ile birlikte olan, diabetik nöropatinin en yaygın şeklidir.

4 Diabetik periferik nöropati,
ağrılı ya da uyuşuk el ve ayaklar, nöropatik ülserasyon ya da amputasyona meyilli, ilerleyici sinir kaybı ile karekterize, çalışma veriminde ve yaşam kalitesinde azalmaya neden olan, sağlık bakım kaynaklarını tüketen kronik ilerleyici bir hastalıktır.

5 Diabetik periferik nöropati’de,
hastalarda görülen karıncalanma, uyuşukluk, yanma, dokunma ile oluşan rahatsızlık hissi, bıçak saplanır gibi ağrı belirtileri, huzursuzluk ve uykusuzluğa neden olur.

6 Negatif semptomlar ise,
Diabetik Periferik Nöropati semptomları pozitif ve negatif negatif olarak adlandırılır. Pozitif semptomlar karıncalanma ya da ağrı, Negatif semptomlar ise, duyu ve güç kaybıdır.

7 Diabetik periferik nöropati,
Sinir ve damarlar üzerine hiperglisemi ile ilgili olan endojen kaynaklı, kronik nöropatik bir ağrı şeklidir. Ancak sıkı glisemik kontrole rağmen DPN gelişebilmektedir. Diabette ağrı oluşum mekanizması ile ilgili bazı teoriler olmakla birlikte, kesin bir açıklama yoktur. Manyetik rözenans görüntüleme çalışmaları ile, sinirlerde iskemiye neden olan endonöronal ödem belirlenmiştir.

8 Günümüzde DPN tedavisinde hastaya çok çeşitli ilaç tedavi seçenekleri sunulabilmektedir.
Uzun süreli ilaç tedavilerinde; yan etkiler, tedaviye istenilen düzeyde cevap alınamaması, etkin tedavi sağlayan ilaç ücretinin yüksek olması gibi sorunlar yaşanabilmektedir.

9 DPN’de uygulanan akupunktur, kullanılan ilaç dozunun azaltılmasını,
Bu durumdaki hastalar, yeni çareler ararken, genellikle akupunkturun da dahil olduğu tamamlayıcı tıp uygulamaları ile tanışırlar. DPN’de uygulanan akupunktur, kullanılan ilaç dozunun azaltılmasını, ya da ilaç kullanma ihtiyacının sona ermesini sağlayabilir.

10 87 yaşındaki kadın hastamız,
8 yıldır, oral antidiabetik kullanan ve son iki yıldır da DPN semptomları için ilaç tedavisi görmesine rağmen, şikayetlerin devam etmesinden dolayı akupunktur tedavisine başvurmuştur. Akupunktur tedavi süresince hasta DPN semptomları için ilaç kullanmamıştır. Tedavi sonrasında da DPN için düzenli ilaç kullanımı olmamıştır.

11 On seans vücut akupunkturu uygulandı. (23 eylül-23 ekim 2014)
Seanslarda Liv3, GB43, Sp6, UB 40,57,60, Du20, Yintang (EX-HN) noktaları , farklı kombinasyonlarda kullanıldı. baldırdaki uyuşukluk, gece görülen kramplar ve birlikte ortaya çıkan uykusuzlukta belirgin bir iyileşme görüldü. Tedavi sonrası telefonla iletişim kurularak yapılan takip de, bir ay sonra semptomların tekrarladığı öğrenildi. 15 mayıs 2015’de hasta ile yüzyüze görüşmede ise semptomların olmadığı bilgisi alındı.

12 Sonuç: On seanslık akupunktur tedavisi sonrasında, Akupunktur tedavisine devam edilmeyen, haftalık, iki haftalık ve aylık zaman aralıklarında yapılan akupunktur uygulamaları ile, üç, altı ve on iki ay kadar sürdürülecek klinik araştırmalar planlanarak, tedavi etkinliği gözlenmelidir.

13 Bu araştırmalarda kan şeker düzeyi, kullanılan ilaç dozları, sinir iletim hızı gibi objektif ölçümler, hastanın ifadesine dayanan sübjektif değerlendirmelere dayanan testlerle, akupunkturun DPN‘deki etkinliğinin araştırılması oldukça önemli olduğu düşünülmektedir.


"DİABETİK PERİFERİK NÖROPATİ TEDAVİSİNDE AKUPUNKTUR: OLGU SUNUMU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları