Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİABETLİ HASTALARDA CİNSEL SAĞLIK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİABETLİ HASTALARDA CİNSEL SAĞLIK"— Sunum transkripti:

1 DİABETLİ HASTALARDA CİNSEL SAĞLIK
Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği OP. DR. ÜNSAL ÖZKUVANCI 1

2 Genel bilgiler Şeker hastalığı bir çok organı etkilediği gibi cinsel fonksiyonları da olumsuz yönde etkilemektedir Hem erkeklerde hem de bayanlarda cinsel sağlık üzerine önemli bir risk faktörüdür. Şeker hastalığı olanlarda cinsel fonksiyon bozuklukları daha sık ve daha erken meydana gelmektedir. ( yıl erken )

3 Genel bilgiler Ülkemizde, hastalar bu problemlerden oldukça rahatsız olmalarına rağmen sosyal ve psikolojik bir çok nedenden dolayı hekime başvurmakta zorlanmaktadırlar… Hekime başvuru gecikmesi durumunda hem mevcut problem ilerlemiş olmakta hem de tedavi zorlaşmaktadır Erken teşhis ve erken başlanan tedavi her zaman için daha olumlu sonuçlar vermektedir

4 Diabetik erkeklerde cinsel sorunlar nelerdir ?
1- Sertleşme problemi ( ereksiyon bozukluğu ) 2- Cinsel istek azalması ( libido azalması ) 3- Erken boşalma ( premature ejekulasyon ) 4- Geç boşalma 5- Boşalma olmaması ( anejekulasyon ) Bunların arasında da en sık olarak sertleşme problemi görülmektedir..

5 Diabetik erkeklerde sertleşme problemi
Sertleşme problemi tanımı: cinsel isteğin normal olmasına rağmen ilişkiyi sürdürecek kadar sertliğin sağlanamamasıdır. İmpotans da aynı anlama gelmektedir. Bir çok nedene bağlı oluşmaktadır: Bazı kronik hastalıklar Bazı ameliyatlar Sigara Travma ve kazalar Psikolojik nedenler… Erkeklerde sertleşme problemi için şeker hastalığı en önemli ve en yaygın risk faktörüdür

6 Diabetik erkeklerde sertleşme problemi
Normal erkeklere göre daha erken yaşta ve daha sık olmaktadır ( % oranında) Diabet tanısı konulduktan 10 yıl sonra yaklaşık %50 hastada sertleşme problemi gelişmektedir Bu problem, şeker hastalığının penis damarlarını ve sertleşmede görevli sinirleri etkilemesinden dolayı meydana gelmektedir. Sertleşme için penis bölgesindeki damarlara kan dolması gerekmektedir. Şeker hastalığı damarların yapısı bozduğundan dolayı kan penise yeterince dolamayacağından sertleşme de yeterince olmayacaktır…

7 Diabetik erkeklerde sertleşme problemi
Diabetik erkeklerde PEYRONİ HASTALIĞI dediğimiz hastalık da sık olarak görülmekte ve bu da sertleşmede problem çıkarmaktadır. Bu hastalıkta: Peniste elle hissedilen sertlikler Sertleşince ağrı Aşağı yukarı ya da yan tarafa doğru eğilme/ bükülme Sertleşmede zayıflık oluşmaktadır. İlerleyici bir hastalık olduğundan tedavi edilmemesi durumunda ilişkiyi tamamen engelleyebilir. Tedavisinde öncelikle ilaç tedavisi yanıtsız olması durumunda operasyon planlanmaktadır.

8 Diabetik erkeklerde sertleşme problemi tedavisi
Öncelikle hastaların zaman kaybetmeden ve çekinmeden hemen hekime başvurması gerekmektedir… Tedavi seçenekleri: 1- İlaç tedavileri 2- İğne tedavileri 3- Vakum sıkma araçları 4-Psikoterapi 5- Ameliyat tedavisi ( protez yerleştirme )

9 Penil protezler Diğer tedaviler başarısız olduğunda protez ameliyatı yapılmaktadır. 2 parçalı ya da 3 parçalı protezler mevcuttur.

10 Diabetik erkeklerde boşalma problemleri
1- erken boşalma 2- geç boşalma 3- boşalma olmaması Erken boşalma tanımı için net olarak bir süre vermek doğru değildir. ( 2 dk, 3 dk, 10 dk gibi… ) Erken boşalma, her iki tarafın ilişkiden tatmin olamayacağı kadar kısa sürede gerçekleşmesi olarak tanımlanabilir... Bu bazı insanlarda henüz ilişkinin tam başlangıcında dahi olabilir.

11 Diabetik erkeklerde boşalma problemleri
Diabetik erkeklerde erken boşalmanın tersine çok geç boşalma ya da boşalamama gibi problemler de oluşabilmektedir. Bu durumda bayanda vajinal salgıda azalmaya bağlı olarak kuruluk gelişeceğinden vajinal ağrı hissi ve ilişkiden sıkılma meydana gelecektir

12 Diabetik kadınlarda cinsel sorunlar
Genel bilgiler Ülkemizde bu problem erkeklere oranla daha az dile getirilmekte ancak hiç de azımsanmayacak ölçüdedir. Ne yazikki, bayan hastalarımız bu tür problemlerinden hekimlere bahsetmekten çekinmektedirler . Ancak eğitim ve kültür düzeyinin artmasına paralel olarak bu durumda düzelmeler görülmektedir.

13 Diabetik kadınlarda başlıca cinsel sorunlar nelerdir ?
1- Cinsel istekte azalma ya da isteksizlik 2-Cinsel ilişkide ağrı 3-Vajinal kuruluk ve vajinal rahatsızlık hissi 4-Cinsel uyarılma ve orgazm bozuklukları En yaygın şikayet cinsel istekte azalmadır Özellikle şeker düzeninin iyi gitmediği dönemlerde bu şikayetlerde belirgin bir şekilde artma olmaktadır.

14 Diabetik kadınlarda cinsel sorunlar
Genel bilgiler Diabetin kadınlarda cinsel sağlık üzerine yaptığı diğer olumsuz etki ENFEKSİYONLAR nedeniyledir. ( sıklıkla mantar enf. ) Diabette enfeksiyonlara yatkınlık arttığından dolayı idrar yolları enfeksiyonları ve vajinal enfeksiyonlar sık olmaktadır. Bu da genital bölgede ağrıya, kaşıntıya, akıntıya ve ilişki sırasında ağrıya neden olmaktadır Bu enfeksiyonlar özellikle şeker düzeninin iyi gitmediği dönemlerde daha sık olmaktadır

15 Diabetik kadınlarda cinsel sorunlar
Diabet hem fiziksel hem de ruhsal değişiklikler yaparak bir takım cinsel problemlere yol açmaktadır. Diabette artmış psikolojik bozukluklar cinsel istekte azalmaya neden olmaktadır. Özellikle diabetin neden olduğu aşırı kilo artışı cinsel ilişkiyi zorlaştırmaktadır.

16 Diabetik kadınlarda cinsel sorunlar
Diabetin yaptığı yorgunluk halsizlik de cinsel performansta azalmaya neden olmaktadır Vajinal kuruluk, ilişki sırasında ağrı oluşturacağından cinsel istekte azalma ve cinsel isteksizliğe neden olur Tüm bu sorunlar alınacak basit önlemlerle engellenebilmektedir. Ancak şeker düzeylerinin iyi seyretmemesi durumunda bu sorunlarda düzelme sınırlı olmaktadır.

17 Diabetik kadınlarda cinsel sorunlar
Tedavi önerileri 1- İlaçların düzenli kullanması ( ŞEKER DÜZENİ ) 2- Kontrollerin aksatılmaması 3- Yaşam tarzı değişiklikleri ( yeme- içme, uyku, egzersiz ) Vajinal enf.: antiboterapi Vajinal kuruluk: vajinal kayganlaştırıcılar, hormon ilaçları ( özellikle menapoz döneminde )


"DİABETLİ HASTALARDA CİNSEL SAĞLIK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları