Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FEN VE TEKNOLOJİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FEN VE TEKNOLOJİ."— Sunum transkripti:

1 FEN VE TEKNOLOJİ

2 Sigara ve alkolün zararları

3 BİLGİ İnsan, bazı maddelerin sağlığa zarar verdiğini bildiği hâlde onları tüketmeyi sürdürür. Çevrenizdeki büyüklerimizde de bu tür davranışlar görebilirsiniz . Arkadaş grubundan dışlanma korkusu, yeni şeyleri deneme merakı, genç yaşlarda bireylerin sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıları edinmelerine sebep olur.

4

5

6 ALKOL VE SAĞLIK

7

8 Alkolün Zararları Alkol ilâç olmadığı gibi, alkollü içkiler iştah açıcı da değildir. Bilakis zamanla mide rahatsızlıklarına, iştahsızlığa neden olur. Aşırı alkol kullanımı karaciğer, pankreas, beyin ve dolaşım sistemine büyük hasarlar verir. Sürekli içki içen kişilerde çoğunlukla, kalp, böbrek, karaciğer hastalıkları veya mide iltihabı, kanaması gibi rahatsızlıklar görülür. Diğer rahatsızlıklar ise, iştah kaybı, vitamin yetersizliği, enfeksiyon, iktidarsızlık ve sindirim bozukluğudur. Alkol tüketimi ne kadar artarsa ölümcül hastalık riski de o kadar artar. Alkoliklerde genç ölüm oranı azımsanmayacak kadar yüksektir. Alkoliklerin ölüm sebepleri genellikle, kalp, böbrek, karaciğer hastalıkları, zatürree, kanser, alkol zehirlenmesi, kaza, cinayet ve intihardır. Unutmayın,  asla güvenli içki miktarı yoktur.

9 Alkolün Zararları Beyin ve Sinir Sistemi ne zararları
Sindirim Sistemine Karaciğere zararları Dolaşım Sistemine zararları Kanser   Cinsel İşlevlere zararları Zehirlenme    

10 Beyin ve Sinir Sistemi Alkol beyin hücrelerini etkiler
Beyin ve Sinir Sistemi Alkol beyin hücrelerini etkiler. Unutkanlık, sersemlik, depresyon, nedensiz üzüntü, kızgınlık, aşırı hareketlilik, tehlikeli bir cesaret duygusu  uyandırabilir. En yakın arkadaşınızla kavga edebilir, bir polise kafa tutabilir, birisi size baktı diye kızabilir, kavga etmek ihtiyacı duyabilirsiniz. Suç işlemekten korkmamaya başlayabilir, yüksek bir duvarda ip cambazı gibi yürüyebileceğinizi düşünürsünüz. Ve ertesi günü, bıktırıcı bir baş ağrısı, saatlerce geçmeyen mide bulantısı ile, çevreye kötü kokular saçarak geçireceğinizi bilmelisiniz. Alkol geçici bellek kaybına neden olabilir. Alkol tüm zihin fonksiyonlarına zarar verir. Alkoliklerin beyin hücreleri, normale oranla çok daha hızlı bir şekilde yok olmaktadır. Bu da, zihinsel faaliyetlerin azalması, giderek durması, alkolik kişinin zihinsel işlevlerini tamamen yitirmesi sonucunu doğurur. Aşırı alkol kullanımı uyku bozukluklarına neden olur. Aşırı alkol alanlar bütün gece uyuduktan sonra bile sabah dinlenmemiş, yorgun, bitkin kalkar. Fiziksel ve ruhsal sağlığımız üzerinde büyük etkisi olan, REM uykusu denilen derin uyku, sabahları dinlenmiş olarak kalkmamızı sağlar. Oysa alkol anestezik bir etki yapmakta ve  beynin sağlıklı bir REM uyku oluşturmasını önlemektedir. Bazı kronik alkoliklerde, özellikle kötü beslenen alkoliklerde Wernicke-Korsakoff Sendromu denen bir nörolojik bozukluk bulunabilir. Göz kaslarında ani güçsüzlük ve felce bağlı çift görme ile başlayan hastalık, zamanla hastanın yardımsız ayakta duramaz veya yürüyemez hale gelmesine yol açar. Wernicke-Korsakoff hastası,  özellikle yakın geçmişe ait olayları unutur.  Ayrıca çok ileri derecede bellek kayıpları da ortaya çıkabilir. Bu kişiler kendi kendine konuşmaya başlar. Bulunduğu yerin ve zamanın farkında olmaz, hayal görür. Sindirim Sistemi Alkol fazla asit salgılanmasına neden olur. Midenin iç yüzeyini örten tabakayı tahriş eder. Bu tahriş gastrite, midenin üst bölümü ve yemek borusunun alt bölümünde küçük yırtıklara ve kanamaya  neden olabilir.  Alkol kullanımına bağlı olarak yağlanmış veya büyümüş karaciğer, alkol hepatiti veya yemek borusu varisleri gibi ağır sindirim sistemi sorunları da oluşabilir. Alkoliklerde akut veya kronik pankreas iltihabı da görülebilir.

11 Karaciğer Alkolizm karaciğerde çok tehlikeli bir hastalık olan siroza neden olur. Alkol kullanımına bağlı olarak karaciğer hücreleri bozulup, yağla kaplandıkça karaciğer büyümeye başlar. Eğer, alkolizm devam ederse, yaralar oluşmaya başlar. Yaralar gittikçe çoğalır ve sonunda tedavi edilemez hale gelir. Siroz ilerledikçe, kan zehirlenmesi (amonyak ve bilirubin), iktidarsızlık, kanamalar, bacakların ve bileklerin şişmesi, vücutta asit üretilmesi de ortaya çıkmaktadır. Eğer erken teşhis yapılıp, tedaviye başlanmazsa siroz öldürücü bir hastalıktır. Dolaşım Sistemi Alkol geçici olarak kan basıncını düşürebilir ama sürekli kullanıldığında kan basıncını yükseltir. Alkolün kalbe çok zararlı olduğu bilinmektedir. Alkoliklerin kalp hastalığına yakalanma riski büyük olduğu gibi, alkol kalbe direk zarar da verebilir. Alkolizm, lipid seviyesinin aşırı yükselmesiyle oluşacak damar tıkanıklığı, kalp krizi ve erken ölümle sonuçlanabilir. Sürekli ve aşırı alkol kullananlarda kardiyomiyopati denilen, kalp kasını harabeden ve kalp atışları ritminde düzensizlikten kalp yetmezliğine kadar çeşitli önemli sorunlara yol açan hastalık da sık olarak görülür. Az miktarda alkol kullanımı da kalp hastalığı olasılığını artırır. Cinsel İşlevler Alkol alışkanlığı erkeklerde iktidarsızlığa neden olabilir. Kadınlarda ise adet düzeni bozulabilir. Ayrıca anne karnındaki bebeğin sağlığını ve gelişimini bozacağı için, hamile kadınların kesinlikle alkol almamaları gerekir. Kanser                                     Alkoliklerde kalp-damar hastalıklarından sonra en sık ölüm nedeni kanserdir. Alkol kullanmayanlara göre kansere yakalanma olasılıkları oldukça yüksektir (özellikle gırtlak, yemek borusu, mide ve pankreas kanserleri).


"FEN VE TEKNOLOJİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları