Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KANSER NEDİR? Sağlık http://hastaneciyiz.blogspot.com Slayt Arşivi:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KANSER NEDİR? Sağlık http://hastaneciyiz.blogspot.com Slayt Arşivi:"— Sunum transkripti:

1 KANSER NEDİR? Sağlık Slayt Arşivi:

2

3 Vücudumuzda tüm organlar hücrelerden oluşur
Vücudumuzda tüm organlar hücrelerden oluşur. Hücreler vücudumuzun en küçük yapıtaşlarıdır ve ancak mikroskopla görülebilirler. Sağlıklı vücut hücreleri (kas ve sinir hücreleri hariç) bölünebilme yeteneğine sahiptirler.

4 Ölen hücrelerin yenilenmesi ve yaralanan dokuların (vücut içi ve dışındaki) onarılması amacıyla bu yeteneklerini  kullanırlar. Fakat bu yetenekleri de sınırlıdır. Sonsuz bölünemezler. Her hücrenin hayatı boyunca belli bir bölünebilme sayısı vardır. Sağlıklı bir hücre gerektiği yerde ve gerektiği kadar bölüneceğini bilir.

5 Buna karşın kanser hücreleri, bu  bilinci kaybeder,  kontrolsüz bölünmeye başlar ve çoğalırlar. Kanser hücreleri birikerek tümörleri (kitleleri) oluştururlar, tümörler normal dokuları sıkıştırabilirler, içine sızabilirler yada tahrip edebilirler. Eğer kanser hücreleri oluştukları tümörden ayrılırsa, kan yada lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine gidebilirler. Gittikleri yerlerde tümör kolonileri oluşturur ve büyümeye devam ederler. Kanserin bu şekilde vücudun diğer bölgelerine yayılması olayına metastaz adı verilir.

6 Kanserler oluşmaya başladıkları organ ve mikroskop altındaki görünüşlerine göre sınıflandırılırlar. Farklı tipteki kanserler, farklı hızlarda büyürler, farklı yayılma biçimleri gösterirler ve farklı tedavilere cevap verirler. Bu nedenle kanser hastalarının tedavisinde, var olan kanser türüne göre farklı tedaviler uygulanır.

7 Kanser hücreleriyle (pembe), lenfositlerin (sarı) savaşı.

8 KANSERİN SEBEPLERİ

9 Kanserin Nedenleri ? Kanserin sebebi henüz kesin olarak bilinmemektedir. Kanser hastalığı için iki grup risk faktörü vardır. Kanser için risk faktörleri yaşam şekillerine, yaşa, cinsiyete ve aile öykülerine bağlı olarak değişir. Bir başka risk grubu ise çevresel faktörlerdir.

10

11 >Sigara alkol kullanımı,
>Uzun süre ve tehlikeli saatlerde güneş altında kalma, >Aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma, >Bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya >maddeleri, asbest v.b.) >Bazı virüsler >Hava kirliliği >Radyasyona maruz kalma, >Kötü beslenme alışkanlığı

12 EN SIK GÖRÜLEN KANSER TİPLERİ
Meme kanseri Prostat kanseri Akciğer kanseri Mide kanseri Kalın bağırsak kanseri Rahim ağzı kanseri

13

14 Tedavi şansını artırır Tedaviyi kolaylaştırır
KANSERDE ERKEN TANI Tedavi şansını artırır Tedaviyi kolaylaştırır Tedavi giderlerini azaltır Doku ve organ kaybını önler Sakatlık bırakmaz HAYAT KURTARIR!

15 BİR KANSER TÜRÜNE ÖRNEK OLARAK AKCİĞER KANSERİ

16 Kanserli Akciğer

17 BELİRTİLERİ: Akciğer kanseri sinsi bir hastalıktır ve belirti vermeyebilir ancak en sık görülen belirtileri arasında öksürük, kanlı balgam çıkartma, kan tükürme, nefes darlığı, egzersiz yapmada zorlanma, ses kısıklığı, kol ve omuz ağrıları, göğüs ağrıları, yutma zorluğu, kansızlık, sarılık, baş ağrıları, iştahsızlık, kilo kaybı, sık tekrarlayan zatürre, hırıltılı soluma ve göz kapağında düşme gösterilebilir.

18 NEDENLERİ: Akciğer kanserinin nedenleri arasında en çok aşağıdaki etmenler suçlanmaktadır: Tütün Kullanımı (%90), radon, asbest, kronik intertisyel pnömonitis, halojen eterler (klorometil eter), krom, nikel, inorganik arsenik, radyoizotoplar, hava kirliliği, ağır metaller, A ve E vitaminleri eksikliği.

19 KLASİK TEDAVİ YÖNTEMLERİ: Genelde her kanser türünde olduğu gibi 3 tür tedavi mevcuttur: Cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi. Akciğer Tümörleri

20 NASIL TEDAVİ EDİLİR?

21 Cerrahi müdahale ancak kanser sadece akciğerde ve yakınlarındaki lenf bezlerine yayılmış durumda ise kullanılır. Bazen de cerrahi uygulama hastada tam olarak hangi kanserin bulunduğunu anlamak için yapılır.

22 Cerrahi uygulamada bazen küçük bir parça çıkarılır (wedge rezeksyon), bazen akciğerin bir lobu tamamen alınır (Lobektomi) bazen de bir akciğerin tamamının alınması (Pnömonektomi) gerekebilir. Daha sonra radyoterapi ya da kemoterapi uygulanır.

23

24 Hastalığın durumuna göre beyin metastazını önlemek için beyne yapılacak radyoterapinin beyin fonksiyonlarını etkileme riski yüksek olduğundan hasta bu konuda bilgilendirilir.

25 HEKİMOĞLU ALİPAŞA İLKÖĞRETİM OKULU

26 HAZAL KAPLAN 8/C 289 Sağlık http://hastaneciyiz.blogspot.com Slayt
Arşivi:


"KANSER NEDİR? Sağlık http://hastaneciyiz.blogspot.com Slayt Arşivi:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları