Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZARARLI ALIŞKANLIKLAR VE MADDE BAĞIMLILIĞI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZARARLI ALIŞKANLIKLAR VE MADDE BAĞIMLILIĞI"— Sunum transkripti:

1 ZARARLI ALIŞKANLIKLAR VE MADDE BAĞIMLILIĞI
Bağımlılık nedir? Bağımlılık kişinin kullandığı madde üstünde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır. Bağımlılık bir kez geliştikten sonra uygun tedavi sürecine girilmezse kişinin yaşamı boyunca onunla beraber gelir. Damarlarındaki asil kanı kirletme ! “Hayır ! İstemiyorum !” demeyi bil.

2 Zararlı alışkanlıklara başlamadan önceki yanlış inanışlar:
Bir kere kullanmakla bir şey olmaz. Ara sıra kullanmakla bir şey olmaz. Benim iradem güçlüdür. Ben kendimi kontrol edebilirim. Ben bağımlı olmam. Sadece zayıf bireyler bağımlı olur. Damarlarındaki asil kanı kirletme ! “Hayır ! İstemiyorum !” demeyi bil.

3 SİGARA BAĞIMLILIĞI Sigara neden bağımlılık yapar?
Sigaradaki nikotin, bağımlılık yapan bir maddedir. Nikotin vücutta endorfin maddesini salgılanmasını engellediği için bağımlılık yapıyor. Vücut endorfin yerine nikotin ister hale gelir. Endorfin vücudumuzun ürettiği rahatlatıcı bir salgıdır. Sigara tiryakilerinde aldıkları nikotin nedeni ile bu salgı yeterli düzeyde salgılanamaz. Tiryakilerde vücut, üzüntü, sevinç, stres gibi durumlarda biyolojik olarak bu ihtiyacı, sigara içmek sureti ile karşılar. Sigaranın temeldeki fiziksel bağımlılığı budur. Damarlarındaki asil kanı kirletme ! “Hayır ! İstemiyorum !” demeyi bil.

4 Sigara bağımlılarının yanlış inanışları:. Sigara terörü yılda 100
Sigara bağımlılarının yanlış inanışları: Sigara terörü yılda insanımızın hayatını alıyor! Sinirlerimi yatıştırıyor. Beni canlandırıyor. (Güne başlarken içilen sigara) Sıkıntılarımı gideriyor. Düşünmeme yardım ediyor. (Bir sorunu çözümlemeye çalışırken içilen sigara) Kilo almamama yardımcı oluyor. (Sabah kahvaltısı yada öğlen yemeği yerine tercih edildiğinde) Kendime olan güvenimi artırıyor. Sigaradan zevk alıyorum yada sigarayı seviyorum. Her Yıl Ülkemizde 100 bin Kişinin Ölmesi Ne Anlama Geliyor? Her gün 1 uçak düşüyor ve 300 kişi ölüyor. Her yıl yüz bin nüfuslu bir şehrimize bir atom bombası atılıyor. Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor kimse sağ kalmıyor. Damarlarındaki asil kanı kirletme ! “Hayır ! İstemiyorum !” demeyi bil.

5 ALKOL BAĞIMLILIĞI İçki kalbe, karaciğere, mide ve bağırsaklara, sinir sistemine ve akla zararlıdır. Alkol trafik kazalarının başlıca nedenidir. Damarlarındaki asil kanı kirletme ! “Hayır ! İstemiyorum !” demeyi bil.

6 Bir akşam arkadaşları ile…
6 Yaşındaki doğum gününde… Bir akşam arkadaşları ile… Saburido babasıyla..

7 1999 yılının Aralık ayındaydı.
Saburido evine dönerken 17 yaşındaki içkili bir öğrenci arabasına çarptı. 1999 yılının Aralık ayındaydı. Kazadan sonra Saburido 40’tan fazla operasyon geçirmek zorunda kaldı. Vücudunun %65’i sadece 45 saniyede yandı.

8 UYUŞTURUCU VE MADDE BAĞIMLILIĞI
Uyuşturucu Madde; Bireyin işlevini doğrudan etkileyerek; bedensel, ruhsal, zihinsel ve davranışsal değişmelere yol açan “bağımlılık” oluşturan her türlü madde olarak tanımlanabilir. Fizyolojik Etkileri Beyin damarlarında tıkanma ve kanamalara yol açar Erkeklik hormonunun azalmasına, üreme sisteminin bozulmasına yol açar Denge bozukluklarına yol açar. Uyku ve yeme bozukluklarına ve kalp yetmezliğinin yol açtığı ani ölüme sebebiyet verir. Maddeye alışan organizma daha fazlasına ihtiyaç duyar ve ihtiyaç karşılanmayınca kriz yaşanır. Psikolojik Etkileri Kişi kendini toplumdan soyutlar. Kişinin ilişki kurduğu insanlar madde kullanıcıları ve satıcılardır. Kişi suç işlemeye meyilli hale gelebilir.. Unutkanlığa sebep olur. Umutsuzluk yaşatır. İnsanların kendisinden; nefret ettiklerini ve kendisine yardım etmeyeceğini düşünerek daha da yalnızlaşır. Damarlarındaki asil kanı kirletme ! “Hayır ! İstemiyorum !” demeyi bil.


"ZARARLI ALIŞKANLIKLAR VE MADDE BAĞIMLILIĞI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları