Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
Amasya Genelgesi’nin Önemi: * Egemenliği elde etmek için Türk ulusuna yapılan bir çağrıdır. * Milli Mücadele’nin amacını,gerekçesini ve yöntemini açıklayan bir çağrıdır. Erzurum Kongresi’nin Önemi: * Oluşum bakımından bölgesel,alındığı kararlar açısından ulusal bir niteliktedir.

2 MİSAK-I MİLLİ (28 Ocak 1920) * Misak-ı Milli Nedir?
Mustafa Kemal’e bağlı olan millet vekillerinin hazırladığı bir milli anttır. *Misak-ı Milli’nin Önemi Nedir? Sınırlarımız çizildi. Kurtuluş Savaşı’nın hedefi ve amaçları belirlendi. Türk vatanının bölünmez bir bütün olduğu tüm dünyaya ilan edildi. * Misak-ı Milli’nin sonunda hangi önemli olay oldu? İtilaf Devletleri İstanbul’u işgal etti.

3 TBMM’NİN AÇILIŞI (23 Nisan 1920)

4 * TBMM’nin Önemi Nedir ? TBMM’nin açılması , tarihimizde bir dönüm noktasıdır. Devleti yönetme yetkisi artık Türk ulusunundur TBMM hükümetinin kuruluşuyla egemenliğin millete ait olduğu bir sistem getirildi. Halk egemenliğine dayanan yeni bir Türk devletinin kurulduğu, dünyaya ilan edildi.

5 TBMM BAŞKANI MUSTAFA KEMAL

6 ASKERLERİMİZ CEPHELERDE ÇARPIŞARAK İTİLAF DEVLETLERİNE TESLİM OLMADILAR.

7 TBMM’nin Açılmasından Sonraki Olaylar
* 10 Ağustos 1920’de İtilaf Devletleri’nin baskısıyla Osmanlılar, Sevr Antlaşmasını imzaladılar. Fakat TBMM bu antlaşmayı tanımadı, imzalayanları da vatan haini ilan etti. * Düzenli ordu kuruldu ve Kuva-yı Milliye birlikleri düzenli orduya katıldı.

8 Açılış sebebi: İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes’ine bir madde koyarak Doğu Anadolu’yu Ermenilere vermeyi planlıyorlardı. Bunun üzerine Ermeniler, Doğu Anadolu’ya saldırılar düzenlemeye başladılar. Komutanı: Kazım Karabekir Paşa Sonucu: *Türk kuvvetleri Ermenileri yendiler. *TBMM Hükümeti ile Ermeniler arasında Gümrü Antlaşması imzalandı. (2 Aralık 1920) D O Ğ U C E P H S İ

9 TBMM Hükümetinin imzaladığı ilk antlaşmadır.
GÜMRÜ ANTLAŞMASI *Ermeniler, Kars ve çevresini Türkiye’ye iade ettiler. * Doğu Anadolu’daki toprak isteklerinden vazgeçtiler. TBMM Hükümetinin imzaladığı ilk antlaşmadır.


"GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları