Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919"— Sunum transkripti:

1 ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919
AMASYA GENELGESİ ‘ni yayınladıktan sonra Askerlik Görevi ‘nden ayrılan M.Kemal, Doğu Anadolu Müdafa-i Hukuk Cemiyeti ‘ -nin organize ettiği ve Doğu Anadolu ’nun Sorunları ‘nı görüşmek üzere tertiplenen ve BÖLGESEL NİTELİKLİ olan ERZURUM KONGRESİ ‘ne katılmış ve Kongre Üyeleri’nin Çoğunluğu ile Kongre Başkanlığı ‘na seçilmiştir.

2 ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919
M.Kemal’in başkan olarak görev yaptığı ERZURUM KONGRESİ, 23 Temmuz 1919 yılında VATANIN KURTULUŞU yolunda önemli kararlar almıştı.BÖLGESEL BİR KONGRE ÖZELLİĞİNİ TAŞIYAN ve Sadece Doğu Anadolu ‘nun Temsilcileri ‘nin katıldığı bu kongre,ALDIĞI KARARLAR İTİBARİYLE ULUSAL-MİLLİ BİR KONGRE ÖZELLİĞİNİ kazanmıştır.

3 ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919
Bu kongrede alınan karara göre; VATAN BİR BÜTÜNDÜR,BÖLÜNEMEZ. BU KARAR İLE; BÖLGESEL BİR KONGRE OLAN ERZURUM KONGRESİ'NİN ULUSAL-MİLLİ BİR KONGRE OLMASINI SAĞLAMIŞTIR.

4 ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919
Bu kongrede alınan karara göre; VATANIN BAĞIMSIZLIĞINI ve MİLLETİN KURTULUŞUNU,İSTANBUL HÜKÜMETİ sağlayamazsa,GEÇİCİ BİR HÜKÜMET kurulacaktır. İSTANBUL HÜKÜMETİ 'NİN GÖREVİ YERİNE GETİREMEDİĞİ VE GELECEKTE ANADOLU 'DA BİR MECLİS 'İN AÇILACAĞININ SİNYALLERİ VERİLMEYE DEVAM EDİLMİŞTİR.

5 ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919
Bu kongrede alınan karara göre; MANDA ve HİMAYE KESİNLİKLE,kabul edilemez., MANDA VE HİMAYE İLK KEZ RED EDİLMİŞTİR. TÜRK MİLLETİ 'NİN TARİH BOYUNCA BAĞIMSIZ YAŞADIĞI VE BU DOĞRULTUDA TAM BAĞIMSIZLIK UĞRUNA NE GEREKİYORSA YAPILACAĞI DİLE GETİRİLMİŞTİR.

6 ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919
Bu kongrede alınan karara göre; MİLLİ İRADE ‘yi hakim; KUVA-İ MİLLİYE ‘yi etkin kılmak esastır. MİLLİ EGEMENLİK YOLUNDA AMASYA GENELGESİ 'NDEN SONRA İKİNCİ KEZ ÖNEMLİ BİR KARAR ALINMIŞTIR.

7 ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919
Bu kongrede alınan karara göre; AZINLIKLAR ‘a,MİLLİ BÜTÜNLÜĞÜ ‘ve EGEMENLİĞİ zedeleyici haklar verilemez.

8 ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919
Kongre Sonunda,TEMSİL HEYETİ oluşturulmuş ve BAŞKANLIĞI ‘na M.Kemal,seçilmiştir.Bu TEMSİL HEYETİ,DOĞU ANADOLU BÖLGESİ için çalışacaktı.Yani,çalışma alanı DOĞU ANADOLU BÖLGESİ ile sınırlı idi. Ayrıca,bu kongrede MANDA ve HİMAYE ilk red edilmiştir.


"ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları