Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere"— Sunum transkripti:

1

2 Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
katılmayarak, Mudanya açıklarında gemide beklemiş, düşüncelerini zaman zaman yazılı olarak bildirmiştir Görüşmelerde Yunanistan'ı İngiltere temsil etmiştir. Yunanistan'ın görüşmelere katılmadığı halde alınan kararları İngiltere'nin direktifleri doğrultusunda kabul etmesi kendi iradesiyle hareket etmediğinin bir göstergesidir.

3

4

5 Ateşkesin Nedenleri: 1)-Yunan Ordusunun kesin olarak yenilgiye uğratılması, 2)-Boğazları ve Doğu Trakya'yı Türklere vermek istemeyen İngiltere'nin Türkiye ile yeni bir savaş olasılığı karşısında yalnız kalması; * İngiltere sömürgelerinin savaşmak istememesi, * Savaşlardan bıkan İngiliz halkının Loyd George hükümetine baskı yapması * Fransa ve İtalya'nın savaşı sona erdirmesi için İngiltere'ye baskı yapması *Mustafa Kemal'in diplomatik çabaları ve barışçı siyasetinden dolayı Boğazların ve Anadolu’nun İtilâf Devletlerinin eline geçmesini istemeyen Sovyet Rusya'nın Türklerin yanında yer alacağını dünya kamuoyuna duyurması.

6

7

8

9 İstanbul ve Boğazlar çevresinin TBMM Hükümeti'ne bırakılacak olması, Osmanlı Devleti'nin hukuken sona ereceğinin kabullenilmesi anlamındadır. İsmet Paşa'nın Mudanya'da büyük bir diplomatik zafer kazanarak, milli çıkarlarımızı korumuş olması, Lozan Barış Görüşmeleri'ne de katılmasına zemin hazırlamıştır.

10 ÖRNEK SORULAR

11 CEVAP:C Mondros Ateşkes Antlaşması hukuken yürürlükte olan antlaşmadır. Türk halkı bu antlaşma sonrası başlayan işgallere karşı direnmiş ve bu direniş sonucunda Mudanya’yı imzalamıştır.

12

13 CEVAP:B Misakı Milli milli sınırlarımızı çizer.Burada yer alan II. Ve III. Maddeler milli sınırlar içinde itilaf devletlerini öngörmektedir.

14

15 Cevap:B Doğu Trakya,İstanbul,Boğazlar yapılan antlaşmayla diplomatik olarak kurtulmuştur.

16

17 Cevap: D İsmet Beydir.

18

19 Cevap:B Doğu Trakya,İstanbul,Boğazların yapılan antlaşmayla diplomatik olarak TBMMye verilmesi Osmanlıyı yok saymaktır.

20 LOZAN ANTLAŞMASI ÖNCESİ
Antlaşma Devletleri barış görüşmelerine İstanbul hükümeti ile TBMM hükümetini birlikte çağırdı. AMAÇ:Türk tarafını bölerek güçsüzleştirmektir. TBMM hükümeti saltanatı kaldırarak bu sorunu çözer.

21 LOZAN ANTLAŞMASI ÖNCESİ
TBMM Görüşmelerin İZMİR’ de Antlaşma Devletleri Görüşmelerin LOZAN’ da olmasını istedi. Tarafsız bir memlekette yapılmasını kabul ettik

22

23 TBMM’nin taviz verilmemesini istediği konular
KAPİTÜLASYONLAR Ekonomik bağımsızlık ERMENİ MESELESİ Toprak bütünlüğü

24 Türk tarafını temsilen İsmet İnönü katıldı.

25 ANTLAŞMA ESASLARI

26

27

28

29

30

31

32

33 ÖNEMİ Tüm dünya devletleri yeni Türk Devleti’ni ve bağımsızlığını tanıdı. Irak sınırı hariç Misak-ı Milli gerçekleşti. Musul sorunu (Irak sınırı) burada çözülememiş, Türk ve İngiliz hükümetlerinin daha sonra çözmeleri kararlaştırılmıştır. 6 Ekim 1923’te İstanbul işgal devletlerin askerlerinden kurtuldu.Lozan’daki boğazlar maddesi, Türkiye’nin egemenlik haklarını sınırlandırmıştır. Bu durum 1936’da Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile çözümlenmiştir.

34

35 Cevap:A Ulusal bağımsızlık

36

37 Cevap:C Metinde geçen askeri yapı ile ilgili bilgi yoktur.

38

39 Cevap:D İngiltere hilafet makamının siyasi gücünden faydalanmak istemiştir.Hrıstiyan müslüman yakınlaşmasını sağlamak gibi bir amacı yoktur.

40

41 CEVAP:D Osmanlı Devleti’nin bağımsızlığını
koruma adına hiçbir çabası yoktur.

42

43 Cevap:C Çok devlet tarafından imzalanması önemini artırmıştır.


"Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları