Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANLATIM BOZUKLUKLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANLATIM BOZUKLUKLARI."— Sunum transkripti:

1 ANLATIM BOZUKLUKLARI

2 Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili kısım çıkarılırsa anlamda daralma olmaz? A)Seninle yarın da görüşebiliriz. B)Ayşe babasıyla birlikte bize geldi. C)Hakan yarışmada daha iyi derece aldı. D)O güzel şehri;Ordu’yu unutamıyorum.

3 CEVAP: B

4 ‘Çocuklar ellerindeki çam fidanlarını yolun kenarına diktiler
‘Çocuklar ellerindeki çam fidanlarını yolun kenarına diktiler.’ Bu cümledeki anlatım bozuklukları aşağıdakilerden hangisi ile giderilebilir? A)‘Ektiler’ sözcüğündeki –ler eki kaldırılacak. B)‘fidanlarını’ yerine ‘fideleri’ kelimesi kullanılacak. C)‘ektiler’ yerine ‘diktiler’ gelecek. D)‘Çocuklar’ kelimesi cümleden atılacak.

5 CEVAP: C

6 Kimse ses çıkarmasın, herkes yerine otursun
Kimse ses çıkarmasın, herkes yerine otursun! Bu cümledeki anlatım bozukluğunun sebebi nedir? A)Çelişen sözcüklerin kullanımı. B)Yer tamlayıcısının kullanılma_ ması. C)Mantık hatası. D)Özne-yüklem uyumsuzluğu.

7 CEVAP: D

8 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, de,deyimden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır? A)Annesini el üstünde tutar, ona toz kondurmazdı. B)Artık dayanacak güzü kalmamış canına tak etmişti. C)kulak kesilmiş, odadaki konuşmaları dinliyordu. D)O kadar neşeliydi ki hop oturup hop kalkıyordu.

9 CEVAP: D

10 Aşağıdakilerden hangisinde aynı anlama gelen sözcükler bir arada kullanılmıştır? A)Türkiye’de öğretmen olmak kolay bir iş değil. B)Hiç kimse konuşmadı herkes beni seyretti. C)Dilin kültürlerin kaynaşmasında önemli bir yeri vardır. D)Bu hafta gösterime giren filmi belki seyredebilirim.

11 CEVAP: D

12 Aşağıdakilerden hangisinde yanlış sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır? A)Kesinlikle ben de seninle gelebilirim. B)Bahar mevsiminde her taraf yemyeşildi. C)Bugünlerde dinlenmeye hiç vaktim olmuyor. D)Ressam tarafından çizilmiş fotoğraflar beni büyüledi.

13 CEVAP:D

14 Arkadaşlar!Okulumuzda çoğu zaman kültürel ve sanat etkinlikleri yapılıyor. Öğretmenin söylediği cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni nedir? A)Sözcüğün yanlış yerde kullanımı B)Tamlama yanlışlığı C)gereksiz sözcük kullanımı D)sözcüğün yanlış anlamda kullanılması.

15 CEVAP : B

16 Aşağıdakilerden hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır
Aşağıdakilerden hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A)İnsan düşününce neler yapa_ bileceğini anlıyor. B)Balkondan aşağı düşen saksının toprağı etrafa yayıldı. C)Giden oğlunun ardından için için ağlıyor. D)Annem her gün beni öperek uyandırıyor.

17 CEVAP:D

18 ‘Ziyarete bugün mutlaka gitmiş olmalı’ cümlesindeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A)Yanlış anlamda sözcük kullanılması. B)Öge eksikliğinin olması. C)Çelişen sözcüklerin kullanılması. D)Sözcüğün yanlış yerde kullanılması

19 CEVAP:C

20 Bayram günü köyde kimse kalmamış,ziyarete gitmişti
Bayram günü köyde kimse kalmamış,ziyarete gitmişti.Yandaki cümlede anlatım bozukluğunun nedeni nedir? A)Gereksiz sözcük kullanımı B)Özne yüklem uyumsuzluğu C)Yer tamlayıcısı eksikliği D)Sözcüğün yanlış yerde kullanılması

21 CEVAP:B

22 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir anlatım bozukluğu vardır
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir anlatım bozukluğu vardır? A)Kitabı okudu,notlar çıkardı. B)Minik tavşanlar çimende koşuyorlardı. C)Herkes sözünü tuttu oraya gitmedi. D)İstanbul’da oturuyor,ayrılmak istemiyordu

23 CEVAP:B

24 ‘Yatağa yatar yatmaz hemen uykuya daldı
‘Yatağa yatar yatmaz hemen uykuya daldı.’cümlesindeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerin hangisinde vardır? A)Bize sık sık gelir hiç ihmal etmezdi. B)Mektuba göz gezdirdikten sonra masaya bıraktı. C)Bana uzun uzun düşüncelerini anlattı. D)Dünya çapında ün kazanmış meşhur bir sanatçıydı.

25 CEVAP:D

26 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir anlatım bozukluğu vardır? A)Tahtadan yapılma ahşap bir evde oturuyordu. B)Ben İstanbul’u sevmedim,hayran kaldım. C)Arkadaşına inanmıyor,yalancılıkla suçluyordu. D)Hırsız kapıyı zorlamış ama girememişti.

27 CEVAP:A

28 1)Gençlerin hem eski hem batı kültüründen yararlanması gerekir
1)Gençlerin hem eski hem batı kültüründen yararlanması gerekir. 2)Son zamanlarda yüzünden dökülen bin parçaydı. 3)Fikirlerinde ısrarlı ama inatçı değildi. 4)Yarışmada birinci olduğuna sevindim. Yukarıdaki cümlelerin hangilerinde anlatım bozukluğu vardır? A)1 ve 4 B)2 ve C)1 ve 3 D)2 ve 4

29 CEVAP:C

30 Yazarın ölüm yıldönümü törenlerle kutlandı
Yazarın ölüm yıldönümü törenlerle kutlandı.Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A)Gereksiz sözcük kullanımı B)Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması C)Yer tamlayıcısı eksikliği D)Özne yüklem uyumsuzluğu

31 CEVAP:B

32 ‘Kasabaya gelir gelmez ilk gözüme çarpan şey halkın fakirliği oldu’ cümlesindeki anlatım bozukluğunun benzeri aşağıdakilerin hangisinde vardır? A)Amcamın köşkü eski antikalarla doluydu. B)Sigara bağımlısı gençlere yardım etmek zorundayız. C)Adamı,fazla canımı sıkma,diye uyardı. D)Bu konuda eminim herkes bir şeyler biliyor olmalı.

33 CEVAP:C

34 Aşağıdakilerden hangisinde anlatım bozukluğu yapılmıştır
Aşağıdakilerden hangisinde anlatım bozukluğu yapılmıştır? A)İzinsiz evden ayrılınca babası kızdı. B)Çok çalışıyor ama başarılı olamıyordu. C)Fırtına akşama doğru daha da şiddetlendi. D)Okula gitmek için erkenden yola çıktı.

35 CEVAP:A

36 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözcüğün yanlış anlamda kullanılmasından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu wardır? A)Kesinlikle yarın gelebilir. B)Aşağı yukarı bundan tam 10 yıl önceydi. C)Olayların gerçek yüzü araştırmalar sonucunda ortaya çıkacak. D)Celal’in boyu tatilde epey büyümüştü.

37 CEVAP:D

38 ‘Her milletin kendine özel davranış biçimleri vardır
‘Her milletin kendine özel davranış biçimleri vardır.’ Bu cümledeki anlatım bo_ zukluğunu gidermek için ne yapılmalıdır? A)’kendine sözcüğü yerine ‘kendisine’ getirilerek. B)’özel kelimesi yerine ‘özgü’ sözcüğü getirilerek. C)’kendine’ kelimesi cümleden atılarak. D)’biçimleri sözcüğündeki çoğul eki atılarak.

39 CEVAP:B

40 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yer tamlayıcısı eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır? A)Yardıma muhtaç olanlara yardım ederdi. B)Yaz tatilinde köye gittik,üç hafta kaldık. C)Güz geldi ağaçlar yapraklarını döktü. D)Yazarın son kitabını okumadığını söyledi.

41 CEVAP:B

42 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır? A)Her işi eline yüzüne bulaştırdı. B)Çocuklar bahçedeki kağıtları topladılar. C)Benim söylediğim her sözün derin anlamı vardır. D)İki kardeşten en küçüğü okula gitmiyordu.

43 CEVAP:D

44 Aşağıdaki cümlelerin hangi_ sinde sözcüğün yanlış yerde kullanılmasından kaynakla_ nan anlatım bozukluğu yoktur? A)Yemek fazla dışarıda kaldığı için bozulmuş. B)Mağazamızdan aldığınız eşyalar, evinize ücretsiz taşınıyor. C)Bu konu konuşulurken ilk aklıma sen geldin. D)Onun sıcak sesi bize ulaşır,bizi mutlu ederdi.

45 CEVAP:D

46 Bir sözcüğün yanlış anlamda kullanılması anlatım bozukluğuna yol açar
Bir sözcüğün yanlış anlamda kullanılması anlatım bozukluğuna yol açar.Aşağıdakilerden hangisinde bu türden bir anlatım bozukluğu vardır? A)Gençleri azımsarsanız geleceğe nasıl ümit bağlarsınız? B)Ağaçları budamak için bir balta satın aldı. C)Günün her saatinde burada araba bulabilirsiniz. D)Şiir okumak için günün her saati uygundur.

47 CEVAP:A

48 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A)Bu şiirler kısa zamanda büyük ilgi topladı. B)Bir yazarda her şeyden önce özgünlük olmalıdır. C)Klasik şiirimizde bir takım biçim sorunları yok deildir. D)Şiire olan ilgisi her geçen gün giderek dahada artıyor.

49 CEVAP:D

50 ‘Dostlarımı tek tek aradım…’ Bu söz,aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanırsa anlatım bozuk olur? A)İhtiyacım olan parayı istedim. B)Oğlumun sünnetine davet ettim. C)Yemeğe çağırdım. D)Onlara yeni kitabımdan söz ettim.

51 CEVAP:A

52 Aşağıdakilerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır
Aşağıdakilerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A)Üzerime düşen görevi hakkıyla yerine getirmişti. B)Yurdumuzun üç tarafıda denizlerle çevrilidir. C)Ünlü yazar bu kitabında hatıralarını anlatmış. D)Sebze ve meyve fiyatlarının ucuzlaması hepimizi rahatlattı.

53 CEVAP:D

54 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A)Yıllar önce ayrıldığım memleketime nihayet dönüyorum. B)Artan yemekleri buz dolabına koydum. C)Kadın , çocuğu uyutmak için ninniler söylüyordu. D)Balık tutmasını kimden öğrendin?

55 CEVAP:D

56 ‘Patates ucuz,domates ise çok pahalı değildi’ Cümlesindeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A)ek eylem eksikliği B)özne eksikliği C)tamlayan eksikliği D)mantık hatasının olması

57 CEVAP:A

58 ‘Her anı yaşanandan yola çıkarak yazılır’ Cümlesindeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A)sözcüğü yanlış yerde kullanma B) gereksiz sözcük kullanımı C)çatı uyuşmazlığı D)sözcüğün yanlış anlamda kullanılması

59 CEVAP:C

60 Aşağıdakilerden hagisinde farklı bir anlatım bozukluğu vardır
Aşağıdakilerden hagisinde farklı bir anlatım bozukluğu vardır? A)Kendimize yöneltilen eleştirilere kulak tıkamamalıyız. B)Son filmimiz herkes tarafından severek seyredildi C)Marketten alınılması gerekenleri bir kağıda yazmış D)Annemin hediyesini ablam,babamın hediyesini ben aldım.

61 CEVAP:D


"ANLATIM BOZUKLUKLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları