Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sevgi Koleji Türkçe Dersi Ödevi 7/B Sınıfı Kübra MENEKŞE.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sevgi Koleji Türkçe Dersi Ödevi 7/B Sınıfı Kübra MENEKŞE."— Sunum transkripti:

1 Sevgi Koleji Türkçe Dersi Ödevi 7/B Sınıfı Kübra MENEKŞE

2 Aşağıdakilerden hangisinde bir sıfat ek eylem almıştır ?
Soru-1: Aşağıdakilerden hangisinde bir sıfat ek eylem almıştır ? A-) Gökyüzü parlak, ufuk açtı B-) O dünya ne oldu? Nedir bu karanlık? C-) Ağaçlardan yapraklar dökülüyor birer birer D-) Yeni mektup aldım gül yüzlü yardan

3 Aşağıdaki dizelerden hangisinde ek eylem yoktur ?
Soru-2: Aşağıdaki dizelerden hangisinde ek eylem yoktur ? A-) Bildim bileli bahar, başımın belasıdır. B-) Birer çığ damlasıydık bahar sabahın da. C-) Çocukların oynayışına baktıkça imrenirim D-)başımın üstündeki bulutlar mavidir.

4 Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ek
Soru-3: Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ek eylem şart kipi rivayeti biçimindedir ? A-) Bende otobüsle şehre inmeliydim. B-) Siz eskiden buralara daha sık gelirdiniz. C-) Her akşam burada kalıp 3 saat çalışacaksınız. D-) Madem o kadar çok istiyor, gitseymiş.

5 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem kullanılmamıştır?
Soru-4: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem kullanılmamıştır? A-)Dün ,kampanyanın son günüydü. B-)Biraz hızlı gidersen onlara yrtişirsin. C-)Kardeşim , bizim ailenin en titiziydi. D-)Son şarkı ,dinleyicileri derinden etkiledi.

6 Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi,ek Eylem almış bir zamirdir?
Soru-5: Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi,ek Eylem almış bir zamirdir? A-)O,bu sınıftaki en çalışkan öğrenciydi. B-)Bu güzelim çicekleri neden kopardınız? C-)Öğretmenleri ,çok titiz bir insandı D-)Edebiyat dergilerini buraya bırakan kimmiş?

7 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem vardır?
Soru-6: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem vardır? A-) Arkadaşını alıp yemeğe götürdü. B-) Bahçenin ortasına,derince bir kuyu kazdırdı. C-) Keşke o güzel yere bende gitseydim. D-) Murat, önümüzdeki yıl okulu bitiriyor.

8 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem kullanılmıştır?
Soru-7: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem kullanılmıştır? A-) Ben,bu güzel havada sabaha kadar oturabilirim. B-) Akşamları sahilde yarım saat kadar yürürdük. C-) Bu kadarcık masrafı bende karşılayabilirim. D-) Bu çocuğun hayal gücü çok gelişmiş.

9 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem vardır?
Soru-8: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem vardır? A-) Köyün üstünden,gri bulutlar hiç eksilmezdi. B-) Çocuklar omzuma konan güvercinleri kaçırdı. C-) Bu mevsimde çok yağmur yağmaz zaten. D-) Yüzün ,sonbahar yaprakları gibi sarardı.

10 Aşağıdaki cümleledenrin hangisinin yüklemi ek
Soru-9: Aşağıdaki cümleledenrin hangisinin yüklemi ek eylemin geniş zamanını almıştır? A-) İstersen birlikte çalışalım. B-) Size olan güvenimiz sonsuzdur. C-)Yemeği yer, öyle çıkarsınız. D-)Sende bizimle birlikte gelebilirsin.

11 “Şu balıkları temizleyiver” cümlesindeki fiilin çeşidi nedir ?
Soru-10: “Şu balıkları temizleyiver” cümlesindeki fiilin çeşidi nedir ? A-)Yeterlilik fiili B-)Tezlik fiili C-)Süreklilik fiili D-)Yaklaşma fiili

12 Aşağıdaki cümleleden hangisinin yüklemi haber kipinde değildir?
Soru-11: Aşağıdaki cümleleden hangisinin yüklemi haber kipinde değildir? A-) Derslerine iyi çalış. B-) Okulumu çok seviyorum. C-) Her sabah erkenden kalkarım. D-) Elbisenin ütüsü bozulmuş.

13 “Siz gidedurun, ben arkanızdan
Soru-12: “Siz gidedurun, ben arkanızdan yetişebilirim” cümlesindeki bileşik fiilin çeşidi sırasıyla hangisidir ? A-) Yeterlilik-sürerlik B-) Sürerlik-yeterlilik C-) Tezlik-yaklaşma D-) Yaklaşma-yeterlilik

14 Aşağıdakilerin hangisinde yüklemi yapısı bakımından bileşik fiildir?
Soru-13: Aşağıdakilerin hangisinde yüklemi yapısı bakımından bileşik fiildir? A-)Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak B-)Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal C-)Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım D-)O benim milletimin yıldızıdır parlayacak

15 “Getiremezlerse” fiili ile ilgili olarak hangisi doğrudur ?
Soru-14: “Getiremezlerse” fiili ile ilgili olarak hangisi doğrudur ? A-) III. Çoğul kişi, geniş zamanın şartı B-) III. Çoğul kişi, şimdiki zamanın şartı C-) III. Tekil kişi, geçmiş zamanın hikayesi D-) III. Çoğul kişi, geniş zamanın rivayeti

16 Aşağıdaki cümleleden hangisinin yüklemi yeterlilik fiilidir ?
Soru-15: Aşağıdaki cümleleden hangisinin yüklemi yeterlilik fiilidir ? A-) Yoldan geçen kalabalığa bakakaldı. B-) Artık, işini kendi başına yapabiliyordu. C-) Sokaklarda bomboş gezip duruyor. D-) Birden, karşısına bir araba çıkıverdi.

17 Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ek eylemin görevi farklıdır ?
Soru-16: Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ek eylemin görevi farklıdır ? A-) Annemin hediye ettiği gömlek maviydi. B-) Her sabah 5 km koşardı. C-) Bu, onlar için beklenmedik bir sonuçtu. D-) Atalarımıza göre, kalem kılıçtan keskindir.

18 Aşağıdaki cümlelerden hangisinde süreklilik anlamı yoktur ?
Soru-17: Aşağıdaki cümlelerden hangisinde süreklilik anlamı yoktur ? A-) Konu o gün bu gün tartışagelir. B-) Oğluna kızınca arabayı satıvermiş. C-) Aralarında bu uyuşmazlık olagelmiştir. D-) Onu, böyle görünce şaşakaldı.

19 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi bileşik zamanlı bir fiildir ?
Soru-18: Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi bileşik zamanlı bir fiildir ? A-) Arkadaşımın yaptığı resimleri birer birer gösterdi B-) O misafirlerini dün akşama kadar gezdirdi. C-) Sessizce, sınıftan çıkmamızı beklerdi. D-) Oraya sadece kardeşini görmek için gitti.

20 Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi bileşiktir ?
Soru-19: Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi bileşiktir ? A-) Bu konuyu iyi bilmiyorum. B-) Seni çok merak ettik. C-) Bu konuyu çalışmalıydınız. D-) Uzun yıllar bu işte çalıştım.

21 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yeterlilik fiili vardır ?
Soru-20: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yeterlilik fiili vardır ? A-) Akşama kadar gelemedi. B-) Ayağı kayınca düşüverdi. C-) Ben geleceğim, sen yazadur. D-) Onu görünce dona kaldı.

22 Teşekkürler...


"Sevgi Koleji Türkçe Dersi Ödevi 7/B Sınıfı Kübra MENEKŞE." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları