Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1. “İle” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olarak kullanılmıştır? A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı. B) Giyimiyle herkesin dikkatini çekmişti.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1. “İle” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olarak kullanılmıştır? A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı. B) Giyimiyle herkesin dikkatini çekmişti."— Sunum transkripti:

1

2 1. “İle” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olarak kullanılmıştır? A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı. B) Giyimiyle herkesin dikkatini çekmişti. C) Yapılan kusurları anlayışla karşılamalıyız. D) Oturmasıyla kalkması bir oldu. Cevap:D

3 2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde boş bırakılan yere "ancak" sözcüğü getirilemez? A) Ali çok yaramaz oldukça zekidir. B) Sizinle bir şartla anlaşabilirim. C) Her şeye bizimle gelmek istedi. D) Gerçeği anladı iş işten geçmişti. Cevap:C

4 3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "de" nin yazımı yanlıştır? A) Ahmet bugün de gelmedi. B) Aynı şeyleri bende söyledim. C) Annesinin yanında babası vardı. D) Eski komşumuz evini de sattı. Cevap:B

5 4. "İle" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde "edat" olarak kullanılmıştır? A) Şehre otobüs ile gittiler. B) Onur ile ben çok iyi arkadaşız. C) Radyo ile televizyon iletişim araçlarıdır. D) Babası ile annesi iyi insanlardır. Cevap:A

6 5. “İle” sözcüğü, hangi cümlede bağlaç olarak kullanılmıştır? A) Kitapları ile çok meşguldü. B) Annesi ile babasını özlemişti. C) Sözleri ile kardeşini üzmüştü. D) Hediyeleri ile herkesi sevindirdi. Cevap:B

7 6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde edat yoktur? A) Geç geldiğim için görüşemedik. B) Çalıştığın kadar kazanırsın. C) Yalnız başına yaşamak zor. D) Olay onun söylediği gibi değil. Cevap:C

8 7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ile” kelimesi, bağlaç görevindedir? A) Okula kitaplar ile geliniz. B) Acele ile yapılan işler, hep yarım kalır. C) Kazancı ile geçinmeyi denemiyor. D) Gelmeleri ile gitmeleri bir oldu. Cevap:D

9 8. Hangi cümlede bağlaç yoktur? A) O, hem yürüyor hem de anlatıyordu. B) Şimdi gidiyorum fakat yine gelirim. C) Evdeki hesap çarşıya uymadı. D) Çok çalışmalı ki sınıfını geçsin. (1996 FL-AÖL) Cevap:C

10 9. “yalnız” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olarak kullanılmıştır? A) Bu geziye yalnız gidiyor. B) Onu sokakta yalnız dolaşırken gördüm. C) Yıllarca yalnız bir adam olarak yaşadı. D) Ben de gideceğim, yalnız çok kalmayalım. (1995-KUR) Cevap:D

11 10. “Evde her çocuğun ayrı bir odası var, çoğu zaman aynı odada otururlar.” Cümlesindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi uygun düşer. A) Oysa B) Bunun için C) Bu sebeple D) Çünkü (1988-KUR) Cevap:A

12 11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelime edat değildir? A) Bu araba ile köye gidilmez. B) İşlerimizi ancak bitirebildik. C) Cennet kadar güzel vatanımız var. D) Olaydan yalnız benim haberim olmadı. Cevap:B

13 12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “da, de” çıkarıldığında cümlenin anlamında bir değişiklik olmaz? A) Bu yüz bana hiç de yabancı değil. B) Bu şiiri de bana okuyabilir misin? C) Geziye sen de katılmamışsın. D) Bu yaz da tatile çıkamayacağız. (1992-DPY) Cevap:A

14 13. “Hoca bir elinde ciğerle gidiyormuş; öteki elinde pişirme tarifesi varmış” cümlesinde, aşağıdakilerin hangisinden sonra “de” kelimesi daha uygun düşer? A) Bir B) Elinde C) Tarifesi D) Öteki (1987-FL) Cevap:B

15 14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “de” bağlacı, cümleye şaşma anlamı katmıştır? A) Hele yap da gör. B) Ben de seni akıllı sanırdım. C) Demek sen de geldin. D) Hava güzel olsa da gezsek. (1988-FL) Cevap:C

16 15. “Çalışkan bir öğrenci ” sözünden sonra, aşağıdakilerden hangisi uygun düşmez? A) fakat sağlığı bozuk. B) fakat saygısız. C) fakat karnesi çok iyi. D) Fakat okula düzenli gelmiyor. (1988-FL) Cevap:C

17 16. Aşağıdakilerden hangisinde, “ama” kelimesi cümleye şart anlamı katmıştır? A) Çok yoruldu; ama işlerini de bitirdi. B) Gelsin; ama akşama kadar çalışsın. C) Güneş var; ama hava çok soğuk. D) Uğradı; ama seni yerinde bulamadı. (1989-EML) Cevap:B

18 17. “Otobüs ve vapur ile gelen pek çok turist, sahil ile orman arasında konakladılar” cümlesindeki “ile” kelimelerinin çeşidi hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir? A) Edat – bağlaç B) Edat – edat C) Bağlaç – bağlaç D) Bağlaç – edat (1992-DPY) Cevap:A

19 18. “Kadar” kelimesi, aşağıdaki cümlelerin hangisinde “gibi” anlamında kullanılmıştır? A) Bacak kadar çocuktan ne istiyorsun? B) Yaşadığı kadar yaşayacak değil mi? C) Ben o kadarını düşünememiştim. D) Teşekkür ederim, almış kadar oldum. (2002-DPY) Cevap:D

20 19. “Kendisiyle konuyu uzun uzun konuştuk, hatta anlaşma metninin taslağını da hazırladık.” Cümlesinde geçen “hatta” kelimesi yerine, aşağıdakilerden hangisi getirilebilir? A) çünkü B) ya da C) üstelik D) oysa ki (1994-FL) Cevap:C

21 20. Hangi cümlede bağlaç yoktur? A) Kendisi ne uğradı ne de haber verdi. B) Yaz geldi ama havalar ısınmadı. C) Tatile yeni arabaları ile çıktılar. D) Bu evi beğenmedik ki kiralayalım. (1995-FL-AÖL) Cevap:C

22 21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “mi” soru eki cümleye rica anlamı vermiştir? A) Bu akşam bize gelecek misiniz? B) Mavi gömleğimi ütüler misin? C) Ondan böyle bir davranış bekler miydin? D) Haberleri her zaman dinler misin? (1988-OÖK) Cevap:B


"1. “İle” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olarak kullanılmıştır? A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı. B) Giyimiyle herkesin dikkatini çekmişti." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları