Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANLATIM BOZUKLUKLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANLATIM BOZUKLUKLARI."— Sunum transkripti:

1 ANLATIM BOZUKLUKLARI

2 ANLATIM BOZUKLUKLARI Anlam Bakımından Anlatım Bozuklukları
Yapı Bakımından Anlatım Bozuklukları Gereksiz kelime kullanımı Tamlama yanlışlığı Kelimenin yanlış yerde kullanımı Eklerin eksik, fazla, yanlış kullanımı Yanlış anlamlı kelime kullanımı Özne-yüklem uyumsuzluğu Çelişkili kelime kullanımı Öğe eksikliği Deyim ve atasözleri yanlışlığı Ek fiil, yardımcı fiil, fiilimsi yanlışlığı Mantık yanlışlığı Çatı uyuşmazlığı Anlam belirsizlikleri

3 BAKIMINDAN ANLATIM BOZUKLUKLARI
YAPI BAKIMINDAN ANLATIM BOZUKLUKLARI

4 4- Öğe Eksiklikleri: Bu tür anlatım bozuklukları genellikle öğelerin ortak kullanılamadığı sıralı, bağlı ve birleşik cümlelerde görülür. Yüklem Eksikliği Dolaylı Tümleç Eksikliği Özne Eksikliği Zarf Tümleci Eksikliği Nesne Eksikliği Edat Tümleci Eksikliği

5 Bugün güzel bir kravat ve koyu renk bir takım elbise giymelisin.
Yüklem Eksikliği Bugün güzel bir kravat ve koyu renk bir takım elbise giymelisin. Bugün güzel bir kravat takmalı ve koyu renk bir takım elbise giymelisin.

6 Doğum günü kutlamasında pasta ve meyve suyu içtik.
Doğum günü kutlamasında pasta yedik ve meyve suyu içtik. Her zaman pikniğin cefasını ben, sefasını sen sürüyorsun. Her zaman pikniğin cefasını ben çekiyorum, sefasını sen sürüyorsun. Bazen onlar bize, bazen de biz onlara gideriz. Bazen onlar bize gelir, bazen de biz onlara gideriz.

7 Özne Eksikliği Kitaptaki yanlışlar düzeltilecek ve baskıya girecek.
Kitaptaki yanlışlar düzeltilecek ve kitap baskıya girecek.

8 O resimlerinde pastel renkleri kullanmış, bu nedenle çok satılmış.
O resimlerinde pastel renkleri kullanmış, bu nedenle resimleri çok satılmış. Evin çöken kısımları onarılmış ve satışa çıkarılmıştı. Evin çöken kısımları onarılmış ve ev satışa çıkarılmıştı. Annemin sinirleri epeyce bozulmuş ve çok üzülmüştü. Annemin sinirleri epeyce bozulmuş ve annem çok üzülmüştü.

9 Nesne Eksikliği Babaannem bize masal okur ve uyutmaya çalışırdı.
Babaannem bize masal okur ve bizi uyutmaya çalışırdı.

10 Atalarımız aldığı şehirlere Türkleri yerleştirerek Türkleştirmiş.
Atalarımız aldığı şehirlere Türkleri yerleştirerek buraları Türkleştirmiş. Buna ancak öğretmen karar verir ve uygular. Buna ancak öğretmen karar verir ve bunu uygular. Patronu ona ne acıdı ne de teselli etti. Patronu ona ne acıdı ne de onu teselli etti.

11 Dolaylı Tümleç Eksikliği
Ebru kardeşini çok sever, sık sık hediyeler alırdı. Ebru kardeşini çok sever, sık sık ona hediyeler alırdı.

12 Defterin süslü sayfalarını beğeniyle inceledi ve bir şeyler yazdı.
Defterin süslü sayfalarını beğeniyle inceledi ve deftere bir şeyler yazdı. Kasabaya giderken de dönerken de aynı yolu izledi. Kasabaya giderken de kasabadan dönerken de aynı yolu izledi. Candan’ın düşüncelerini destekliyor ve katılıyorum. Candan’ın düşüncelerini destekliyor ve onlara katılıyorum.

13 Zarf Tümleci Eksikliği
Her zaman senin arkandayım, seni yalnız bırakmayacağım. Her zaman senin arkandayım, hiçbir zaman seni yalnız bırakmayacağım. Hiçbir zaman kendini düşünmedi, ailesi için çalıştı. Hiçbir zaman kendini düşünmedi, her zaman ailesi için çalıştı.

14 Edat Tümleci Eksikliği
Tuğçe’yi çok severim, her konuda çok iyi anlaşırız. Tuğçe’yi çok severim, onunla her konuda çok iyi anlaşırız.

15 Arkadaşım ve annesi geldiler, bir süre muhabbet ettik.
Arkadaşım ve annesi geldiler, bir süre onlarla muhabbet ettik. Bu zorluklara nasıl göğüs gerdin, nasıl başa çıktın? Bu zorluklara nasıl göğüs gerdin, bunlarla nasıl başa çıktın? Her akşam Deniz’e uğrar, sohbet ederim. Her akşam Deniz’e uğrar, onunla sohbet ederim.

16 5- Ek fiil, fiilimsi, yardımcı fiil eksikliği:
Sıralı, bağlı, birleşik cümlelerde, ek fiil, fiilimsi yardımcı fiilin kullanılmaması anlatım bozukluğuna neden olur.

17 Boyu kısa, bedeni de zayıf değildi.
EK FİİL EKSİKLİĞİ Boyu kısa, bedeni de zayıf değildi. Boyu kısa idi, bedeni de zayıf değildi. Yaşlı şair geleneklere bağlı ama yeniliklere kapalı değildi. Yaşlı şair geleneklere bağlıydı ama yeniliklere kapalı değildi.

18 YARDIMCI FİİL EKSİKLİĞİ
Saygısızlığına devam ve bağırarak şunları söylemişti. Saygısızlığına devam etmiş ve bağırarak şunları söylemişti. Yoksullara yardım ve onların sıkıntılarıyla ilgilenirdi. Yoksullara yardım eder ve onların sıkıntılarıyla ilgilenirdi.

19 Çok az veya hiç çalışmadan sınava girdiler.
FİİLİMSİ EKSİKLİĞİ Çok az veya hiç çalışmadan sınava girdiler. Çok az çalışarak veya hiç çalışmadan sınava girdiler. Durmadan sigara ve çekirdek yenilen bu yerden gidelim. Durmadan sigara içilen ve çekirdek yenilen bu yerden gidelim. Onun yasal ve yasal olmayan tüm gelirine el kondu. Onun yasal olan ve yasal olmayan tüm gelirine el kondu.

20 6- Çatı Uyuşmazlığı: Cümlede etken ve edilgen fiillerle aynı öğelerin kullanılması anlatım bozukluğuna neden olur.

21 Film seyrettikten sonra evlere gidildi.
ETKEN EDİLGEN Film seyrettikten sonra evlere gidildi. Film seyredildikten sonra evlere gidildi. ETKEN EDİLGEN Resme dikkatli bakarsan resmin orijinal olmadığı anlaşılıyor. Resme dikkatli bakılırsa resmin orijinal olmadığı anlaşılıyor.


"ANLATIM BOZUKLUKLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları