Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ -I

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ -I"— Sunum transkripti:

1 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ -I

2 Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ve Atatürk inkılapları hakkında bilgi vermek, Cumhuriyet devrinin siyasi, ekonomik ve toplumsal tarihini analiz etmek, iç ve dış politika meselelerini tartışmaktır.

3 Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş süreci, Atatürk dönemi inkılapları, siyasi gelişmeler, II. Dünya Savaşı ve Türkiye, 1945 sonrası dünyadaki siyasi gelişmeler ve Türkiye'nin batıyla entegrasyonu, Kıbrıs Meselesi, Ermeni Meselesi, Askeri darbeler ve anayasal gelişmeler, 1980 ve sonrasına genel bakış.

4 Kaynak Eserler 1)Erik Jan Zürcher, Modernleşen Türkiye'nin Tarihi, (çev. Yasemin Saner Gönen), İstanbul ) Feroz Ahmad, Modern Türkiye'nin Oluşumu, (çev. Yavuz Alogan), İstanbul ) Carter V. Findley, Modern Türkiye Tarihi, (çev. Güneş Ayas), İstanbul ) İlber Ortaylı, İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı, İstanbul ) Kemal Karpat, Türk Demokrasi Tarihi, İstanbul ) Selim Deringil, Denge Oyunu 2. Dünya Savaşı'nda Türkiye'nin Dış Politikası, İstanbul 2012.

5 KAVRAMLAR Islahat: Düzeltme, iyileştirme;Restorasyon, Toplum hayatında belirli alanlarda yapılan düzeltmelerdir. Islahatlar ülkenin hukuk düzenine uygun olarak yapılır, zorlayıcı değildir.

6 İhtilal: Halk hareketi sonucunda, baskı ve zor kullanarak, mevcut düzeni (rejimi) yıkarak
yerine ilerici bir düzen (rejim) kurulması. Örn: Kurtuluş Savaşı, Fransız İhtilali

7 İnkılap: Köklü yenilik
İnkılap: Köklü yenilik. Mevcut sistemin yerine ileri, çağdaş, modern sistem getirme.

8 Reform: Sözcük Anlamı: Yeniden düzenlemek. 16
Reform: Sözcük Anlamı: Yeniden düzenlemek.16. Yüzyılda Katolik kilisesindeki bozulmaya son vermek için, kilise dışında başlayan, dinsel yenileşme hareketidir.

9 Rönesans: Sözcük Anlamı:Yeniden Doğuş. 15. ve 16
Rönesans: Sözcük Anlamı:Yeniden Doğuş. 15. ve 16. Yüzyılda Batı Avrupa’da edebiyat ve güzel sanatlarda meydana gelen değişme ve gelişmelerdir.

10 KAVRAMLAR Islahat: Düzeltme, iyileştirme; Restorasyon,Toplum hayatında belirli alanlarda yapılan düzeltmelerdir. Islahatlar ülkenin hukuk düzenine uygun olarak yapılır, zorlayıcı değildir. İhtilal: Halk hareketi sonucunda, baskı ve zor kullanarak, mevcut düzeni (rejimi) yıkarak yerine ilerici bir düzen (rejim) kurulması. İnkılap: Köklü yenilik. Mevcut sistemin yerine ileri, çağdaş, modern sistem getirme. Reform: Sözcük Anlamı: Yeniden düzenlemek. Tarihsel Anlamı: 16. Yüzyılda Katolik kilisesindeki bozulmaya son vermek için, kilise dışında başlayan, dinsel yenileşme hareketidir. Rönesans: Sözcük Anlamı:Yeniden Doğuş. Tarihsel Anlamı:15. ve 16. Yüzyılda Batı Avrupa’da edebiyat ve güzel sanatlarda meydana gelen değişme ve gelişmelerdir.

11

12


"ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ -I" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları