Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI"— Sunum transkripti:

1 CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI
Atatürk, çağdaş dünyada sanat alanında en ileri memleketler arasında yer alabilmenin vazgeçilmez bir şartı olarak sanatçıların yetişmesine büyük önem vermiştir. Bunun sonucunda yetenekli gençler resim, müzik, edebiyat, heykel gibi alanlarda öğrenim için Avrupa başkentlerine gönderilmişlerdir.

2 3- CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI
A. Mimari: Osmanlı Devletinin son zamanlarında mimari alanda Avrupa tarzı etkili olmuştu. II. Meşrutiyetin ilanından sonra etkili olan milliyetçilik akımı, Osmanlı mimarlarını da etkilemiştir. Osmanlı mimarisini batı etkisinden kurtarmak isteyen mimarlar “I. Ulusal Mimarlık Akımı” etrafında toplanmışlardır.

3 3- CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI
Bu akıma göre: Selçuklu ve Osmanlı’dan gelen mimari ögeler batı tarzıyla birleştirilecekti. I. Ulusal Mimarlık Akımı 1930 yılına kadar etkisini sürdürdü. Bu dönemde yapılan yapılarda klasik Osmanlı mimarisinin sütun, kemer gibi ögeleri yeniden kullanıldı.

4 3- CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI
Yapıların cephe, giriş ve köşeleri kubbelerle hareketlendirildi. Türk Çinileri kullanıldı. Ali Talat, Mimar Kemalettin ve Vedat Tek dönemin ünlü mimarlarıydı yılları arası gelişen “II. Ulusal Mimarlık Akımı” Selçuklu ve Osmanlı geleneğini devam ettirmiştir.

5 3- CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI
Anıtsal boyutlu simetrik eserlerde kesme taş kullanılmıştır. Dönemin en önemli eseri Emin Onat ve Orhan Arda tarafından yapılan Anıtkabir’dir.

6 3- CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI
B. Güzel Sanatlar: Türkiye’de heykel sanatı ile ilgili çalışmalar 1883’te kurulan Sanayi-i Nefise Mektebinde başladı. Cumhuriyetle birlikte heykel sanatında önemli gelişmeler yaşandı. Yurtdışına heykeltıraşlık öğrencileri gönderilirken, yurt dışından hocalar da getirildi.

7 3- CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI
Heykel ve kabartmalarda Kurtuluş Savaşımız ve de İnkılaplar konu olmuştur. Heykellerde taş, mermer, bronz, ahşap ve alçı gibi malzemeler kullanılmıştır. 1929’da Bağımsız Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği kurulmuştur. Türk Öğretmenlerin yetiştirdiği ilk kuşak olan bu ressamlar, Türk resim sanatında yeni bir dönem açmışlardır.

8 3- CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI
Bu sanatçılar Kurtuluş Savaşı, Atatürk ve İnkılaplarla ilgili resimler yapmışlardır. 1933’te bazı ressamlar Türk resminde modern bir atılımı gerçekleştirmek için “D Grubu”nu kurmuşlardır.

9 3- CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI
Bu ressamlar Türk resim sanatının Avrupa akımları doğrultusunda gelişmesi gerektiğini savunmuşlardır. 1947’den sonra bu akım dağılmış, sanatçıların her biri kendi resim anlayışında çalışmalarına devam etmişlerdir.


"CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları