Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU"— Sunum transkripti:

1 Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU

2 KUZEYDE SİBİRYA DÜZLÜKLERİ GÜNEYDE HİNDİKUŞ DAĞLARI
Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU KUZEYDE SİBİRYA DÜZLÜKLERİ DOĞUDA KİNGAN DAĞLARI BATIDA HAZAR DENİZİ GÜNEYDE HİNDİKUŞ DAĞLARI

3 Orta Asya’dan Türkleri Göçe Zorlayan Nedenler Nelerdir?
Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU Orta Asya’dan Türkleri Göçe Zorlayan Nedenler Nelerdir? 1- Nüfus artışı ve toprakların yetersiz kalışı, 2- Olumsuz iklim şartları(Kuraklık, şiddetli kışlar) 3- Kendi aralarında ve diğer kavimlerle olan mücadeleler, 4- Salgın hastalıklar, 5) Türklerin Cihan hakimiyeti düşüncesi (Güneşin doğduğu yerden, battığı yere kadar her yeri fethetme arzusu),

4 GÖÇÜN SONUÇLARI Orta Asya Kültür ve Medeniyeti
Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU GÖÇÜN SONUÇLARI Orta Asya Kültür ve Medeniyeti Dünyanın değişik bölgelerine taşınmıştır. Göç eden Türk boyları gittikleri yerlerde yeni Türk Devletleri kurarlarken, oralardaki bazı devletleri de yıktılar.

5 TÜRKLERİN ANADOLU’ YU YURT EDİNMELERİ
Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU TÜRKLERİN ANADOLU’ YU YURT EDİNMELERİ 1015 yılında Çağrı Bey ilk akınları yapmıştır. Çağrı Bey Anadolu’yu tanımak, Bizans’ı yıpratmak ve ganimet elde emek amacıyla akınlar yapmıştır. 1048’de Tuğrul Bey döneminde Bizans ile ilk savaşı PASİNLER’ de yaptı.

6 PASİNLER SAVAŞININ ÖNEMİ;
Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU PASİNLER SAVAŞININ ÖNEMİ; Bizanslılar bozguna uğratılmıştır. Selçukluların Bizans’a karşı kazandığı ilk büyük zaferdir. Türklerin Anadolu’da yaptıkları ilk savaştır.

7 Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU
Türklerin Anadolu’ya yönelik akınları Büyük Selçuklu Devleti’nin kurulmasından önce Çağrı Bey tarafından başlatılmıştır.

8 1071: MALAZGİRT SAVAŞI: İLK KAPI
Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU 1071: MALAZGİRT SAVAŞI: İLK KAPI Bizans’ ın Anadolu hakimiyetini kaybetmesi üzerine başlattığı savaştır. Büyük Selçuklu Hükümdarı Alp Arslan ise, Anadolu’ daki Türklerin güvenliğini sağlamak ve burayı kalıcı bir Türk yurdu yapmak istiyordu. 1071: Malazgirt Savaşı Selçuklu ordusunun zaferi ile sonuçlandı. Böylece, Anadolu’ nun kapıları Türklere açıldı.

9 Malazgirt Savaşı’ nda Hilal Taktiği uygulanmıştır.
Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU Malazgirt Zaferini izleyen 5-6 yıllık sürede Anadolu’nun büyük bölümü Türk hâkimiyetine girdi. Böylece Anadolu Türk yurdu hâline geldi; Avrupa’da Anadolu “Türkiye” olarak adlandırılmaya başladı. Malazgirt Savaşı’ nda Hilal Taktiği uygulanmıştır.

10 Mevlana Celaleddin Rumi Hacı Bektaş Veli Yunus Emre Ahi Evran
Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU Anadolu’nun Türk yurdu olmasında askerlerin başarısının yanında bu yeni vatana gelen bilim insanları, sanatkârlar, tüccar ve esnaf grupları ile şeyh ve dervişlerin de önemli katkıları oldu. Mevlana Celaleddin Rumi Hacı Bektaş Veli Yunus Emre Ahi Evran

11 Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU
! SONUÇ Türkiye Selçukluları döneminde, Türklerin siyasi ve kültürel faaliyetleri Anadolu’ nun Türkleşmesini kolaylaştırmıştır.


"Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları