Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜNİTE 5 İPEK YOLUNDA TÜRKLER KONU: Destan Yazan Türkler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜNİTE 5 İPEK YOLUNDA TÜRKLER KONU: Destan Yazan Türkler."— Sunum transkripti:

1 ÜNİTE 5 İPEK YOLUNDA TÜRKLER KONU: Destan Yazan Türkler

2 S SORU: Destan nedir? CEVAP: Destanlar, genellikle milletin yaşayışlarını, savaşlarını konu alan ve doğal yoldan oluşan eserlerdir. Destanlar efsanevi kişilerin başlarından geçen olağan üstü konular konu edilir.

3 CEVAP: Efsaneler Destanlar Atasözleri Halk hikayeleri Tarihi romanlar Belgeseller Anılar SORU: Tarihimizi incelerken hangi kaynaklardan yararlanabiliriz?

4 SORU: Hatırladığınız Türk destanları nelerdir? Soru: Orta Asya Türk Devletlerinde yer alan kurultay nedir? CEVAP: Kurultay Orta Asya Türk Devletlerinde ülkeyi yöneten Kağanların önemli karar alacakları zaman halkının önde gelenlerini bir araya toplayıp ülkeleriyle ilgili önemli kararları aldıkları toplantıdır.

5 SORU: Türk tarihine ait bildiğiniz destanlar nelerdir? CEVAP: * Alpertunga Destanı *Şu Destanı *Oğuz Kaan Destanı *Türeyiş D estanı *Göç D estanı *Bozkurt D estanı *Ergenekon D estanı *Battal gazi D estanı *Köroğlu D estanı

6 SORU: O ğuz Kağan Destanı hangi Türk hükümdarının hayatını anlatır? CEVAP: Büyük Hun İmparatoru Metehan’ın hayatını anlatır.

7 SORU: Toy nedir? CEVAP : Toy Orta Asya Türk Devletlerinde ülkeyi yönetenlerin halkına verdiği yemekli ve eğlenceli büyük ziyafetlerdir.

8 CEVAP: -Merkezi yapı güçlenememiş, -Teşkilatçı özellik gelişememiş, -Mimari ve şehircilik ortaya çıkmamış, -Ekonomi, hayvancılığa dayalı kalmış, -Askeri yapıysa gelişmiştir. SORU: Türklerin göçebe olmasının sonuçları nelerdir?

9 SORU: Türklerin ilk yurdu neresidir? CEVAP: Türklerin ilk yurdu ORTA ASYA’dır.

10 SORU: Orta Asya’nın sınırlarını söyleyebilir misiniz? CEVAP: Türkler'in ilk ana yurdu Orta Asya; Batı'da Hazar Denizi'nden Doğu'da Kingan Dağları'na, Kuzey'de Altay Dağları'ndan Güney'de Hindukuş ve Karanlık Dağları'na kadar uzanan bölgedir.

11 Soru: Türkler Orta Asya’dan neden göç etmişlerdir? CEVAP: 1.T opraklarının tarıma elverişsiz olması, 2.H ayvanlar için otlakların yetersiz olması, 3.İ klim koşullarının değişmesi nedeniyle kuraklık ve şiddetli kış yaşanması, 4.T ürk boyları ve yabancı kavimlerle yapılan mücadeleler 5.S usuzluk ve salgın hastalıklardır.

12 SORU: Çinliler Çin Seddini hangi Türk Devletinden korunmak amacıyla yapmışlardır? CEVAP: Büyük Hun Devletinden korunmak için yapmışladır.

13 SORU : Orta Asya’da kurulan ilk büyük Türk Devleti’nin ismini hatırlıyor musunuz? CEVAP: İlk Büyük Türk Devleti Büyük Hun Devleti’dir.

14 SORU: Orta Asya’dan Avrupa’ya doğru göç ederek Kavimler Göçünün başlamasına sebep olan Türk Devleti hangisidir? CEVAP: Avrupa Hun Devleti’dir.

15 SORU: Türk tarihinin ilk yazılı kaynaklarının ismi nedir? CEVAP: Türk tarihinin ilk yazılı kaynakları Orhun Kitabeleri’dir.

16 SORU: Göktürk Kitabeleri kimler adına dikilmiştir? CEVAP: 1.Bilge Kağan 2.Kültegin 3.Tonyukuk

17 SORU: Orhun Kitabelerini çözen(okuyan) kişi kimdir? CEVAP: Kitabeleri okuyan kişi WİLHELM THOMSEN

18 SORU: Göktürk Kitabelerinin Türk tarihi açısından önemi nedir? CEVAP: Türk yazısının en eski örnekleridir. Türk adının geçtiği ilk Türkçe kitabedir. Türk tarihinin ilk eserleridir. Türk hitabet sanatının ilk örnekleridir.

19 SORU: Tarihte Türk adıyla kurulan ilk Devlet hangisidir? CEVAP: Tarihte Türk adıyla kurulan ilk devlet GÖKTÜRKLER’dir.

20 SORU: Yerleşik hayata geçen ilk Türk Devleti hangisidir? CEVAP: Tarihte yerleşik hayata geçen ilk Türk Devleti UYGURLAR’dır.

21 SORU: Uygurların savaşçı özelliklerini kaybetme- lerinin ve yıkılmalarının sebebi nedir? CEVAP: B udizm ve Maniheizm Uygurların savaşçı özelliklerini kaybetmelerine neden olmuş, bu da komşu ülkeler tarafından kısa sürede yıkılmalarına sebep olmuştur.

22 SORU: CEVAP:

23 Bilginin ayak izleri araştırmakla bulunur.

24 Sorularımız bitmiştir.


"ÜNİTE 5 İPEK YOLUNDA TÜRKLER KONU: Destan Yazan Türkler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları