Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS"— Sunum transkripti:

1 KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS
ADI:BAHTİYAR SOYADI:EKİN BÖLÜMÜ:SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 2.ÖĞRETİM 3.SINIF NO:

2 Nüfus:Sınırları belli bir alanda belli bir zamanda yaşayan insan topluluğudur.
Demografi: Nüfusu inceleyen bilim dalıdır.

3 Türkiye’de Nüfus Türkiye’de ilk nüfus sayımı 1831 yılında yapıldı.
2.Mahmut döneminde yapıldı. Yalnızca askere gidecek ve vergi verecek erkekler sayıldı.

4

5 Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk nüfus sayımı ise 1927 yılında yapıldı.
İkincisi 1935 yılında yapıldı. 1990’a kadar 5 yılda bir,sonrasında 10 yılda bir yapıldı. Ancak 1997 de seçmen sayısını belirlemek için ara sayım yapıldı.

6

7 Son nüfus sayımı 2000 yılında yapıldı.
Ülkemizde yapılan nüfus sayımları ile insan sayısı,nüfus yoğunluğu,nüfusun yaş ve cinsiyet dağılımı,okuryazarlık,iş durumu,öğrenim durumu,medeni durumu,köy ve kırsal durumlar tespit edilir. Nüfus sayımlarını (TÜİK)Türkiye İstatistik Kurumu yapar.

8

9 Nüfus yoğunluğu Bir yerde km2ye düşen insan sayısıdır.
Nüfus yoğunluğu:nüfus miktarı/yüz ölçümü Türkiye’de en az nüfus artışı 2.dünya savaşı nedeniyle yılları arasında olmuştur. En fazla nüfus artışı ise yılları arasında olmuştur.

10

11 Nüfus artışının olumlu sonuçları
Üretim ve vergi gelirleri artar. Mal ve hizmet üretimine talep artar. İş gücü artar ve ucuzlar,üretim ucuzlar. Yurt savunması kolaylaşır

12

13 Nüfus artışının olumsuz sonuçları
Kişi başına düşen milli gelir azalır. Enflasyon ve işsizlik artar. Göç ve çarpık kentleşme meydana gelir. Kaynaklar hızla tükenir. Trafik sorunu ortaya çıkar. İhracat azalır Anarşi ve terör artar. Alt yapı yetersiz kalır.

14 Türkiye’de nüfusun dağılışı
yoğun nüfuslu yerler. Marmara bölgesi (çatalca-kocaeli):Nüfusun yoğun olma sebepleri;tarım,ticaret,turizm,sanayi ve ulaşım Kıyı ege:tarım,sanayi,turizm ve ticaret İç Anadolu (yukarı Sakarya):Başkentin burada olması,tarım,ticaret,sanayi Kıyı Akdeniz: tarım,turizm,sanayi Doğu ve batı karadeniz:tarım, sanayi ,iklim Güneydoğu ve doğu:tarım,ticaret

15

16 Seyrek nüfuslu yerler Doğu Anadolu’nun yüksek yerleri,Akdeniz’de Teke ve Taşeli platoları,Ege’de Menteşe yöresi,Marmara’da Biga yarımadası,Yıldız dağları,İç Anadolu’da Tuz gölü ve çevresi,Karadeniz’de Bayburt,Sinop ve Gümüşhane’dir. Buraların iklimi sert,ulaşımı zor,dağları fazladır. Yalnız bunlar tam etki değildir;mesela Sinop’un iklimi güzel ama iç kesimlere ulaşımı zordur.

17 Nüfusu Etkileyen Faktörler
İKLİM YER ŞEKİLLERİ YÜKSELTİ DENİZELLİK-KARASALLIK EKONOMİK ETKİNLİKLER ULAŞIM YER ALTI ZENGİNLİKLERİ

18

19 GÖÇ Ekonomik,siyasi.toplumsal ve doğal nedenlerden dolayı insanların yer değiştirmesine göç denir. İÇ GÖÇ:Ülke içinde yapılan göçlerdir.buda mevsimlik ve sürekli göç diye ayrılır.

20

21 İÇ GÖÇÜN NEDENLERİ Kırsal kesimde hızlı nüfus artışı
Tarım alanlarının miras yoluyla parçalanması Kırsal kesimde iş imkanlarının yetersiz kalması Kentlerde iş imkanlarının daha fazla olması Doğal afetler Makineli tarım Güvenlik Kan davaları

22 İÇ GÖÇÜN SONUÇLARI Çarpık plansız kentleşme Alt yapı sorunları
Belediye hizmetlerinin yetersiz kalması İşsizliğin artması Hırsızlık ve kapkaç gibi sorunların yaşanması Çevre kirliliği meydana gelir Trafik ve eğitim sorunları olur Ülkemizde iç göçler doğudan batıya doğrudur.

23 DIŞ GÖÇ Bir ülkeden başka bir ülkeye yapılan göçlerdir.
Dış göçün sebepleri: İş bulma Savaş ve doğal afetler Ülkeler arası nüfus değişimi Etnik ve kültürel nedenler Turizm faaliyetleri

24 Dış göçün sonuçları Göç alan ülkelerin nüfusu artar.
Kültürel etkileşim olur. Ekonomik ilişkiler gelişir. İnsanlar arasında sosyal diyalog gelişir.

25

26 Beyin göçü:yetişmiş insan gücünün bilimsel araştırmaları devam ettirmek amacıyla başka ülkeye gitmesine denir. Türkiye’de yerleşmeyi etkileyen faktörler: İklim Yeryüzü şekilleri Toprak Ekonomik etkenler Su kaynakları Maden,turizm vb…

27 YERLEŞME Kırsal yerleşme:Nüfusu 10 binden az olan yerlerdir.
Kasaba,köy,köy altı yerleşmeleri(mezra,mahalle,bağ,yayla,divan) Kentsel yerleşme:küçük şehir Orta şehir: Büyük şehir: Metropol şehir: ’den çok olan şehirlerdir.

28


"KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları