Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİÇİMLENDİRME İŞLEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİÇİMLENDİRME İŞLEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 BİÇİMLENDİRME İŞLEMLERİ
Elektronik Tablolama Programında hücreler ve hücrelerin içindeki veriler istenen görünüş formatına dönüştüren biçimlendirme işlemleridir. Birçok biçimlendirme işlemleri Biçim menüsü altındaki sekmeler üzerinde yapılır. Hücrelerdeki Verinin Biçimini Değiştirme Hizalama YazıTipi Ayarları Kenarlıklar Hücrelere Desen Verme Biçimleri Temizleme Sütün Genişliğini Değiştirme Satır Yüksekliğini Değiştirme Koşullu Biçimlendirme

2 Giriş Sekmesi Seçilen hücreleri birleştirir ve metni ortalar.
Hücrenin içindeki metnin çok satırlı olarak hücreye yerleşmesini sağlar.

3 Giriş Sekmesi Metni çapraz açıyla veya dikey yazmayı sağlar.
Girintiyi Azalt/ Girintiyi Artır

4 Özel Listeler Dosya/Seçenekler/Gelişmiş/ Özel Listeleri Düzenle seçeneği ile yeni listeler eklenebilir. (Gün adları, ay adları gibi listeler…)

5 İŞLEVLER İşlem yapılacak hücreye = karakteri ile işlev kullanımına başlanır = işleme başlanmasını sağlar. + toplama - çıkartma * çarpma / bölme ^ üst alma işlemi için kullanılır.

6 TOPLA(A2;A10:A13) A2, A10,A11,A12 ve A13 değerlerini topları.
=TOPLA(sayı1;sayı2;sayı3…..) =TOPLA(Hücre1: hücre2) =TOPLA(A2: A15) A2 İLE A15 arasındaki tüm değerlerin toplamını bulur. =TOPLA(A2;A10;A13) A2, A10 VE A13 değerlerinitopları. TOPLA(A2;A10:A13) A2, A10,A11,A12 ve A13 değerlerini topları.

7 1. Hücrelerdeki Verinin Biçimini Değiştirme
Hücrelerdeki Verinin Biçimini Değiştirme ile Excel , girilen veriyi kendiliğinden algılar ve hücre biçimini veri niteliğine dönüştürür. Ancak hücre bir kez biçimlendikten sonra yeniden bir başka biçime dönüşmesi ya da girilen verinin tipinin değiştirilmesi için tekrar ayarlama yapmak gerekir.Eger hücre biçimi değiştilir ve hücreye başka tipte veri girilmeye çalışılırsa hata ile karşılaşılır. Bir Hücrenin biçimini değiştirmek için; Biçim uygulanacak hücreler seçildikten sonra Kategori bölümünden istenen biçim ve Tür bölümünden de seçilen biçime ait olası farklı türler seçilir.

8 2. Hizalama Hizalama, bir metinin hücre içindeki yerleşimini,yazı yönünü, verileri yatayda ve dikeyde hücre içinde istenen yere yazmak için kullanılır. Hizlama seçeneğini kullanmak için; Biçim menüsünden Hücreler seçeneğinin altındaki Hizalama sekmesi kullanılır.

9 2. Hizalama

10 3. Yazı Tipi Ayarları Yazı Tipi ayarları ile hücreye girilen yazının;
Yazı boyutu, yazı rengi , yazı stili , yazıya efekt , Yazı üzerine çizgi, alt simge-üst simge (bxy, a2+b2 vb.) gibi işlemler de buradan yapılabilir.

11 4. Kenarlıklar Yazılan verilerin belirginleştirilmesi ,birbirlerinden ayrılması için kenarlık adı verilen çizgiler kullanılır.Kenarlık bir hücrenin dört kenarına verildiği gibi köşegenlere de verilebilir. Renk, tip ve kalınlık seçimi yapılabilir. Kenarlık eklemek için; Biçim menüsünden Hücreler seçeneğinin altındaki Kenarlıklar sekmesi kullanılır.

12 5. Hücrelere Desen Verme Elektronik Tablolama Programında bir hücrenin zeminine bir renk vermek ,arka plan rengi oluşturmak veya desen koymak için biçimlendirme işlemlerinden hücrelere desen vermek için kullanılır. Hücrelere desen vermek için; Biçim menüsünden Hücreler seçeneğinin altındaki Desenler sekmesi kullanılır

13 6. Biçimleri Temizleme Hücreleri temizlediğinizde, hücre içeriklerini (formülleri ve verileri), biçimleri (sayıbiçimleri, koşullu biçimler ve kenarlıklar içinde olmak üzere) veya açıklamaları kaldırırsınız, ancak boş hücreleri çalışma sayfasında bırakırsınız. Düzen menüsünden Sil’i tıklayarak hücreleri sildiğinizde ise, sildiğiniz hücreleri çalışma sayfasından kaldırır ve çevreleyen hücreleri, boşluğu doldurmak üzere öteler. Biçimleri veya içeriği temizlenmek istenen hücreler, satırlar veya sütunlar seçilir. Düzen menüsünden Temizle ve ardından Biçimler veya İçerikler seçilir.

14 7. Sütün Genişliğini Değiştirme
Tek bir sütun için: Sütun başlığının sağ tarafındaki sınırı, sütun istenilen genişliğe ulaşana kadar sürüklenerek istenilen genişlik ayarlanır. Birden çok sütun için: Değiştirmek istenilen sütunlar seçilir ve herhangi bir sütun başlığının kenarlığı sürüklenerek istenilen genişlik ayarlanır.

15 8. Satır Yüksekliğini Değiştirme
Tek bir satır için: Satır başlığının sağ tarafındaki sınırı, satır istenilen genişliğe ulaşana kadar sürüklenerek yüksekliği ayarlanır. Birden çok satır için: Değiştirmek istenilen satırlar seçilir ve seçilen satır başlığının sağ kenarlığı sürüklenerek satır yüksekliği

16 7. Satır-Sütün Yüksekliğini ve Genişliğini Değiştirme
Satır sütün yüksekliği ve genişliği az önceki durumlarda olduğu gibi sürüklenerek yapılabildiği gibi Biçimlendirme menüsünden de yararlanılarak yapılabilir. Satır-sütün ayarlarını biçimlendirme seçeneğinden yapmak için; Değiştirmek istediğiniz satırıseçiniz, Biçim menüsünde Sütun’u ya da Satır’ı işaretleyiniz,Yükseklik’i yada Genişlik’i tıklayınız ve sonra bir sayı giriniz.

17 9. Koşullu Biçimlendirme
Elektronik Tablolama Programında bir hücredeki verinin değerine göre yukarıda bahsedilen biçimlerme işlemlerinden bazılarının otomatik olarak yapılmasına koşullu biçimlendirme denir. Hücre içindeki verinin değerine göre yapılacak biçimlendirme tanımlanmalıdır. Örnek kullanım alanları: vize notlarından belirlenen aralık arasındaki öğrencileri bulmak,ortalamanın altında kalan öğrencileri tespit etmek için, “es” ile biten sözcükleri kırmızı renkli kalın metinle vurgulamak için, Yinelenen değerleri bulmak için kullanılabilir.Bu örneklere ilerleyen konularda değinilecektir.

18 9. Koşullu Biçimlendirme
Örneğin, bir hücredeki sayısal değer 45’in altındaysa bu hücreye kırmızı zemin rengi verilebilir.

19 9. Koşullu Biçimlendirme
Bu durum için önce İstenilen durum (koşullu biçimlendirme) seçildikten sonra gelen ekrana değer girilir(45) ve renk değiştirilir.


"BİÇİMLENDİRME İŞLEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları