Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi"— Sunum transkripti:

1 Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
Hafta 12 Elektronik Tablo – III (Microsoft Excel) Konya, 2012

2 GİRİŞ Excel’de Biçimleme
Satır, Sütun: Excel sayfası satır ve sütunlardan oluşan bir tablodur. Çalışma sayfalarının her birinde satır ve 256 sütun vardır. Sol tarafta "Satır Numaraları" 1, 2, 3... biçiminde; "Sütun Başlıkları" ise A, B, C ... biçimindedir.   Hücre: Satırların ve sütunların kesiştikleri her bir kutuya verilen isimdir. Bu hücrenin etiketi/adresi (satır ve sütunu) formül çubuğu üzerindeki Ad Kutusunda görünmektedir.

3 Excel’de Biçimleme Excel’de hücreleri biçimlendirmek için Biçimlendirme Araç Çubuğu üzerindeki seçenekler kullanılabileceği gibi, tüm biçimlendirme özelliklerini barındıran Biçim menüsündeki Hücreler seçeneği de kullanılabilmektedir. Hücre dolgu rengi Hücre içindeki verinin yatay hizalaması Hücre kenarlığı Hücre içindeki verinin yazı tipi, büyüklüğü, stili Hücreleri birleştirme Hücre içindeki verinin rengi

4 Excel’de Biçimleme Biçim menüsündeki Hücreler seçeneği yardımıyla hücre içerisindeki verinin sayı biçimi, hücre içerisindeki yatay ve dikey hizalaması, yönlendirmesi, hücre sınırlarına verinin sığdırılması, yazı tipi, boyutu, stili, rengi, hücre kenarlıkları ve hücre dolgu rengi tek bir seçenekle değiştirilebilmektedir. Bunların hepsi Hücreleri Biçimlendir penceresindeki beş farklı sekmeyle yapılabilmektedir.

5 Hücreleri Biçimlendir (Sayı)
Excel’de Biçimleme Hücreleri Biçimlendir (Sayı) Hücreleri Biçimlendir penceresindeki Sayı sekmesi altındaki seçenekler yardımıyla hücre içerisine girilen verileri sayı olarak tanımlayabilir, bin ayıracını kullanarak rakamların daha okunaklı olması sağlanabilir, görüntülenecek ondalık basamak sayısı belirlenebilir, finansal semboller (TL, $, €) sayılarının sonuna otomatik olarak konulabilir, girilen tarih veya saatler gün veya ay isimleri yazılı biçimde (18 Aralık 2013 Çarşamba) görüntülenebilir, oran işareti sayının sonuna otomatik olarak konulabilir veya sayılar metin gibi yazdırılarak sayının başındaki sıfırlar hücre içerisinde görüntülenebilir ( ).

6 Hücreleri Biçimlendir (Sayı)
Excel’de Biçimleme Hücreleri Biçimlendir (Sayı) Hücre içerisindeki sayının ondalık basamak sayısı için Hücreleri Biçimlendir penceresindeki Sayı sekmesi buradan da Sayı kategorisi seçilir. Çıkan seçeneklerden ondalık basamak sayısı artırılarak veya azaltılarak istenilen basamak sayısı seçilir. Eğer sayıların okunurluğunu kolaylaştırılmak isteniyorsa 1000 ayırıcısı(.) kullan seçeneği seçilir.

7 Hücreleri Biçimlendir (Sayı)
Excel’de Biçimleme Hücreleri Biçimlendir (Sayı) Hücre içerisindeki sayıya otomatik para birimi sembolü eklemek için Hücreleri Biçimlendir penceresindeki Sayı sekmesi buradan da Para Birimi kategorisi seçilir. Çıkan seçeneklerden istenen simge seçilir. Eğer sayılara ondalık basamak sayısı eklenmek isteniyorsa ondalık basamak sayısı seçeneği artırılır veya azaltılır.

8 Hücreleri Biçimlendir (Sayı)
Excel’de Biçimleme Hücreleri Biçimlendir (Sayı) Hücre içerisindeki tarihleri ay ve gün isimleri yazıyla yazılı biçime dönüştürmek için Hücreleri Biçimlendir penceresindeki Sayı sekmesi buradan da Tarih kategorisi seçilir. Çıkan seçeneklerden istenen tarih türü seçilir.

9 Hücreleri Biçimlendir (Sayı)
Excel’de Biçimleme Hücreleri Biçimlendir (Sayı) Hücre içerisindeki sayıların sonuna yüzde sembolü eklemek için Hücreleri Biçimlendir penceresindeki Sayı sekmesi buradan da Yüzde Oranı kategorisi seçilir. Çıkan seçenekten ondalık basamak sayısı ayarlanır.

10 Hücreleri Biçimlendir (Sayı)
Excel’de Biçimleme Hücreleri Biçimlendir (Sayı) Hücre içerisine sıfır ile başlayan sayılar eklemek için Hücreleri Biçimlendir penceresindeki Sayı sekmesi buradan da Metin kategorisi seçilir. Böylelikle sayıların başında girilen sıfırlar hücre içerisinde görüntülenir.

11 Excel’de Biçimleme Hücreleri Biçimlendir (Sayı) Not: Hücrede, sütun genişliğinden daha geniş bir sayı biçimi olan bir sayı bulunursa, ##### görüntülenebilir. Metnin tamamını görmek için sütun genişliğini arttırmalısınız.

12 Hücreleri Biçimlendir (Hizalama)
Excel’de Biçimleme Hücreleri Biçimlendir (Hizalama) Hücreleri Biçimlendir penceresindeki Hizalama sekmesi altındaki seçenekler yardımıyla hücre içerisine girilen veriler hücreye yatay ve dikey olarak hizalanabilir, hücre içerisindeki yazının dikey, yatay veya çapraz yazması sağlanabilir, hücre içerisindeki verilerin hücre sınırlarını taşmaması sağlanabilir, yan yana olan hücreler birleştirilerek tek bir hücre oluşturulabilir veya hücre içerisine girilen verilerin yazı büyüklüğü hücre içerisine sığacak biçimde ayarlanabilir.

13 Hücreleri Biçimlendir (Hizalama)
Excel’de Biçimleme Hücreleri Biçimlendir (Hizalama) Hücre içerisindeki veriyi hücrenin tam ortasına getirmek için Hücreleri Biçimlendir penceresindeki Hizalama sekmesi seçilir. Metin hizalama seçeneği altındaki Yatay seçeneği ortalı, Dikey seçeneği ortalı olarak seçilir. Böylelikle hücre içerisindeki veri hücrenin yatay ve dikey olarak tam ortasına hizalanır.

14 Hücreleri Biçimlendir (Hizalama)
Excel’de Biçimleme Hücreleri Biçimlendir (Hizalama) Hücre içerisindeki veriyi hücre içerisine 45o’lik açıyla yazdırmak için Hücreleri Biçimlendir penceresindeki Hizalama sekmesi seçilir. Yönlendirme seçeneği yardımıyla metinin yazım yönü seçilir. Böylelikle hücre içerisindeki veri hücre içerisine çapraz olarak yazılır.

15 Hücreleri Biçimlendir (Hizalama)
Excel’de Biçimleme Hücreleri Biçimlendir (Hizalama) Hücre içerisindeki veriyi dikey olarak yukarıdan aşağıya doğru yazdırmak için Hücreleri Biçimlendir penceresindeki Hizalama sekmesi seçilir. Yönlendirme seçeneği yardımıyla metinin yazım yönü dikey seçilir. Böylelikle hücre içerisindeki veri hücre içerisine dikey olarak yazılır.

16 Excel’de Biçimleme Hücreleri Biçimlendir (Hizalama) Not: Hücre içerisindeki yazıyı tekrar eski haline getirmek için Yönlendirme seçeneği altındaki metin yönlendirmenin yatay olarak seçilmesi veya Derece değerinin sıfır (0) girilmesi gerekmektedir.

17 Hücreleri Biçimlendir (Hizalama)
Excel’de Biçimleme Hücreleri Biçimlendir (Hizalama) Hücre içerisindeki veriyi hücre sınırlarını taşmadan bir alt satıra geçecek biçimde yazdırmak için Hücreleri Biçimlendir penceresindeki Hizalama sekmesi seçilir. Metin denetimi seçeneği altındaki Metni kaydır seçeneği seçilerek verinin hücre sınırlarını taşması engellenir.

18 Excel’de Biçimleme Hücreleri Biçimlendir (Hizalama) Not: Hücre içerisinde bir alt satıra geçmek için klavyeden Alt+Enter tuş bileşeni kullanılmalıdır. Böylelikle istenilen yerde bir alt satıra geçilerek çok satırlı yazılar hücre içerisine yazılabilir.

19 Hücreleri Biçimlendir (Hizalama)
Excel’de Biçimleme Hücreleri Biçimlendir (Hizalama) Hücre içerisindeki verinin hücre sınırlarına göre otomatik olarak boyutlandırılması için Hücreleri Biçimlendir penceresindeki Hizalama sekmesi seçilir. Metin denetimi seçeneği altındaki Uyacak şekilde daralt seçeneği seçilerek verinin hücre sınırlarına göre otomatik olarak boyutlandırılması sağlanır.

20 Hücreleri Biçimlendir (Hizalama)
Excel’de Biçimleme Hücreleri Biçimlendir (Hizalama) Yan yana hücreleri birleştirerek tek bir hücre oluşturmak için Hücreleri Biçimlendir penceresindeki Hizalama sekmesi seçilir. Metin denetimi seçeneği altındaki Hücreleri birleştir seçeneği seçilerek seçili hücrelerin birleştirilerek tek bir hücre olması sağlanır.

21 Excel’de Biçimleme Hücreleri Biçimlendir (Hizalama) Not: Birleştirilerek tek bir hücre oluşturulan hücreleri tekrar eski haline getirmek için birleştirilen hücreleri seçin ve tekrar Biçim menüsünden Hücreler, buradan Hizalama sekmesi altındaki Hücreleri birleştir kutucuğundaki işareti kaldırın.

22 Hücreleri Biçimlendir (Yazı Tipi)
Excel’de Biçimleme Hücreleri Biçimlendir (Yazı Tipi) Hücre içerisindeki verinin biçimlendirilmesi için Hücreleri Biçimlendir penceresindeki Yazı Tipi sekmesi seçilir. Buradan istenilen yazı tipi, yazı tipi stili, boyutu, rengi veya altı çizili seçenekleri kullanılarak hücre içerisindeki veri biçimlendirilir.

23 Excel’de Biçimleme Hücreleri Biçimlendir (Yazı Tipi) Not: Hücre içerisinde imleç yanıp sönerken Biçim menüsünden Hücreler seçeneği açıldığında ekrana sadece Yazı Tipi sekmesi olan Hücreleri Biçimlendir penceresi çıkar. Diğer sekmelerin de görüntülenmesi için hücre içerisindeki imlecin olmaması gerekir. ESC veya ENTER tuşlarına basılarak tekrar hücre seçilir.

24 Hücreleri Biçimlendir (Kenarlık)
Excel’de Biçimleme Hücreleri Biçimlendir (Kenarlık) Hücrelere kenarlık vermek için Hücreleri Biçimlendir penceresindeki Kenarlık sekmesi seçilir. Buradan istenilen kenarlık stili ve kenarlık rengi seçilerek hücrenin üst, alt, sağ, sol ve çapraz kenarlıkları eklenir veya kaldırılır.

25 Excel’de Biçimleme Hücreleri Biçimlendir (Kenarlık) Not: Hücrelere verilen kenarlıkları kaldırmak için Biçim menüsünden Hücreler seçeneği, buradan da Kenarlık sekmesi tıklanarak kenarlık yok ( ) seçeneğini seçin.

26 Hücreleri Biçimlendir (Desenler)
Excel’de Biçimleme Hücreleri Biçimlendir (Desenler) Hücrelerin içerisine renk vermek için Hücreleri Biçimlendir penceresindeki Desenler sekmesi seçilir. Buradan istenilen hücre gölge rengi seçilerek hücreler renklendirilir. Verilen hücre renklerini kaldırmak için renk paletinin üstündeki Renk Yok seçeneği seçilmelidir.

27 Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
Hafta 12 Elektronik Tablo – III (Microsoft Excel) Konya, 2012


"Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları