Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ALAN ÖZELLİKLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ALAN ÖZELLİKLERİ."— Sunum transkripti:

1 ALAN ÖZELLİKLERİ

2 ALAN ÖZELLİKLERİ Alanların alacağı veri türleri belirlendikten sonra tablo tasarımcısının alt bölümünde bulunan Genel sekmesi seçeneklerini kullanarak alan özelliklerini belirleyebilirsiniz. Özellik adının yan tarafında bulunan alandan alan özellikleri ile ilgili işlemleri yapabilirsiniz.

3 Metin veri türü olarak belirlenmiş alanların özellikleri

4 Metin veri türü olarak belirlenmiş alanların özellikleri
Alan Boyutu: Karakter uzunluğu belirlemek için kullanılır. Metin türünde kullanılacak maksimum değer 255 karakter olmakla birlikte varsayılan değer 50 karakterdir. Gereğinden fazla alan boyutu kullanmak hafızada gereksiz yer kaplamasına sebep olur. Örneğin faxno alanının boyutunu 11 olarak belirlemişsek girilecek olan metin 11 karakteri geçmemelidir.

5 Metin veri türü olarak belirlenmiş alanların özellikleri
Biçim: Alana girilecek olan metnin biçimini ve alana nasıl yerleştiğinin gösterilmesi için kullanılır. > işareti: Bu alana girilen verileri otomatik olarak büyük harfe çevirir. < işareti: Bu alana girilen verileri otomatik olarak küçük harfe çevirir. ** işareti: Bu alana girilen veriler sağa dayalı yazılır. ! işareti: Bu alana girilen veriler sola dayalı yazılır. ![renk]: Renk yazılan bölüme access’in desteklediği renk isimleri yazılarak girilen verilerin renkleri belirlenebilir. Biçim özelliği içinde birden fazla işaret kullanılabilir. Mesela ilçe alanına yazılan verilerin hem büyük harf  hemde mavi renkte olmasını istiyorsak Biçim özelliğe aşağıdaki gibi !>[Mavi] yazılmalıdır.

6 Metin veri türü olarak belirlenmiş alanların özellikleri
Giriş Maskesi: Bir alana nasıl veri girileceğinin denetlenmesi gerektiği durumlarda kullanılır. Örneğin; bu alanda kullanılabilecek “>” ardındaki tüm karakterleri büyük harfle görüntülemeyi, “!” giriş maskesinin sağdan sola değil soldan sağa doldurulması gerektiğini, “a” harf veya rakam bilgisini, “L” harf bilgisi ifade eder.

7 Metin veri türü olarak belirlenmiş alanların özellikleri
Giriş Maskesi: Giriş Maskesi özelliği tanımında kullanılabilecek karakterler tabloda gösterilmiştir.

8 Giriş Maskesi:

9 Giriş Maskesi:

10 Giriş Maskesi:

11 Metin veri türü olarak belirlenmiş alanların özellikleri
Resim Yazısı: İstenildiği durumlarda Alan başlıklarına farklı metinler eklemek için kullanılır.

12 Metin veri türü olarak belirlenmiş alanların özellikleri
Varsayılan değer: Alana herhangi bir varsayılan değer atamak için kullanılır. Örneğin bir öğrenci tablosunda öğrencileriniz çoğunlukla İzmirli ise öğrencilerin yaşadığı iller kısmını varsayılan değer olarak atayabilirsiniz. Böylelikle birçok kayıt için il bilgisini girmeniz gerekmeden otomatik olarak girişi sağlanmış olur.

13 Metin veri türü olarak belirlenmiş alanların özellikleri
Geçerlilik Kuralı: Alana girilebilecek olan değerleri sınırlamak için kullanılır.

14 Metin veri türü olarak belirlenmiş alanların özellikleri
Geçerlilik Metni: Yanlış veri girişlerinde karşınıza çıkmasını istediğiniz bir uyarı metni oluşturmak için kullanılır.

15 Metin veri türü olarak belirlenmiş alanların özellikleri
Gerekli: Bir alana mutlaka bir bilgi girişi yapılması gerektiği durumlarda kullanılır.

16 Metin veri türü olarak belirlenmiş alanların özellikleri
Sıfır uzunluk izni: Alanda, sıfır uzunluklu dizelere yer verilip verilmeyeceğini seçilecek olan “Evet” veya “Hayır” seçenekleri ile belirlemek için kullanılır.

17 Metin veri türü olarak belirlenmiş alanların özellikleri
Sıralı: Alan aramalarını ve sıralamalarını hızlandırmaya yarar. “Evet/yineleme yok” seçeneği seçildiği zaman alanda yinelenen değerleri yasaklar.

18 Metin veri türü olarak belirlenmiş alanların özellikleri
Metin Hizala: Metni sağa, sola, ortaya ve iki yana hizalamak için kullanılır.

19 Not veri türü olarak belirlenmiş alanların özellikleri
Metin biçimi: İki seçeneği mevcuttur. Zengin metin ve düz metin. Metni Html olarak saklamak veya zengin biçimlendirmeye imkan tanımak için zengin metin, metni sadece saklamak için ise düz metin seçeneği seçilir.

20 Not veri türü olarak belirlenmiş alanların özellikleri
Yalnızca ekle: Alan değeri değişikliklerinin izlenip izlenmeyeceğini belirler. İki ayar vardır: Evet   Değişiklikleri izler. Alan değeri geçmişini görüntülemek için, alanı sağ tıklatın ve ardından Sütun geçmişini göster'i tıklatın. Hayır  Değişiklikleri izlemez. UYARI :  Bu özellik Hayır ayarına getirildiğinde varolan alan değeri geçmişleri silinir

21 KONU SONU…


"ALAN ÖZELLİKLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları