Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EXCEL 2003 Ders 1.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EXCEL 2003 Ders 1."— Sunum transkripti:

1 EXCEL 2003 Ders 1

2 Excel; bir hesap tablosu ve grafik programıdır.
Genellikle matematiksel işlemler, tablo ve grafik çizimleri için kullanılır. Microsoft Office programını bilgisayarımıza kurduğumuzda Excel programı da sistemimize yüklenir.

3 Excel programında üzerinde çalıştığımız dosyalara çalışma kitabı denir.
Bir çalışma kitabının içinde tablolarımızı oluşturduğumuz ve hesaplamalarımızı yaptığımız çalışma sayfaları bulunur. Çalışma sayfası üzerindeki her bir kutucuğa hücre adı verilir. Çalışma sayfası içine yazacağımız her türlü bilgiyi hücrelere yazarız.

4 Excel Elektronik Tablolama Uygulamasının Genel Kavramları
Sütun (Dikey) Satır (Yatay) Hücre (Sütun ve Satırların birleşerek oluşturduğu kutu)

5 1- Formül çubuğu: Yapacağımız hesaplama için kullanacağımız formülü yazdığımız yer.
Örneğin; =3+5 bir 3 ve 5 sayılarını toplamamızı sağlayan formüldür. NOT: Formül yazarken “=“ işareti unutulmamalıdır. 2- Sütunlar: A, B, C, ….., numaralandırılmıştır. 3- Satırlar: 1, 2, 3,… şeklinde numaralandırılmıştır.

6 4- Etkin Hücre: Üzerine tıkladığımız, seçtiğimiz hücre
4- Etkin Hücre: Üzerine tıkladığımız, seçtiğimiz hücre. 5- Çalışma alanı: Sayfa üzerinde hücrlerin bulunduğu yer. 6- Çalışma Sayfası Sekmeleri: Sayfalar arasında geçiş yapmamızı sağlar.

7 Excel programını çalıştırmak için aşağıdaki adımlar takip edilir.

8 y BAŞLIK ÇUBUĞU MENÜ ÇUBUĞU FORMÜL ÇUBUĞU A1 A2 SÜTUN HÜCRE J9 SATIR
STANDART ARAÇ ÇUBUĞU BİÇİMLENDİRME ARAÇ ÇUBUĞU FORMÜL ÇUBUĞU A1 A2 SÜTUN HÜCRE J9 SATIR GÖREV BÖLMESİ ÇALIŞMA SAYFALARI

9 Hücreye Veri Girmek 1- Hücreye çift tıkla,
2- Hücre aktifken klavyeden veri gir, 3- Hücre seçiliyken “Fx” bölümüne veri gir.

10 Verileri Biçimlendirmek
Girilen verilerin yazı stilini, fontunu, rengini “biçimlendirme araç çubuğundan” değiştirebiliriz. Excel’de hücre içinde alta geçmek için Alt+Enter tuşlarına basılır.

11 Hücreleri Birleştirmek
Excel’de istersek hücreleri birleştirebiliriz. Bunu yapmak için; Öncelikle birleştirmek istediğimiz hücreleri seçiyoruz, Daha sonra “Biçimlendirme Araç Çubuğunda” bulunan “Merge And Center( )” düğmesine basıyoruz.

12 Hücre Aralıklarını Ayarlama
Çalışma kitabında bulunan hücrelerin satır ve sütun aralıklarını istediğimiz gibi ayarlayabiliriz. Menü Çubuğunda bulunan Format sekmesinden Row ve Column seçeneklerini kullanarak ayarlayabiliriz. Column= Sütun Row= Satır

13 Devam... İkinci Yol; Satırların veya sütunların kesiştiği çizgileri sürükleyerek aralıkları değiştirebiliriz.

14 Hyperlink(Köprü) Herhangi bir hücredeki verimize köprü özelliği vermek istiyorsak; 1- Köprü özelliği vermek istediğimiz veriyi seçiyoruz, 2- Sağ tuş, Hyperlink yolu izlenir, 3- Gelen menüden “Place in This Document” seçeneği seçilir.

15 Devam... Burada istersek bulunduğumuz çalışma kitabına, istersek mail adresine, istersek excel dışındaki herhangi bir şeye link verebiliriz.

16 HESAPLAMALAR Fonksiyon Düğmesi
Bu düğmeye tıkladığımızda karşımıza 5 tane seçenek çıkmaktadır. Bunlar; 1. Sum(Topla)= Belirtilen hücrelerdeki sayıların toplamını verir. 2. Average(Ortalama)= Belirtilen hücrelerdeki sayıların ortalamasını bulur.

17 Devam... 3. Count(Say)= Belirtilen hücrelerdeki sayıların ortalamasını bulur. 4. Max(Maksimum)= Belirtilen hücrelerdeki en büyük değeri bulur. 5. Min(Minimum)= Belirtilen hücrelerdeki en küçük değeri bulur.

18 Uygulama 1 Bir hücreye girilen veriyi otomatik olarak diğer hücrelere yazdırdırmak için(Örneğin; A1 hücresinde yazılı olan “1” sayısını A20 hücresine kadar hep ayni sayıyı otomatik yerleştirmek için); önce hücre içerisine seçtiğimiz verimizi giriyoruz. Daha sonra hücrenin sağ alt köşesinden tutup istediğimiz yere kadar sürükleyip bırakıyoruz.

19 Uygulama 2 Hücrelere girilen sayıları otomatik olarak çoğaltmak için(Örneğin; A1 hücresinde yazılı olan “1” sayısını A20 hücresine kadar otomatik yerleştirmek için,1,2,3...); önce ilk iki hücrenin içerisine ilk iki verimizi giriyoruz. Daha sonra iki hücreyi seçip alttaki hücrenin sağ alt köşesinden tutup istediğimiz yere kadar sürükleyip bırakıyoruz.


"EXCEL 2003 Ders 1." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları