Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERİK ÇEŞİTLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERİK ÇEŞİTLERİ."— Sunum transkripti:

1 ERİK ÇEŞİTLERİ

2 Papaz Can grubu eriklerden en çok yetiştirilen çeşit olup, ağaçları geniş, sık dallı ve yayvan taç oluşturur. Erken çiçeklenmeden dolayı bazı yıllar ilkbahar geç donlarından zarar görür. Genelde  yeşil olum döneminde Nisan sonu  hasat edilir. Hasat edilmezse Haziran sonu kırmızı olumda da hasat edilebilir. Meyve gr. ağırlığında  yuvarlak sap tarafı hafif basık, karın çizgisi belirgin  ve  çukurdur. Meyve dış kabuk parlak yeşil, meyve eti sert, sulu ve açık yeşil renktedir. Kırmızı yada tam olum döneminde ise meyve et dokusu Kısmen kendine verimli olmakla birlikte Aynalı çeşidinin tozlayıcı olarak bulundurulması verimi artırır.

3 Red Beauty Kaliforniya da geliştirilen Japon grubu erikler içerisinde en erken olgunlaşan bit çeşittir. Erkenciliği nedenle son yıllarda özellikle Akdeniz sahil kuşağında üretilmeye başlanılmıştır. Ağaçları seyrek dallı, parlak yapraklı olup yayvan taç oluşturur ve kuvvetli gelişir. Meyve yuvarlak, uç kısmı hafif sivrice, kabuk rengi kırmızı, meyve et rengi sarıdır. Meyve sert et dokulu olup raf ömrü uzundur. Dölleyicileri Santa Rosa  ve Myrobalan erikleridir. Haziran ayının son  haftası hasat edilir.

4 Black Star Kaliforniya^da ıslah elden Japon grubu eriklerden olup ağaçları kuvvetli gelişir ve yayvan taç oluşturan çok verimli bir çeşittir. Meyve orta irilikte, sulu, lezzetli, tatlı, yuvarlak, sap ve çiçek çukurundan hafif basıktır.  Meyve dış kabuğu, mor-siyahımsı,  koyu mor, meyve eti sarı, tam olgunlukta turuncudur. Çekirdek Avrupa grubu eriklere göre oldukça küçüktür. Meyve tutumu çok iyi olup yeterli irilikte meyve alınabilmesi için mutlaka seyreltme gereklidir. Dölleyicileri, Santa Rosa, Friar, Angeleno, Black Diamont çeşitleridir. Hasat olumu zamanı Temmuz ayının 2. haftası olup Angeleno çeşidinden 60 gün öncedir.

5 Fortune Kaliforniya’da ıslah edilen, ağaçları orta kuvvette ve dikine gelişme eğiliminde olan bir çeşittir. Meyve iri, kabuk tam olgunluk döneminde koyu kırmızı olup üzerinde olgunlaştığında kırmızıya dönen sarı lekeler vardır. Meyve eti sarı, kabuk altında kırmızı rengindedir. Meyve eti sert olup çekirdek ete bağlı değildir. Dölleyicileri Sanra Rosa, Friar’dır. Hasat olumuna Angeleno çeşidinden gün önce, Ağustos ayının 2. haftası  gelir.

6 Black Diamond Kaliforniya’ da ıslah edilen Black serisi erikler içerinde en kaliteli ve iri olan  çeşitlerden biridir. Ağaçları kuvvetli gelişir, yayvan taç oluşturur ve seyrek dallıdır. Yaprakları canlı, parlak koyu yeşildir. Meyve iri, yuvarlak, çiçek ve sap çukurundan basık, meyve koyu mor- siyahımsı  ve sarı beneklidir. Meyve eti koyu  turuncu, sert ve çekirdek ete bağlıdır. Ağustos ayının 2. haftası hasat olumuna gelir. Dölleyicileri Santa Rosa, Friar,Black Gold  ve Angeleno ‘dır.

7 Tracy Sun Ağacı kuvvetli ve yarı yayvan gelişen. Her yıl düzenli ürün veren, orta mevsim çeşitlerindendir. Meyve iri, yuvarlak, koyu mor-siyah, meyve eti sarı- krem, renginde, tatlı, sulu ve sert dokuludur. Muhafazaya ve nakliyeye uygun bir çeşittir. Bursa şartlarında Temmuz ayının ortalarında hasat olumuna gelir. Japon grubu eriklerin yetiştirildiği tüm bölgelere önerilebilir.Tozlayıcıları; Friar, Santa Rosa çeşitleridir.

8 Friar Japon grubu eriklerden yetiştiriciliği oldukça yaygın, erken verime yatan, düzenli ürün veren, verimli meyve tutumu iyi bir çeşittir.Ağaç dikine ve kuvvetli gelişir.Meyve yuvarlak-oval, seyretme yapıldığında oldukça iri, çatlamaya dayanıklı, tatlı, sulu, tam olumda dış kabuk koyu mor- siyah, düzgün ve parlak yüzeylidir. Meyve eti sert dokulu, sarımtırak beyaz renginde, çekirdek serbest olup oldukça küçüktür. Bursa şartlarında 1-10 Ağustos tarihlerinde hasat olumuna gelir. Aynı zamanda çiçek açan Japon Grubu erikler için iyi bir dölleyici olan Friar çeşidi için Santa Rosa ve Black Amber çeşitleri tozlayıcı olarak kullanılabilir.

9 Obilnaja Rusya da Japon erikleri ile can grubu eriklerin melezlemesi ile elde edilmiş, ağacı kuvvetli gelişen, yayvan taç oluşturan, oldukça verimli bir çeşittir. Meyve yuvarlak,  kabuk sarı zemine üzerine koyu kırmızıdır. Meyve eti sarı renkte, sulu ve çekirdek ete bağlı değildir. Haziranı ayının son haftası olgunlaşır. Meyve etinin sert olmaması nedeniyle raf ömrü uzun olmayıp kısa sürede pazarlanmalıdır..Kısmen kendine verimli olmakla birlikte Can ve Myrobalan erikleri dölleyici olarak kullanılmalıdır.

10 Black Beauty Ağaçları kuvvetli ve  yarı dik gelişir, yaprakları parlak koyu yeşil renkte, orta verililikte olup özellikle Akdeniz bölgesine iyi adapte olmuştur. Meyve orta irilikte, sulu, tatlı, lezzetli, yuvarlak ve hafif basıktır. Kabuk  menekşe  zemin üzerinde koyu mor, siyah, meyve eti sarı-kırmızı, tam olgunluk döneminde kokuludur. Temmuz ayının ilk haftası olgunlaşır. Friar ve Santa Rosa çeşitleri dölleyici olarak kullanılabilir.

11 Black Amber Black serisi erikler içerinde ilk ıslah edilen çeşitlerden biri olup özellikle Kaliforniya da yetiştiriciliği çok yaygınlaşmıştır. Ağaçları orta kuvvette gelişir ve dikine büyüme eğilimindedir. Bakteriyel hastalıklara hassas olduğu için aşırı rutubetli  yerlere. önerilmez.  Meyve orta irilikte, yuvarlak, uçlardan basık, kabuk yoğun puslu, koyu mor- siyahımsı renkte olup üzerinde sarı lekeler  vardır. Meyve eti sarımtırak yeşil (amber) renkte, sert, sulu olup çekirdek oldukça küçük ve  ete yapışıktır. Dölleyicileri Friar, Black Diamont çeşitleridir. Hasat olumu Temmuz ayının son haftası olup Angeleno çeşidinden gün önce hasat edilir.

12 Quens Rosa Japon grubu erikler içerisinde yer alan kuvvetli gelişen ağaç yapısına sahip oldukça verimli bir çeşittir. Meyve iri, kabuk koyu kırmızı- pembe renklidir.Meyve Black Amber çeşidinden 5-6 gün sonra olgunlaşır. Meyve kabuğunda sapa doğru sarımtırak - yeşil üst renk oluşur. Meyve eti sarımtırak- beyaz renkli, tatlı, sulu ve gevrek dokuludur. Kendine kısır olan bu çeşit için tozlayıcı olarak Santa Rosa, Friar ve Casselman çeşitleri önerilir.

13 Original Sun Kaliforniya’da ıslah edilen, Japon grubu eriklerdendir Ağaçları orta kuvvetli, geniş ve yarı yayvan gelişir. Erken verime yatan, her yıl düzenli ve bol ürün veren bir çeşittir. Meyve iri, yuvarlak, seyreltildiğinde gr.dır. Meyve karın çizgisi oldukça belirgindir. Kabuk üst rengi koyu mor-siyah, meyve eti krem- beyaz renginde olup oldukça sert dokuludur. Özellikle Akdeniz ve Ege Bölgeleri için önerilebilir. Tozlayıcı olarak Santa Rosa, Friar, Tracy Sun çeşitleri kullanılabilir. Bursa yöresinde Temmuz ayının son haftası ile Ağustosun ilk haftası arasında olgunlaşır.

14 Autumn Giant Ağaçları oldukça kuvvetli gelişir ve yarı dik taç yapısı oluşturur. Meyve kabuğu sarı zemin üzerinde  koyu pembe- kırmızı renginde, meyve oldukça iri, sert et dokulu, yuvarlak çiçek çukuru sivrice, çekirdek ete  bağlıdır. Meyve eti açık sarı renktedir. Eylül ayının son haftası hasat edilir. Tonlayıcıları; Friar, Santa Rosa,  Black Amber çeşitleridir.

15 Angeleno Ağaçları oldukça kuvvetli gelişir ve yarı yayvan taç oluşturur. Meyve iri seyreltme yapıldığında oldukça iri, yuvarlak, uçlardan hafif  basık, oldukça sert et dokuludur. Kabuk koyu menekşe–siyah renginde ve pusludur. Meyve eti açık sarı renginde, çekirdek küçük ve ete bağlı değildir. Bahçede dölleyici bulunmazsa yeterli ürün alınamaz. Hasat olumu; Eylül tarihlerindedir. Soğuk hava depo koşullarında yaklaşık 3 ay, kontrollü atmosferde ise 4 ay özelliklerini yitirmeden muhafaza edilebilir. Bu özelliğinden dolayı yetiştiriciliği yaygınlaşmıştır. Döleyicileri; Santa Rosa, Friar ve Obilnaja ‘dır.

16


"ERİK ÇEŞİTLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları