Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Türkiye İncir Çeşitleri Ficus carica L. Bu nesne Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu “kullan-destekle” kategorisinden bir öğrenme nesnesidir. Kullan-Destekle.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Türkiye İncir Çeşitleri Ficus carica L. Bu nesne Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu “kullan-destekle” kategorisinden bir öğrenme nesnesidir. Kullan-Destekle."— Sunum transkripti:

1 Türkiye İncir Çeşitleri Ficus carica L. Bu nesne Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu “kullan-destekle” kategorisinden bir öğrenme nesnesidir. Kullan-Destekle nesneleri bilimsel çalışmalarda kaynak gösterilerek kullanmak istisna olmak üzere bağış sistemine tabiidir. Nesneyi inceledikten sonra kullanmaya devam etmeniz halinde “TarBil‐Tarım, Gıda, Orman Çevre Bilişimi Derneği “ne (http://www.tarbil.org) her erişim başına 1 YTL bağışta bulunmanızı dileriz. Yapacağınız mütevazi bağışlar bu tür nesnelerin geliştirilmesinde ve TürkÖnde’nin sürdürülebilirliğinde önemli katkılar sağlayacaktır. © 2008 TrAgLor. Teknik Tasarım: Zeynel Cebeci Taslak Sürüm , ( )

2 Amaç Bu nesne, Türkiye’de yaygın yetiştiriciliği yapılan incir (Ficus carica L.) çeşitlerinin meyve fotoğrafları ile tanıtılmasını amaçlamaktadır. Öğrenme Çıktıları Nesne izlendiğinde Türk incir çeşitleri tanınmış olacaktır. Böylece diğer ülkelerde yetiştiriciliği yapılan çeşitlerle karşılaştırma yapabilme olanağı sağlanmış olacaktır.

3 sarılop Kullanım: Kurutmalık Ağaç: 7-8 m boyunda, 8-9 m taç genişliği Kabuk: yeşilimtırak sarı, ince Meyve: yuvarlak, hafif basık, içi dolgun Meyve ağırlığı: g Meyve çapı: mm Meyve verimi: iyi Hasat zamanı: Temmuz sonu-Ağustos başı, Ağustos sonu (pik), Eylül sonu Hasat süresi: gün Özellikler: Aydın ve İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi’nde yaygın yetiştiriciliği yapılmaktadır. Aydın Ticaret Odası tarafından tescillenmiştir. Türkiye incir üretiminin % 90’ından fazlasını sarı lop çeşidi incirler oluşturmaktadır. Üretilen incirlerin yaklaşık % 15-20’si ihraç edilmektedir.

4 sarı zeybek Kullanım: kurutmalık Kabuk: yeşilimtırak sarı, kolay soyulur Meyve: oval, ideal incir görünümlü, iç dolgun Meyve ağırlığı: g Meyve çapı: ?? mm Meyve verimi: iyi Hasat zamanı: 20 Ağustos 30 Eylül Hasat süresi: gün

5 bursa siyahı Kullanım: sofralık (taze-dondurulmuş) Kabuk: morumsu siyah. dayanıklı Meyve: iri, yuvarlak. sıkı dokulu. Meyve ağırlığı: g Meyve çapı: ? Meyve verimi: iyi Hasat zamanı: Ağustos başı – Ekim ortası (Ege), Eylül başı-Kasım ortası (Bursa) Hasat süresi: gün

6 yeşilgüz Kullanım: sofralık (taze) Kabuk: açık yeşil, beyaz benekli, Kolay soyulur Meyve: kırmızı, kaliteli. Meyve ağırlığı: g Meyve çapı: ? Meyve verimi: ? Hasat zamanı: Ağustos başı – Ekim ortası (Ege) Hasat süresi: gün

7 morgüz Kullanım: sofralık (taze) Kabuk: alacalı mor çizgili yeşil, kolay soyulur Meyve: kırmızı, hafif tatlı Meyve ağırlığı: g Meyve çapı: ? Meyve verimi: ? Hasat zamanı: Ağustos ortası – Kasım ortası (Ege) Hasat süresi: 90 gün (en geçci çeşit)

8 göklop Kullanım: sofralık (taze) Kabuk: sarımsı yeşil Meyve: pembe, açık kırmızı, kaliteli Meyve ağırlığı: ? Meyve çapı: ? Meyve verimi: ? Hasat zamanı: Ağustos ortası – Eylül sonu (Ege) Hasat süresi: 50 gün Özellik: Çatlama ve iç çürüklüğüne dayanıklı

9 bardakçı Kullanım: sofralık (taze) Kabuk: sarımsı yeşil, damarlı. İnce, kolay soyulur Meyve: pembe, açık kırmızı, tatlı Meyve ağırlığı: orta iri Meyve çapı: ? Meyve verimi: ? Hasat zamanı: ? Hasat süresi: ? Özellik: soğuğa, dona ve neme dayanıklı Sinonimi: bardacık (izmir)

10 siyah orak Kullanım: sofralık (taze) Kabuk: siyah, kalın Meyve: gevşek Meyve ağırlığı: hafif Meyve çapı: küçük armudi Meyve verimi: yüksek Hasat zamanı: yaz başı Hasat süresi: ? Özellik: 1. Ürün (yellop) meyvelerin döllenmesine (ilekleme) gerek yoktur. 2. Ürün (yaz ürünü) meyveleri de döllenmeden olgunlaşır. Hasat sonrası 1-2 gün içinde tüketilmelidir. En erkenci çeşitlerdendir. Sinonimi: -

11 beyaz orak Kullanım: sofralık (taze) Kabuk: sarımsı yeşil, kolay soyulur, sap kalın Meyve: açık pembe Meyve ağırlığı: hafif Meyve çapı: küçük armudi Meyve verimi: yüksek Hasat zamanı: Haziran ortası, Temmuz sonu Hasat süresi: gün Özellik: yellop meyveleri döllenmeye ihtiyaç duymaz (partenokarp), yaz ürünü meyveleri döllenmeye ihtiyaç duyar. Turfanda olarak önerilebilir. Sinonimi: -

12 akça Kullanım: sofralık (taze), kurutmalık (beyaz) Ağaç: kuvvetli, dik ve yayvan gelişimli, tacı seyrek Yapraklar: orta iri, uzunca kalın dokulu, 5 loplu, derin sinüslü, kısa sık tüylü (sert havlı) Meyve kabuğu: yeşil, çok ince. yuvarlak görünümlü Meyve eti: kırmızı, hoş kokulu Meyve ağırlığı: - Meyve çapı: - Meyve verimi: - Hasat zamanı: - Hasat süresi: - Özellik: - Sinonimi: -

13 patlıcan Kullanım: sofralık (taze) Ağaç: - Yapraklar: - Meyve kabuğu: patlıcan moru, yeşilimsi mor Meyve eti: kırmızı Meyve ağırlığı: g Meyve çapı: mm Meyve boyu: mm Meyve verimi: Hasat zamanı: - Hasat süresi: - Özellik: Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilir. Sinonimi: -

14 sultanselim Kullanım:sofralık (taze) Ağaç: - Yapraklar: - Meyve kabuğu: mor, yuvarlak biçimli Meyve eti: kırmızı, tatlı Meyve ağırlığı: iri Meyve çapı: Meyve boyu: Meyve verimi: Hasat zamanı: Ağustos Hasat süresi: - Özellik: İstanbul ve çevresinde yetiştirilmektedir. Sinonimi: -

15 kavak Kullanım: sofralık, reçellik Ağaç: - Yapraklar: - Meyve kabuğu: patlıcan moru, kalın kabuklu, olgunlaşınca çatlar Meyve eti: açık kırmızı, ortası boş Meyve ağırlığı: Meyve çapı: ceviz iriliğinde Meyve boyu: Meyve verimi: Hasat zamanı: - Hasat süresi: - Özellik: Meyveleri damla şekillidir. Depolamaya dayanıksız. İstanbul ve çevresinde özellikle Kavaklar civarında yetiştirilir. Sinonimi: yazılı kavak

16 yediveren Kullanım: Ağaç: - Yapraklar: - Meyve kabuğu: Meyve eti: Meyve ağırlığı: Meyve çapı: Meyve boyu: Meyve verimi: Hasat zamanı: - Hasat süresi: - Özellik: - Sinonimi: -

17 diğer çeşitler Şeker inciri Karayaprak Karabakunya Dumanlı kara Morlop Yemişi lop Siyah kış Susak Tarak Halebi Sultani Darbak Abalı Çakın -2 Çiçekli Aydın -2 Hamza Havran Mor demirtaş Torasan, Rosan (Trabzon) Büyük (erkek, erkenci ilek) Kıbrıslı (erkek, erkenci ilek) Kongur (erkek, erkenci ilek) Ak ilek (erkek, orta erkenci ilek) Elma ilek Hacı mestan (erkek, orta erkenci ilek) Kara ilek (erkek, orta erkenci ilek) Bardacık (erkek, geçci ilek) Körpe ilek (erkek, geçci ilek) Kuyucak (erkek, geçci ilek)

18 araştırma-değerlendirme 1.Türkiye’de en yaygın yetiştirilen kurutmalık incir çeşitleri hangileridir? Meyve özellikleri nedir? 2.Turfanda incir olarak hangi çeşit iyidir? Neden? 3.En kaliteli siyah sofralık incir hangisidir? Neden? Basında çıkan haberleri araştırınız. 4.Bardakçı inciri, Akdeniz ve Karadeniz Bölgelerinde yetiştirilebilir mi? Neden? 5.Bursa siyahının meyve özellikleri bakımından Avrupa siyah incir çeşitleriyle karşılaştırınız. 6.Türkiye’de çeşitlere göre incir üretimini araştırınız. 7.Türkiye’nin incir dışsatımını araştırınız. 8.Türkiye’de incir çeşitleri ile ilgili verim araştırmalarını inceleyiniz. 9.Türkiye’de incir çeşitleri ile ilgili depolama araştırmalarını inceleyiniz. 10.Türkiye’de incir çeşitleri geliştirme ve ıslahı üzerine çalışan kurum ve kuruluşları araştırınız.

19 Kaynaklar


"Türkiye İncir Çeşitleri Ficus carica L. Bu nesne Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu “kullan-destekle” kategorisinden bir öğrenme nesnesidir. Kullan-Destekle." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları