Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
KİRAZ ÇEŞİTLERİ HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis

2 KİRAZ Islah çalışmaları ile günden güne çeşit sayısı artmaktadır.
Kiraz memleketimizin her yöresinde yetiştirilebilmektedir. Üretimimizin %13 gibi düşük bir miktarı ihraç edilebilmektedir. Ülkemiz kiraz tarımına uygun olmakla birlikte ancak uygun arazi seçimi, araziye uygun anaç seçimi çeşit seçimi,hastalık zararlılarla mücadelenin uygun olarak yapılması halinde ihraç vasıflı kiraz üretimimizin artması mümkündür. Tepe kesimi ,gözler iyice kabardığında yapılırsa yeni oluşacak ilk kat dallarımız daha geniş açılı oluşur. Tepeler aşı gözü takılan tarafın karşı yönünde bulunan uygun bir gözden kesilmelidir.

3 Kiraz Olgunlaşma Zamanları

4 Kiraz Çeşitleri 0900 Ziraat
Kuvvetli yaygın dallı gelişir. Eğirdir yöresinde Haziran ayının dördüncü haftası Temmuz ayının ilk haftası olgunlaşır. Meyve sapı ince 45 mm uzunluğunda  sap çukuru geniş ve orta derinliktedir. Meyve geniş kalp şeklinde olup çok iri g ağırlığında eni 26 mm boyu mm dir.  Meyve kabuk rengi parlak koyu kırmızı, meyve eti çok sert, gevrek, çok lezzetli ve çok iyi kalitelidir. Çekirdek ete az bağlıdır. Kendine kısır olup tozlayıcıları Starks Gold,Merton Late, Lambert, Bigarreau Gaucher, Noble ve Jubilee dir.Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen ihracat şansı yüksek bir çeşittir. Avrupa'da Türk Kirazı olarak anılmaktadır. Hiç meyve çatlaması yapmaz.

5 Kiraz Çeşitleri Lambert:
Çok geç, meyvesi kalp şeklinde, çok iri, 7,6 gram ağırlığında, parlak koyu kırmızı renkli, çok sert, gevrek ve çok iyi kalitelidir. Ağaçları çok verimli ve % 18 oranında meyve çatlaması yapar. Bu bakımdan olgunluğa yakın dönemde yağış olmayan bölgelerde önerilir.

6 Kiraz Çeşitleri Starks Gold Orijini:Kanada
Ağaç Özelliği:Ağaçları yarı dik ve kuvvettli gelişir. Çok verimlidir. Bir çok çeşidi tozlayıcı olarak kullanılmaktadır. Meyve Yapısı:Meyve orta irilikte, yuvarlak ve sarı renktedir. Meyve eti ser, orta sulu ve orta lezzettedir. Meyve eti sarı ve sapı orta uzunluktadır.  Hasat Zamanı:Haziran ayının son haftasında hasat edilir. Tozlayıcılar:Lambert 

7 Kiraz Çeşitleri Noir de Guben
Ağacı Orta kuvvette yaygın ve sarkık olarak gelişir. orta- geç mevsim kirazıdır. Meyvesi iridir. % 6 oranında meyve çatlaması yapar. Ağacı çok verimli, meyvesi lezzetli ve koyu renklidir. çekirdek ete bağlı değildir. kendine kısır bir çeşit olup, tozlayıcışları; Merton premier, Hardy Giant, Bella di Pitoia, Edirne, Van, Bing ve Early Burlattır.

8 Kiraz Çeşitleri Merton Bigarreau
Ağacı kuvvetli ve yaygın gelişir.  Eğirdir yöresinde Haziran ayının dördüncü haftası-Temmuzun ilk haftası olgunlaşır. Meyve sapı kalınca 35.4 mm uzunluğunda, sap çukuru derin ve geniş. Meyve yuvarlakça- kalp şeklinde, iri 7.8 g ağırlığında, eni mm, boyu mm’dir. Koyu kırmızı-kahverengindedir. Meyve eti sert, gevrek, ince yapılı, sulu, lezzetli ve kalitelidir. Çekirdek etten kolay ayrılır.Kendine kısır olup, tozlayıcıları Bigarreau Gaucher, Lambert, Merton Marvel, Merton Late, Edirne, Noble ve Karabodurdur.

9 Kiraz Çeşitleri Van Ağacı yarı dik, yaygın ve kuvvetli gelişir. Eğirdir yöresinde Haziran ayının üçüncü ve dördüncü haftası olgunlaşır. Meyve sapı kalın 36.2 mm uzunluğunda, sap çukuru derin ve orta genişliktedir. Meyve şekli yuvarlak kalp şeklinde, çok iri  8.26 g ağırlığında, eni 25.8 mm, boyu 22.6 mm’dir. Çok parlak kırmızı renkte meyve eti çok sert, gevrek, az lifli, tatlı sulu ve iyi kalitelidir. Çekirdek etten kolayca ayrılır. Kendine kısır olup tozlayıcıları Bing, Lambert, Bigarreau Napoleon, Vista, Noir de Guben, Edirne, Merton Premier, Corum ve Berryessadır. Çok beğenilen ve çok verimli bir çeşittir.

10 Kiraz Çeşitleri Early Burlat
Yarı dik ve kuvvetli gelişir. Erkenci bir çeşit olup Eğirdir yöresinde Mayıs ayının son haftasında olgunlaşır. Meyve sapı kalın 38 mm uzunluğundadır. Meyvesi yuvarlak yassı karın yüzü az belirgindir. Meyve iri 8.66 g ağırlığında, eni mm, boyu mm’dir. Kabuk rengi parlak koyu kırmızı olup lentiseller belirgindir. Meyve eti sert, ince yapılı, kırmızı renkli, tam olgunlukta şarap rengini alır. Meyve suyu şarabi renkte, çok sulu, tatlı, aromalı ve iyi kalitelidir. Çekirdek ete az bağlı olup sap çukuru dar orta derinliktedir. Meyve çatlaması yüksek orandadır. Hasada yakın dönemlerde yağış almayan bölgelere tavsiye edilir. Yola dayanıklı bir çeşittir. Kendine kısır olup, tozlayıcıları Turfanda, Meton Premier ve Noir de Gubendir.

11 Kiraz Çeşitleri Vista:
Erkenci, meyvesi geniş kalp şeklinde, iri, 6,31 gram ağırlığında, parlak koyu kırmızı renkte, sert, sulu, ince yapılı ve iyi kalitelidir. Ağaçları verimli olup, hiç meyve çatlaması yapmaz. Kendisiyle aynı zamanda çiçek açan bütün kirazları döller.

12 Kiraz Çeşitleri Stella
Ağacı yarı dik-yaygın  ve kuvvetli gelişir. Eğirdir yöresinde Haziran ayının üçüncü ve dördüncü haftası olgunlaşır. Meyve sapı orta kalın 39.7 mm uzunluğunda, sap çukuru derin ve orta genişliktedir. Meyve şekli silindirik , çok iri g ağırlığında, eni mm, boyu mm’dir. Parlak koyu kırmızı, meyve eti çok sert, gevrek, tatlı, çok iyi lezzetli ve kalitelidir. Çekirdek etten kolay ayrılır. Kendine verimli bir çeşit olup aynı zamanda çiçek açan bütün çeşitlerle karşılıklı tozlanır. Kendine verimli olması iyi bir özelliği olup ağacı bol verimlidir.

13 Kiraz Çeşitleri Bing Ağacı kuvvetli ve dik ve biraz yaygın gelişir. Geç mevsimde olgunlaşır. meyvesi çok iridir. % 16 oranında meyve çatlaması yapar. Ağacı çok verimli meyvesi sert, koyu renkli ve lezzetlidir. Çekirdek ete çok az bağlıdır. Kendine kısır olup tozlayıcıları; Vista, Van, Noir de Guben, Merton Premier ve Berryessadır.

14 Kiraz Çeşitleri Stars Giant Orijini:Kanada
Ağaç Özelliği:Ağaçları yaygın ve orta güçte gelişme sağlar. Çok verimlidir. Meyve Yapısı:Meyveleri çok iri gr. ağırlığında kalp şeklinde, sapı orta uzunlukta parlak kırmızı renktedir. Meyve eti pembesi sert, sulu ve lezzetlidir. İriliği ile göz alıcıdır. Hasat Zamanı:Mayıs ayının son haftasıdır. Tozlayıcılar:Early Burlat, Noble

15 Kiraz Çeşitleri Regina Orijini:Almanya
Ağaç Özelliği:Ağaçları yarı dik ve kuvvetli gelişir oldukça verimli bir çeşittir. Meyve Yapısı:Meyveleri çok iri, uzun saplı, koyu parlak kırmızı renkte olup kalp şeklindedir. Meyve eti kırmızı, sulu, sert, ince dokulu ve çok gösterişlidir. Hasat Zamanı:Haziran ayının sonu.. Temmuz ayın ilk haftası hasat edilir. Tozlayıcılar:Lamber, Starks Gold

16 Kiraz Çeşitleri Noble Orijini:İngiltere
Ağaç Özelliği:Ağaçları orta kuvvette ve yaygın gelişir. Çok verimli ve kaliteli bir çeşittir. Meyve Yapısı:Meyve çok iri, orta uzunlukta saplı koyu kırmızı kalp şeklindedir. Meyve eti sert, sulu ve çok lezzetlidir. Çatlama olayı çok az olup meyve dalında çok uzun süre bozulmadan bekleyebilir.  Hasat Zamanı:Haziran ayının ikinci haftasıdır. Tozlayıcılar:Lambert 

17 Kiraz Çeşitleri Sweet Heart Orijini:A.B.D.
Ağaç Özelliği:Ağaçları geniş ve kuvvetli gelişir. Verimli bir çeşittir. Meyve Yapısı:Meyveleri iri, kalp şeklinde uzun saplı ve canlı kırmızı renktedir. Meyve eti kızılımsı, sert, sulu ve lezzetlidir. Hasat Zamanı:Haziran ayının son haftası, Temmuz ayın ilk haftasıdır. Tozlayıcılar:Kendine verimli bir çeşittir.

18 Vişne Çeşitleri Kütahya:
Çok geç, meyvesi yuvarlak, çok iri, 6,79 gram ağırlığında, koyu morumsu-şarabi renkte, çok sert, çok sulu, az lifli ve çok iyi kalitelidir. Ağaçları çok verimli olup, hiç meyve çatlaması yapmaz.


"HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları