Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ŞEFTALİ ÇEŞİTLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ŞEFTALİ ÇEŞİTLERİ."— Sunum transkripti:

1 ŞEFTALİ ÇEŞİTLERİ

2 Tastired Ağaç güçlü gelişir ve yarı yayvan büyür, sık ve ince dal oluşturur. Meyve oval olum zamanına göre en iri çeşit özelliğini taşır. Meyve kabuğu üst rengi kırmızı, et dokusu sert, meyve eti sarı renkli, tatlı, gevrek ve lezzetlidir. Soğuklama süresi saat olan bu çeşit Akdeniz sahil kesimi için önerilmekte olup hasat olumu Francoise çeşidinden 5 gün öncedir.

3 Elagant Lady Kaliforniya’da ıslah edilen bu çeşidin ağaçları orta kuvvette, yarı dik gelişim gösterir ve standart meyveler oluşturur. Meyve orta büyülükte olup meyve kabuğu sarı zemin üzerine sıvama koyu parlak kırmızı- mor renktedir. . Meyve eti krem renginde, orta sulu, lezzetli, çekirdek ete bağlı değildir.  Meyvenin dalda tutunması oldukça kuvvetli olup hasat gecikse bile meyve dökümü görülmez. Meyve et dokusunun sert olması nedeniyle nakliyeye çok uygundur. Son yıllarda ülkemizde yetiştiriciliği yaygınlaşmakta olan bu çeşit ABD’ de en çok  yetiştirilen çeşitler ararsında yer almaktadır. Redhaven' den 22 gün sonra hasat edilir.

4 Symphonıe 1985 tarihinde ıslah edilmesine rağmen gerek Kaliforniya‘da gerekse Güney Avrupa son yıllarda popüler hale gelmiştir. Ağacı kuvvetli gelişir ve her yıl düzenli ürün verir. Meyvesi oldukça iri, albenisi iyi, sert et dokulu ve kalitelidir. Meyve kabuğu %’80’i sarı zemin üzerine parlak kırmızı renklidir. Çekirdek serbest olup ağustos ayını ilk haftası olgunlaşır.

5 Royal Glory Ağaçları kuvvetli, geniş ve yayvan gelişen çok verimli, meyveleri orta büyüklükte, albenisi iyi olan, gösterişli bir çeşittir. Meyve; yuvarlak, canlı kırmızı renktedir. Meyve eti sarı renkte, sert, tatlı ve bazı ekolojilerde hafif ekşimsidir. Meyve çok gösterişli, az tüylü olup uzun süre dökülmeden dalda kalabilir. Çekirdek ete bağlıdır.  Redhaven'den 5 gün önce olgunlaşır.

6 Spring Crest ABD Georgia’a ıslah edilen, orta güçlü ve yayvan gelişen ağaç yapısına sahip verimi bir çeşittir. Çiçekleri orta dönemde açtığı için geç donlardan fazla etkilenmez. Meyve kabuğu sarı zemin üzerine parlak kırmızı renktedir. Meyveleri orta irilikte, yuvarlak, hafif  basık, meyve eti sarı renkte olup bazen kırmızı pigmentler görülebilir. Meyve sert et dokulu ve aromalı, hafif mayhoştur. Çekirdek ete bağlıdır. Redhaven'den 25 gün önce olgunlaşır. Erkenciliği nedeniyle üretimi yaygınlaşmaktadır.

7 Early May Crest Kaliforniya da ıslah edilen, ağaçları orta  kuvvette gelişen, erken çiçeklenen, oldukça verimli bir çeşittir. Meyve orta büyüklükte, yuvarlak şekilli, meyve  kabuğu; sarı zemin üzerine kırmızı renktedir. Meyvesi sert, sulu ve orta lezzettedir. Çekirdek ete bağlıdır. Erken çiçeklenmeden dolayı Akdeniz ve Ege kıyı bölgelerimiz için uygundur. Redhaven'den gün önce olgunlaşır.

8 Quenn Crest Ağacı orta kuvvette ve dik gelişen verimli bir çeşittir. Olgunluk döneminde en iri meyve oluşturan bir çeşittir. Meyve düzgün yüzeyli, yuvarlak, meyve kabuğunun % 90’ı sarı zemin üzerine kırmızı turuncu renklidir. Meyve sertliği mükemmel olup, çekirdek ete bağlıdır. Hastalıklara dayanıklı bir çeşittir. Hasat olumu May Crest çeşidi ile aynı dönemde olup Bursa ekolojisinde Hazirandır.

9 Francoise Ağaçları orta kuvvette, yarı dik gelişir. Soğuklama ihtiyacının kısa olması  nedeniyle erken çiçeklendiği için özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde sahil kesimlerinde tavsiye edilir. En erkenci. şeftali çeşitlerindendir. Meyve kabuğu turuncu zemin üzerine kırmızı renktedir. Meyve orta büyüklükte, yuvarlak ve basık şekildedir. Meyve eti sarı renkte, sert dokulu, çekirdek ete bağlıdır. Redhaven çeşidinden 35 gün önce olgunlaşır

10 Rich May Kaliforniya’da ıslah edilen çeşitlerden, ağaçları orta kuvvette gelişen verimli bir çeşittir. Akdeniz kıyı şeridi, Marmara ve Ege Bölgelerinde yetiştiriciliği yaygınlaşmaktadır. Erkenci olmasına rağmen meyvesi iri olup mükemmel bir lezzete ve renge sahiptir. Meyve dış kabuğu sarı zemin üzerini % oranında kaplayan koyu kırmızı renktedir. Meyvenin dala tutunması iyidir. Meyve orta büyüklükte, oval, meyve eti sarı renkte olup bazen kırmızı lekeler görülür.  Çekirdek ete bağlı olup Redhaven'den 34 gün önce olgunlaşır.

11 Spring Lady Kaliforniyada ıslah edilen, ağacı yayvan ve kuvvetli gelişen, yetiştiriciliği Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgelerinde yaygınlaşan. yüksek verimli bir çeşittir. Şeftali yetiştiriciliğinin yapıldığı tüm bölgelerimize önerilmektedir. Meyve sarı zemin üzerine parçalı kırmızı renkte, albenisi iyi,  gösterişli,  raf ömrü uzun olup yola dayanıklıdır. Meyve orta irilikte, iyi bakım  koşullarında iri olup, meyve eti sarıdır. Meyve şekli yuvarlak, yanlardan basık, orta lezzetlidir. Çekirdek ete bağlıdır. Çok Redhaven'den 22 gün önce olgunlaşır. Kendine verimli bir çeşittir.

12 Royal Gem Amerika’da  ıslah edilen, ağacı orta kuvvetli gelişme gösteren, yüksek verimli, orta erkenci, bir  çeşittir. Meyve orta büyüklükte, iyi bakım koşullarında iri, kaliteli ve  lezzetli olup yuvarlak, hafif ovaldir. Meyve kabuğu; sarı zemin üzerine yoğun (90-95 oranlarında) koyu kırmızı renktedir. Meyve eti turuncuya yakın, yola dayanıklı, hafif mayhoştur. Çekirdek küçük, ete bağlı, yuvarlak, Orta güçte bir yapısı vardır.  Redhaven'den gün önce olgunlaşır.

13 Spring Bella Ağaçları orta kuvvette ve yayvan gelişen, verimli bir çeşittir. Meyve sarı zemin üzerini % oranında kaplayan yoğun canlı kırmızı renktedir. Meyve silindirik, basık, orta irilikte, yarı tüylüdür. Meyve eti sarı renkte, sert, sıkı dokulu ve orta lezzetlidir. Çekirdek ete bağlı olup Redhaven'den gün önce olgunlaşır. Kendine verimli bir çeşittir.

14 Vista Rich Kaliforniya’da ıslah edilen bir çeşittir. Ağaçları geniş dallanma eğiliminde olan, orta kuvvetli gelişen, oldukça verimli bir çeşittir. Meyve iri, yuvarlak, basık olup, kabuk rengi koyu kırmızıdır. Meyve eti kızıl renkte, sert ve çok tatlıdır. Raf ömrü oldukça uzun, yola dayanımı iyi olan bir çeşittir. Çekirdek ete bağlı değildir. Hasat olumu Redhaven'den 7 gün sonradır. Kendine verimli bir çeşittir.

15 Rich Lady Ağaçları orta kuvvette yayvan gelişen oldukça  verimli bir  çeşittir. Meyve orta büyüklükte, oval, yanlardan hafif basık, az tüylü, meyve kabuğu sarı zemin üzerine canlı parlak kırmızıdır. Meyve eti sarı renkli olup dayanıklı ve lezzetli bir çeşittir. Yarı yarma özelliği taşır. Redhaven'den 8 gün önce olgunlaşır. Kendine verimli bir çeşittir.

16 Sun Crest Kaliforniya’da geliştirilen, ağaçları çok güçlü, yarı dik ve hızlı gelişen çok verimli bir çeşittir. Meyve; iri, yuvarlak, basık, şekilli, mükemmel kalite ve lezzettedir. Meyve  kabuğu; sarı zemin üzerine yoğun açık kırmızı renkli, meyve eti sarı, et dokusu sert olup taşımaya uygundur. Çekirdek ete bağlı değildir. En olumsuz özelliği ağaçların bakteriyel leke hastalığına hassas olmasıdır.  Redhaven'den 20 gün sonradır.

17

18 NEKTARİNLER

19 May Glo Kaliforniya’da ıslah edilen bir çeşit olup ağaçları yayvan gelişir Çok erken çiçek açması nedeniyle daha çok Akdeniz ve Ege Bölgeleri için önerilmektedir. Yüksek verimli, meyve kabuk rengi sarı zemin üzerine canlı kırmızıdır. Meyve yuvarlak hafif oval, meyve eti sarı renkte, sert et dokulu, aromalıdır. Meyve olgunlaşması Big Top çeşidinden 40 gün önce olup meyve eti çekirdeğe yapışıktır. Özellikle Akdeniz Bölgesinde yetiştiriciliği yaygınlaşmaktadır.

20 Bing Bang Ağaç orta kuvvette gelişir, oldukça verimli bir çeşittir. Meyve iri, yuvarlak, düzgün yüzeyli, meyve dış kabuğu, kırmızı, meyve eti sarı renkli olup lezzetli bir çeşittir. Akdeniz ve Ege bölgeleri için önerilebilecek bir çeşittir. Hasat olumu Akdeniz sahil kesiminde Haziran ayının 3. haftasıdır.

21 Arm King Kaliforniya da geliştirilen, ağaçları dik ve kuvvetli gelişen bir çeşittir. Meyve yuvarlak, hafif oval, orta irilikte, tatlı ve suludur, Meyve kabuk rengi turuncu zemin üzerini % oranında  kaplayan kırmızıdır. Meyve eti sert dokulu, lifli, sarı-turuncu rengindedir. Çekirdek ete bağlıdır.. Son yıllarda bu çeşitten daha erkenci çeşitlerin üretime girmesi ile eski önemini yitirmeye başlamıştır. Big Top çeşidinden 25 gün önce hasar edilir.

22 Siver Of Rome İtalya’da ıslah edilen, yarı dik taç oluşturan ve kuvvetli gelişen verimli bir çeşittir. Meyve orta iri, yuvarlak, hafif basık, açık sarı zemin üzerinde parlak kırmızı, meyve eti beyaz, sert ve liflidir. Çekirdek ete bağlı olup Big Top çeşidinden 15 gün önce olgunlaşır. Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerine önerilmektedir.

23 Star Red Gold Kaliforniya’ da ıslah edilen ağaçları orta kuvvete gelişen ve yayvan taç oluşturan, oldukça verimli bir çeşittir. Meyve şekli yuvarlak, hafif basık, meyve eti sarı renkte, çekirdek serbesttir. Meyve dış kabuğu sarı zemin üzerine sıvama parlak kırmızı renktedir  Meyvesinin kaliteli oluşu ve albenisi nedeniyle üretimi yaygınlaşmaktadır. Nektarin  yetiştirilen tüm Bölgeler önerilmektedir.  Big Top çeşidinden 15 gün sonra olgunlaşır.

24 Venüs İtalya‘da ıslah edilen, ağaçları oldukça kuvvetli ve dik gelişme eğiliminde, verimli bir  çeşittir. Meyvesi iri, yuvarlak çok tatlı ve suludur. Meyve kabuğu sarı zemin üzerine sıvama kırmızı  renkte, çekirdek ete bağlı değildir. Aşırı soğuklara hassas olması nedeniyle yetiştiriciliğinde bu husus göz önüne alınmalıdır. Big Top çeşidinden 30 gün sonra olgunlaşır

25 Sweet Lady İtalya’da geliştirilen ağaçları kuvvetli gelişen oldukça yüksek verimli, yayvan taç oluşturan geçci bir çeşittir. Meyve kabuğu sarı zemin üzerine sıvama canlı kırmızı renktedir. Meyve eti sarı renkte, sert dokulu olup yaklaşık 1 ay kadar soğuk hava  depolarında muhafaza edilebilir. Big Top çeşidinden 55 gün sonra olgunlaşır.

26 Silver King Fransa’da  ıslah edilen bir çeşit olup ağaçları kuvvetli  ve hızlı büyüme eğilimindedir. Son yıllarda Ege ve Marmara Bölgelerinde yetiştiriciliği yaygınlaşmıştır. Meyve kabuğu açık sarı zemin üzerine açık kırmızı renk olup, meyve eti beyaz, aromalı ve lezzetlidir. Çekirdek ete bağlı olup. Düzensiz sulamalarda meyvede çatlamalar görülmektedir. Çekirdek ete bağlıdır. Olgunluğu Big Top çeşidinden  40 gün öncedir.

27 Super Red İtalya ıslah edilen bu çeşidin ağaçları orta kuvvette  gelişir ve yayvan taç oluşturur. Erken çiçeklenmeden dolayı ilkbahar geç donlarından zarar görür. Bu nedenle don riski daha az olan Ege ve Akdeniz Bölgeleri için  önerilir. Erkenci bir çeşit olmasına rağmen meyve et dokusu sert olup yola dayanımı iyidir. Meyve dış kabuk turuncu zemin üzerine canlı kırmızıdır. Meyve orta irilikte, gevrek, meyve eti sarı olup çekirdek serbesttir. Big Top çeşidinden 20 gün önce olgunlaşır. Diğer nektarinlerde olduğu gibi kendine verimli olduğu için dölleyiciye  gerek duymadan bahçe  tesis, edilebilir.

28 Adriana İtalya’da ıslah edilen, ağaçları kuvvetli gelişen oldukça verimli bir çeşittir. Meyve yuvarlak, hafif oval, meyve kabuk rengi; turuncu zemin üzerini % 90 oranında kaplayan parlak kırmızdır. Meyve eti sarı renkte, tatlı bir çeşittir. Big Top çeşidinden 15 gün önce olgunlaşan Adriana  çeşidinin üretimi özellikle Akdeniz ve Ege Bölgelerinde artmaktadır.

29 Caldesi 2000 İtalya’da ıslah edilen, ağaçları orta kuvvette ve yarı dik gelişen oldukça  verimli bir çeşittir. Meyve iri, albenisi iyi, meyve kabuğu sarı zemin  üzerinde koyu kırmızı renkte, meyve eti beyaz olup çekirdek ete bağlı değildir. Big Top çeşidinden 10 gün önce hasat edilen bu çeşidin yetiştiriciliği özellikle Ege ve Güney Marmara Bölgelerinde yaygınlaşmaktadır.Verim yönünden GF 677 klon anacı  üzerinde oldukça başarılıdır. Nektarin yetiştirilen tüm bölgelere önerilmektedir.

30 Big Top Kaliforniya da ıslah edilen orta dönem çeşitlerden biri olup ağaçları kuvvetli gelişme eğiliminde ve dik gelişen bir taç yapısına sahiptir. Meyve kabuğu turuncu zemin  üzerine koyu kırmızı olup kabuk yüzeyinin % ’ îni kaplar. Meyve orta irilikte, yuvarlak, yanlardan hafif basık olup meyve eti sarı renkte, sert et dokulu, yarı yarma özelliği gösterir. Bursa bölgesinde Temmuzun 2. haftası hasat olumuna gelir. Hasatta gecikilirse meyve et dokusu yumuşar. Meyvesinin kaliteli olması ve albenisi nedeniyle son yıllarda yetiştiriciliği yaygınlaşmıştır.

31 Sun Gold Kaliforniya orijinli, ağaçları kuvvetli ve yarı yayvan gelişen bir çeşittir Meyve yuvarlak, hafif oval şeklinde ve iridir. Meyve kabuğu sarı zemin üzerine sıvama kırmazıdır. Meyve eti sarı, sert et dokulu, yola  dayanıklı ve raf ömrü uzundur. Çekirdek ete bağlı değildir. Big Top çeşidinden 35 gün sonra olgunlaşır. Ege, Marmara ve Batı Karadeniz için önerilir.

32 Morsianna -51 İtalya’da ıslah edilen ağaçları orta kuvvette gelişen yüksek verimli bir  çeşittir. Meyve yuvarlak yanlardan hafif basıktır. Meyve kabuğu sarı zemin üzerine kırmızı, meyve eti sarı olup kırmızı liflidir. Çekirdek ete bağlı değildir. Big Top çeşidinden 40 gün sonra olgunlaşır.

33 Caldesi 85 İtalya’da ıslah edilen bir çeşit olup kuvvetli gelişir ve yarı dik taç oluşturur. Meyve kabuğu sarı zemin üzerine parçalı kırmızı (%70–75 oranlarında)  Meyve sert et dokulu  ve liflidir. Meyve eti sarı renkte, çekirdek ete bağlıdır. Big Top çeşidinden 70 gün sonra olgunlaşır.  Son turfanda olması nedeniyle yüksek fiyattan alıcı bulması yetiştiriciliğini yaygınlaşmaktadır.

34


"ŞEFTALİ ÇEŞİTLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları