Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ŞEFTALİ VE NEKTARİN ÇEŞİTLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ŞEFTALİ VE NEKTARİN ÇEŞİTLERİ"— Sunum transkripti:

1 ŞEFTALİ VE NEKTARİN ÇEŞİTLERİ
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis

2 Şeftali Olgunlaşma Zamanları

3 ŞEFTALİ Ülkemizde şeftali yetiştiriciliği birkaç ilimiz dışında tüm illerde yapılabilmektedir. Şeftali yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgeler içerisinde Marmara Bölgesi başta gelmektedir. Şeftali değişik iklim şartlarına uyabilen meyve türlerinden biridir. Şeftali erken çiçek açan bir meyve olduğundan çiçekler açıldıktan sonra meydana gelen ilkbahar geç donlarından çok zarar görürler. Yaz sıcaklığının düşük olduğu yerlerde meyvelerin olgunlaşması gecikir ve meyve kalitesi düşer. Ağır, nemli ve soğuk olan killi topraklarda yetişen ağaçların sürgünleri iyi pişkinleşemediğinden kış soğuklarından zarar görerek ağaçlarda zamklanma oluşur.

4 Şeftali Çeşitleri Spring Time:
Red Havenden 34 gün önce olgunlaşır. Ortalama meyve ağırlığı 90 gr.meyve eti sulu, beyaz, çekirdek ete bağlı,çekirdek yarılıyor. Sahil şeridi için tavsiye edilir.Kendine verimlidir.

5 Şeftali Çeşitleri Early Red Free
Ağacı kuvvetli gelişir. Verimli bir çeşittir. Red Haven’den 11 gün önce olgunlaşır. Meyvesi yuvarlak, hafif uzunca meyve eti sarı,sulu, çekirdek ete bağlıdır. Ortalama meyve ağırlığı 184 gr dır. Yetiştiriciliği Ege, marmara ve kuzey geçit bölgelerinde önerilir.

6 Şeftali Çeşitleri Dixired:
Red Havenden 12 gün önce olgunlaşır. Ortalama meyve ağırlığı 175 gr.meyve eti sulu, sarı, çekirdek ete bağlıdır. Yetiştiriciliği Ege, Marmara ve geçit bölgelerinde önerilir.

7 Şeftali Çeşitleri Blazing Gold:
Verimli bir çeşittir. Ağacı kuvvetli gelişir. Red Haven’den 20 gün önce olgunlaşır. Meyvesi basık, meyve eti sarı,sulu, çekirdek ete bağlıdır.Ortalama meyve ağırlığı 145 gr dır. Yetiştiriciliği Ege, Marmara ve kuzey geçit bölgelerinde önerilir.

8 Şeftali Çeşitleri Red Globe:
Ağacı yayvan gelişen çok verimli bir çeşittir. Red Haven’den 15 gün sonra olgunlaşır. Meyvesi yuvarlak, meyve eti sarı,sulu, çekirdek etten ayrı ve soğuklara dayanıklıdır. Ortalama meyve ağırlığı 215 gr dır. Yetiştiriciliği Ege, marmara ve kuzey geçit bölgelerinde önerilir. Marmara bölgesinde 10 numara olarak adlandırılan çeşittir

9 Şeftali Çeşitleri J.H.Hale:
Ağacı yarı dik ve kuvvetli gelişen oldukça verimli bir çeşittir. Red Haven’ den 7 gün sonra olgunlaşır. Meyvesi yuvarlak, meyve eti sarı,sulu, çekirdek etten ayrıdır. Depolamaya uygun çeşittir. Aynı zamanda kendine de kısır olup tek çeşitle bahçe tesis edilemez. Ortalama meyve ağırlığı 227 gr dır. Yetiştiriciliği Ege, marmara ve kuzey geçit bölgelerinde önerilir

10 Şeftali Çeşitleri Red Haven
Ağacı kuvvetli gelişen verimli bir çeşittir. Meyvesi yuvarlak, meyve eti sarı,sulu, çekirdek etten ayrı ve nakliyeye dayanıklıdır. Ortalama meyve ağırlığı 185 gr dır. Yetiştiriciliği Ege, marmara ve kuzey geçit bölgelerinde önerilir.

11 Şeftali Çeşitleri Elegant Lady
Ağacı kuvvetli gelişen çok verimli bir çeşittir. Red Haven’den 23 gün sonra olgunlaşır. Meyve kabuk rengi oldukça kırmızı yuvarlak, meyve eti sarı,sulu, çekirdek etten ayrı ve nakliyeye dayanıklıdır. Ortalama meyve ağırlığı 216 gr dır. Yetiştiriciliği Ege, marmara ve kuzey geçit bölgelerinde önerilir.

12 Şeftali Çeşitleri Loring
Ağacı yarı dik ve kuvvetli gelişen verimli bir çeşittir. Red Haven’den 17 gün sonra olgunlaşır.Meyvesi yuvarlak, meyve eti sarı,sulu, çekirdek etten ayrı ve nakliyeye dayanıklıdır. Ortalama meyve ağırlığı 204 gr dır. Yetiştiriciliği Ege, marmara ve kuzey geçit bölgelerinde önerilir

13 Şeftali Çeşitleri Glo Haven
Ağacı yarı dik gelişen verimli bir çeşittir. Red Haven’den 14 gün sonra olgunlaşır. Meyvesi yuvarlak, meyve eti sarı,sulu, çekirdek etten ayrıdır. Ortalama meyve ağırlığı 213 gr dır. Yetiştiriciliği Ege, marmara ve kuzey geçit bölgelerinde önerilir.

14 Şeftali Çeşitleri Starking Delicious
Ağacı kuvvetli gelişir. Verimli bir çeşittir. Red Haven’den 11 gün önce olgunlaşır. Meyvesi yuvarlak, hafif uzunca meyve eti sarı,sulu, çekirdek ete bağlıdır. Ortalama meyve ağırlığı 184 gr dır. Yetiştiriciliği Ege, marmara ve kuzey geçit bölgelerinde önerilir.

15 Şeftali Çeşitleri Gold dust

16 Şeftali Çeşitleri S. Late Red
Ağacı yayvan gelişen çok verimli bir çeşittir. Red Haven’ den 34gün sonra olgunlaşır. Meyvesi yuvarlak, meyve eti sarı,sulu, çekirdek etten ayrı ve az ekşimsidir. Ortalama meyve ağırlığı 240 gr dır. Yetiştiriciliği Ege, Marmara ve kuzey geçit bölgelerinde önerilir.

17 Şeftali Çeşitleri Crest Haven
Ağacı yarı dik ve kuvvetli gelişen çok verimli bir çeşittir. Red Haven’den 26 gün sonra olgunlaşır. Meyvesi yuvarlak, meyve eti sarı,sulu, çekirdek etten ayrıdır. Ortalama meyve ağırlığı 240 gr dır. Yetiştiriciliği Ege, marmara ve kuzey geçit bölgelerinde önerilir.

18 Şeftali Çeşitleri Triogem

19 Şeftali Çeşitleri Monroe
En geç olgunlaşan ticari çeşidimiz olup Red Haven’ den 45 gün sonra olgunlaşır. Meyvesi basık ortalama ağırlığı 244 gr dır. Meyve eti orta derecede sulu az lifli ve nakliyeye uygundur. Çekirdek etten ayrıdır. Yetiştiriciliği Marmara ve kuzey geçit bölgeleri için tavsiye edilir.

20 Şeftali Çeşitleri Francois Orijini:Fransa
Ağaç Özelliği:Orta kuvvetli olup yarı dik gelişir. Akdeniz ve kıyı Ege bölgelerine tavsiye edilir. Şeftali çeşitlerinin en erkencisidir. Meyve Yapısı:Meyve turuncu zemin üzerine kırmızı renktedir. Orta büyüklükte, yuvarlak ve basık şekildedir. Meyve eti sarı sert ve orta lezzette bir çeşittir. Çekirdek ete bağlıdır. Hasat Zamanı:Redhaven'den 35 gün önce olgunlaşır. Tozlayıcılar:Kendine verimli bir çeşittir.

21 Şeftali Çeşitleri Rich May Orijini:A.B.D.
Ağaç Özelliği:Orta kuvvette olup verimli bir çeşittir. Akdeniz kıyı Ege bölgelerinde iyi olup Marmara'nın bazı bölgelerinde de yetişebilir. Meyve Yapısı:Sarı zemin üzerine koyu kırmızıdır. Meyve orta büyüklükte uzunumsu. Meyve eti sarıdır. Çekirdek ete bağlıdır. Hasat Zamanı:Redhaven'den 30 gün önce olgunlaşır. Tozlayıcılar:Kendine verimli bir çeşittir.

22 Şeftali Çeşitleri Springcrest Orijini:Kalifornia
Ağaç Özelliği:Güçlü ve hızlı gelişen bir yapıya sahiptir. Verimli bir çeşittir. Meyve Yapısı:Meyve sarı zemin üzerine parlak kırmızı renktedir. Orta irilikte olup, meyve eti sarı, sert ve orta lezzetlidir. Çekirdek ete bağlıdır. Hasat Zamanı:Redhaven'den 26 gün önce olgunlaşır. Tozlayıcılar:Kendine verimli bir çeşittir.

23 Şeftali Çeşitleri Royal Glory Orijini:Kaliforniya
Ağaç Özelliği:Ağaçları büyük geniş ve yaygın gelişir. Çok verimli bir çeşittir.  Meyve Yapısı:Meyve orta büyüklükte yuvarlak canlı kırmızıdır. Meyve eti sarı, sert, tatlı ve hafif ekşimsidir. Çok gösterişli ve yarı tüylüdür. Çekirdek ete bağlıdır. Hasat Zamanı:Redhaven'den 5 gün önce olgunlaşır.  Tozlayıcılar:Kendine verimli bir çeşittir.

24 Şeftali Çeşitleri Vista Rich Orijini:Kaliforniya
Ağaç Özelliği:Ağaçları geniş orta güçte gelişir. Oldukça verimli bir çeşittir. Meyve Yapısı:Meyve iri basık olup çok koyu kırmızıdır. Meyve eti kızıl renkte, sert ve çok tatlıdır. Raf ömrü oldukça uzun olup dayanıklı bir çeşittir. Çekirdek ete bağlı değildir.  Hasat Zamanı: Redhaven'den 7 gün sonradır.  Tozlayıcılar:Kendine verimli bir çeşittir.

25 Şeftali Çeşitleri Early Mycrest Orijini:Kalifornia
Ağaç Özelliği:Oldukça güçlü olup verimli bir çeşittir. Akdeniz kıyı bölgelerimiz için daha uygundur. Meyve Yapısı:Meyve orta büyüklükte, yuvarlak şekilli sarı zemin üzerine kırmızı renktir. Meyvesi sert ve orta lezzettedir. Çekirdek ete bağlıdır. Hasat Zamanı: Redhaven'den 32 gün önce olgunlaşır. Tozlayıcılar:Kendine verimli bir çeşittir.

26 Şeftali Çeşitleri Spring Belle Orijini:Kalifornia
Ağaç Özelliği:Ağaçları güçlü ve yaygın gelişir. Verimli bir çeşittir. Meyve Yapısı:Meyve sarı zemin üzerine yoğun canlı kırmızı renkte basık orta irilikte yarı tüylüdür. Meyve eti sarı, sert ve orta lezzetlidir.  Hasat Zamanı: Redhaven'den 20 gün önce olgunlaşır. Tozlayıcılar:Kendine verimli bir çeşittir.

27 Şeftali Çeşitleri Spring Lady Orijini:Kalifornia
Ağaç Özelliği:Ağacı yaygın ve kuvvetli gelişir. Oldukça verimlidir.Şeftali yetiştiren bölgelerimize uygundur.  Meyve Yapısı:Meyve sarı zemin üzerine parçalı kırmızı renktedir. Orta irilikte bazen iri olup, meyve eti sarıdır. Basık orta lezzetlidir. Çekirdek ete bağlıdır. Çok gösterişli ve dayanıklıdır. Hasat Zamanı:Redhaven'den 22 gün önce olgunlaşır.  Tozlayıcılar:Kendine verimli bir çeşittir.

28 Şeftali Çeşitleri Rich Lady Orijini:Kaliforniya
Ağaç Özelliği:Ağaçları orta güçte bir yapıya sahiptir. Verimi oldukça iyidir. Meyve Yapısı:Meyve orta büyüklükte basık az tüylü, sarı zemin üzerine canlı parlak kırmızıdır. Meyve eti sarı renki olup dayanıklı ve lezzetli bir çeşittir. Yarı yarmadır. Hasat Zamanı: Redhaven'den 8 gün önce olgunlaşır.  Tozlayıcılar:Kendine verimli bir çeşittir.

29 Şeftali Çeşitleri Sun Crest Orijini:Kaliforniya
Ağaç Özelliği:Ağaçları çok güçlü ve yarı dik hızlı gelişir. Ayni zamanda çok verimlidir. Meyve Yapısı:Meyve sarı zemin üzerine yoğun kırmızı renkli, iri, basık ve güzel şekillidir. Meyve eti sarı, orta sertlikte. Çekirdek ete bağlı değildir.  Hasat Zamanı: Redhaven'den 20 gün sonradır.  Tozlayıcılar:Kendine verimli bir çeşittir.

30 Şeftali Çeşitleri Royal Gem Orijini:Kaliforniya
Ağaç Özelliği:Orta güçte bir yapısı vardır. Verimi iyidir.  Meyve Yapısı:Meyve orta büyüklükte olup sarı zemin üzerine yoğun koyu kırmızı renktedir. Meyve eti turuncuya yakın, dayanıklı, ekşimsi ve küçük çekirdeklidir. Çekirdek ete bağlı yuvarlak yassı bir çeşittir. Hasat Zamanı:Redhaven'den 12 gün önce olgunlaşır.  Tozlayıcılar:Kendine verimli bir çeşittir.

31 Nektarin Olgunlaşma Zamanları

32 Nektarin çeşitleri Armking
Ağacı yarı dik ve kuvvetli gelişir. Verimlidir. Tüysüz. R. Haven’den 26 gün önce olgunlaşır. Ortalama meyve ağırlığı 120 gr,meyve sıvama koyu kırmızı,meyve eti sarı, sulu, az lifli, çekirdek ete bağlıdır. Yetiştiriciliği Ege Marmara ve Akdeniz bölgelerinde önerilir.

33 Nektarin çeşitleri Crimson Gold
Ağacı yarı dik ve orta kuvvette gelişir. Verimlidir. Tüysüz. R. Haven’den 8 gün önce olgunlaşır. Ortalama meyve ağırlığı 140 gr, meyve sıvama koyu kırmızı, meyve eti sarı, sulu, az lifli, çekirdek ete bağlıdır. Yetiştiriciliği Ege Marmara ve Akdeniz bölgelerinde önerilir.

34 Nektarin çeşitleri Fantasia
Ağacı yarı dik ve orta kuvvette gelişir. Verimlidir. Tüysüz. R. Haven’den 28 gün sonra olgunlaşır. Ortalama meyve ağırlığı 165 gr, meyve sıvama koyu kırmızı, meyve eti sarı, sulu, meyve dokusu lifli, çekirdek etten ayrı bir çeşittir. Yetiştiriciliği Ege Marmara ve Akdeniz ile kuzey geçit bölgelerinde bölgelerinde önerilir.

35 Nektarin çeşitleri Summer Super Star
Ağacı yarı dik ve orta kuvvette gelişir. Verimlidir. Tüysüz. R. Haven’den 11 gün sonra olgunlaşır. Ortalama meyve ağırlığı 167 gr, meyve sıvama koyu kırmızı, meyve eti sarı, sulu, az lifli, çekirdek etten ayrı bir çeşittir. Yetiştiriciliği Ege Marmara ve Akdeniz ile kuzey geçit bölgelerinde bölgelerinde önerilir.

36 Nektarin çeşitleri Stark Red Gold
Ağacı yarı dik ve orta kuvvette gelişir. Verimlidir. Tüysüz. R. Haven’den 22 gün sonra olgunlaşır. Ortalama meyve ağırlığı 200 gr, meyve parçalı kırmızı renkte, meyve eti sarı, sulu, lifli, çekirdek etten ayrı bir çeşittir. Yetiştiriciliği Ege Marmara ve Akdeniz ile kuzey geçit bölgelerinde bölgelerinde önerilir.

37 Nektarin çeşitleri May Glo Orijini:Kaliforniya
Ağaç Özelliği:Ağaçları güçlü ve yaygın gelişir. Çok verimlidir. Erken çiçeklenme görüldüğünde Akdeniz ve kıyı Ege bölgelerimiz için uygundur. Meyve Yapısı:Meyve sarı zemin üzerine canlı kırmızı renkte olup hafif uzunumsudur. Meyve eti sarı, sert ve orta lezzetlidir.  Hasat Zamanı:Big Top'tan 40 gün öncedir.  Tozlayıcılar:Kendine verimli bir çeşittir.

38 Nektarin çeşitleri Super Red
 Orijini:İtalyaAğaç Özelliği:Ağaçları orta güçte yaygın gelişir. İlkbahar çiçeklenmesi erken olduğundan Akdeniz ve Ege bölgelerimiz için daha uygundur.Meyve Yapısı:Meyve beyaz zemin üzerine açıkı kırmızı renktedir. Meyve eti beyaz, aromalı ve orta lezzetlidir. Çekirdek ete bağlıdır. Hasat Zamanı:Big Top'tan 25 gün önce olgunlaşır. Tozlayıcılar:Kendine verimli bir çeşittir.

39 Nektarin çeşitleri Adriana
 Orijini:İtalyaAğaç Özelliği:Ağaçları hızlı gelişir. çok verimli bir çeşittir.Meyve Yapısı:Meyve yuvarlak, hafif uzunumsu, sarı zemin üzerine çok canlı kırmızı renkte. Meyve eti sarı, sert ve orta lezzetli.  Hasat Zamanı:Big Top'tan 15 gün önce hasat yapılır. Tozlayıcılar:Kendine verimli bir çeşittir.

40 Nektarin çeşitleri Silver of Rome Orijini:İtalya
Ağaç Özelliği:Ağaçları yarı dik hızlı gelişir. Çok verimli bir çeşittir. Meyve Yapısı:Meyve orta irilikte basık açık yeşil zemin üzerine kırmızı renkte. Meyve eti beyaz orta sertlikte ve liflidir. Çekirdek ete  bağlıdır. Hasat Zamanı:Big Top'tan 12 gün önce hasat yapılır.  Tozlayıcılar:Kendine verimli bir çeşittir.

41 Nektarin çeşitleri Sun Gold Orijini:Kaliforniya
Ağaç Özelliği:Ağaçları çok hızlı ve yarı yaygın gelişir. Verimli bir eşit olup dayanıklı ağaçlar oluşturur. Meyve Yapısı:Meyveleri yuvarlak, uzunumsu şekilli çok iridir. Sarı zemin üzerine yoğun kırmızı renktedir. Meyve eti sarı, sert ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. Çekirdek ete bağlı değil. Hasat Zamanı:Big Top'tan 35 gün sonra hasat edilir.  Tozlayıcılar:Kendine verimli bir çeşittir.

42 Nektarin çeşitleri Sweet Lady Orijini:İtalya
Ağaç Özelliği:Ağaçları güçlü ve yaygın hızlı gelişir. Verimi oldukça yüksektir. Meyve Yapısı:Meyveleri sarı zemin üzerine sıvama parlak kırmızıdır. Meyve eti sarıdır. Çekirdek ete bağlı değil. Oldukça iri, sert ve dayanıklı bir çeşittir. Hasat Zamanı:Big Top'tan 55 gün sonra hasat edilir.  Tozlayıcılar:Kendine verimli bir çeşittir.

43 Nektarin çeşitleri Caldesi 2000 Orijini:İtalya
Ağaç Özelliği:Ağaçları orta kuvvetli ve yarı dik hızlı gelişir. Meyve Yapısı:Meyve sarı zemin üzerine akıtma koyu kırmızı renkte olup, çok gösterişli ve iridir. Meyve eti beyaz yarı yarmadır.   Hasat Zamanı:Big Top'tan 9 gün önce hasat yapılır.  Tozlayıcılar:Kendine verimli bir çeşittir.

44 Nektarin çeşitleri Big Top Orijini:Kaliforniya
Ağaç Özelliği:Ağaçları kuvvetli ve yarı dik gelişir. Oldukça verimli bir çeşittir. Güçlü ağaç yapısına sahiptir. Meyve Yapısı:Meyve turuncu zemin üzerine koyu kırmızı, hafif uzunumsu, orta irilikte. Meyve eti sarı ve lezzettedir. Dayanıklı bir çeşit olup yarı yarmadır. Hasat Zamanı:Bursa bölgesinde 10 temmuzda hasat edilir.  Tozlayıcılar:Kendine verimli bir çeşittir.

45 Nektarin çeşitleri Morsianna 51 Orijini:İtalya
Ağaç Özelliği:Ağaçları orta güçlükte bir yapıya sahiptir. Verimli ve dayanıklıdır. Meyve Yapısı:Meyveleri iri, sarı zemin üzerine kırmızı renkte hafif basık şekillidir. Meyve eti sarı olup kızılımsı liflidir. Çekirdek ete bağlı değil. Hasat Zamanı:Big Top'tan 40 gün sonra hasat edilir.  Tozlayıcılar:Kendine verimli bir çeşittir.

46 Nektarin çeşitleri Venüs Orijini:İtalya
Ağaç Özelliği:Ağaçları geniş, güçlü bir yapıya sahiptir. Verimli bir çeşittir. Meyve Yapısı:Meyve çok iri, sarı zemin üzerine sıvama yoğun kırmızı renklidir. Meyve eti sarı olup oldukça tatlıdır. Çekirdek ete bağlı değildir. Soğuk hava tesislerinde uzun süre muhafaza edilebilir.  Hasat Zamanı:Big Top'tan 30 gün sonra hasat edilir.  Tozlayıcılar:Kendine verimli bir çeşittir.


"ŞEFTALİ VE NEKTARİN ÇEŞİTLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları