Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KİRAZ ÇEŞİTLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KİRAZ ÇEŞİTLERİ."— Sunum transkripti:

1 KİRAZ ÇEŞİTLERİ

2 Van Kanada’da ıslah edilmiş, ağaçları yarı dik yayvan gelişen çok verimli bir çeşittir. Meyve  şekli Bing çeşidi gibi yuvarlak- kalp şeklindedir. Diğer bir çok önemli çeşit için iyi bir dölleyicidir. Meyve orta irilikte, kısa saplı, dış kabuk parlak, koyu kırmızı renkli, meyve eti sert, sulu, gevrek ve orta kalitededir. Olgunlaşması Haziran ayının ikinci haftasıdır. Yola dayanımı iyi olmakla birlikte çatlamaya hassastır. Dölleyicileri; Lambert, Bing, Early Burlat, ve Vista çeşitleridir

3 Noble İngiltere orijinli bir çeşit olup ağaçları kuvvetli gelişir ve büyük taç oluşturur. Çiçeklenme geç olup verim yüksektir. Meyvesi yuvarlak, kalp şeklindedir. Meyve dış kabuk koyu kırmızı renktedir. Çok verimli ve kaliteli bir çeşittir. Meyve iri, meyve eti sert, sulu, çok lezzetli olup çatlamaya hassastır Meyve sapı orta uzunluktadır. Hasat olumu Haziran ayının ikinci haftasıdır. Dölleyicisi; Van B. Gaucher,Bing, Lambert,  Jubilee, B. Reverchon çeşitleridir.

4 Lambert ABD kökenli, ağaçları orta kuvvette, dik gelişen çok verimli bir çeşittir. Bir çok çeşide tozlayıcı olarak kullanılır.  Meyveleri iri, 8,5- 9,5 gr ağırlığında, kalp şeklinde, meyve kabuğu morumsu kırmızı renktedir. Meyve eti sert, kırmızı renkli, orta sulu ve kalitelidir. Yola dayanımı iyi, ancak çatlamaya hassas bir çeşittir. Haziran ayının üçüncü haftasında olgunlaşır. Dölleyicisi Van B. Gaucher, Marton Bigarreu çeşitleridir.

5 Sweet Heart Kanada‘da ıslah edilen, ağaçları yayvan taç oluşturan, kuvvetli gelişen ve erken meyveye yatan bir çeşittir. Meyveleri iri, kalp şeklinde ve parlak kırmızı renktedir. Meyve eti kızılımsı, sert, sulu, gevrek ve lezzetlidir. Haziran ayının son haftası ile temmuz ayının ilk haftası arasında olgunlaşır. Çatlamaya dayanıklı, kendine verimlidir. Meyve tutumu çok iyi olup bir çok çeşit için iyi bir dölleyicidir.

6 Early Burlat Fransa kökenli, erkenci çeşitler içerisinde meyve kalitesi en iyi olan  çeşittir. Ağaçları yarı dik orta kuvvette gelişme gösterir. Meyve, iri, yuvarlak, kısa kalın saplı, meyve kabuğu; parlak koyu kırmızı, meyve eti kırmızı, sert, sulu, gevrek ve hafif aromalıdır. Kalitesi ve yola dayanımı çok iyidir. Çatlamaya ve bakteriyel kansere  dayanıklıdır. Mayıs ayının üçüncü haftasında hasat edilir Dölleyicileri; Van, Hedelfinger, Bing, Rainier,S H Giant, Noir de Guben, Merton Premier  çeşitleridir

7 Star Giant Kaliforniya’da geliştirilen, ağaçları yayvan, orta kuvvette gelişen, çok verimli bir çeşittir. Erkenci olmasına rağmen meyveleri gr. ağırlığında, kalp şeklinde, sapı orta uzunlukta, meyve dış kabuğu parlak kırmızı renktedir. Meyve eti pembemsi sert, sulu ve aromalıdır. Erkenciliği ve  meyve tane iriliği nedeniyle kiraz üreticilerden talep görmekte olup çatlamaya kısmen hassastır. Hasat olumu; Early Burlat çeşidinden 7-8 gün sonra, Marmara Bölgesinde Mayıs ayının son haftasıdır. Dölleyicileri .Early Burlat, Noble dir.

8 Lapins Kanada’da ıslah edilen, ağaçları kuvvetli ve dik gelişen  ve bu nedenle sık dikime uygun olan bir çeşittir. Erken çiçeklenir, Meyve iri, meyve kabuğu parlak mor, kırmızı rengine sahiptir. Meyve eti açık kırmızı renkte olup sulu  ve tatlıdır. Çatlamaya oldukça dayanıklı, meyve tutumu çok iyi, aynı zamanda başta Ziraat olmak  üzere bir  çok  çeşit için iyi bir dölleyicidir. Kendine verimli olmakla birlikte Bing ve Lmbert  çeşitleri bu çeşit için dölleyici olarak önerilebilir. Hasat olumuna Bing  çeşidinden gün sonra  gelir.

9 Stella (Self Fertil) Kanada orijinli, ağaçları dikine büyüme eğiliminde, orta kuvvetli gelişen çok verimli bir çeşittir. Meyveleri iri, sapı orta uzunlukta, kalp şeklinde, koyu kırmızı renktedir. Meyve eti sert, gevrek, tatlı, ince dokulu ve lezzetli sofralık bir çeşittir. Haziran ayının üçüncü haftası hasat olumuna gelir. Kendine verimli olarak ıslah edilen ilk çeşittir. Van, Bing, Vista  çeşitleri bu çeşide dölleyici olarak önerilebilir. Stella kirazı kendisi ile aynı dönemde çiçek açan tüm  çeşitleri döller.

10 0900 Ziraat Anadolu kökenli Salihli, Akşehir Napolyonu, Uluborlu ve Dalbastı olarak bilinen ve en fazla yetiştirilen bir çeşit olup ihracatımızın % 90’nı bu çeşit oluşturmaktadır. Meyve iriliği ve diğer kalite özelliklerinden dolayı dış pazardan talep gelmektedir.Ağaçları çok kuvvetli yarı dik gelişir ve geniş taç oluşturur. Kendine uyuşmazdır. Meyveleri çok iri, koyu parlak kırmızı renkli, sert, gevrek, uzun saplıdır. Meyve eti sulu, çatlamaya ve taşımaya çok dayanıklıdır. Olgunlaşması Haziran ayının son haftasıdır. Dölleyicileri, Lambert, Starks Gold, Regina, B. Gaucher, Lapins, Metron  Late. Noble çeşitleridir.

11 Regina Almanya ‘da ıslah edilen, ağaçları piramit şeklinde ve kuvvetli gelişen, oldukça verimli, üretimi hızla yaygınlaşan bir çeşittir. Meyveleri çok iri, yuvarlak, uzun saplı, siyahımsı, kırmızı renkte olup. meyve eti kırmızı, sulu, sert, ince dokulu, meyvenin albenisi çok yüksektir. Haziran ayının sonu Temmuz ayının ilk haftası hasat edilir. Dölleyicileri; Lambert, Starks Gold, Summit,  Attika  ve Sam çeşitleridir.  Olgunlaşması  Bing  çeşidinden gün sonradır.

12


"KİRAZ ÇEŞİTLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları