Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Teknoalem.org // Levent

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Teknoalem.org // Levent"— Sunum transkripti:

1 Teknoalem.org // Levent
Bitkisel Hormonlar Teknoalem.org // Levent

2 Bitkisel Hormonlar Bitkilerde hücre bölünmesi, hücre büyümesi , çimlenmenin uyarılması veya engellenmesi, gövde – meyva- yaprak- kök büyümesi, meyva olgunlaşması, yaprak dökülmesi, Yaraların kapanması, tropizma gibi önemli yaşamsal olayların gerçekleşmesinde rol oynayan organik maddelerdir. Bitkisel hormonları bitkilerde geçekleştirdikleri etkiye göre iki grupta incelenebilir. Gelişimi uyaran hormonlar: Oksin – Sitokinin – Giberillin Gelişime ket vuran( engelleyen ) hormonlar: Absisik asit – Etilen – Çok miktardaki oksin Başlıca bitkisel hormonlar ve görevleri:

3 1- Oksin Üretildiği yer:Gövde ve kök uçlarında
Yapraklarda meristematik hücreler tarafından oluşturulur.

4 Oksinin Etkisi Etkisi:
1-Büyüme bölgesindeki hücrelerin büyümesini sağlar. 2-Bazı dokularda hücre bölünmesini uyarır. 3-Yeni köklerin oluşumunda rol oynar. 4-Hücre , doku farklılaşması sağlar. 5-Gövde, kök, yaprak ve meyve büyümesini sağlar. 6-Fototropizmaya neden olur.

5 7-Ovaryum gelişimini uyarır ve tohumsuz meyve oluşumunu sağlar.
8-İlkbaharda kambiyum faaliyetini başlatır. 9-Döllenen çiçeğin ve yaprakların dökülmesini önler 10-Az salgılandığında yapraklar dökülür. 11-Çok salgılandığında büyüme ve gelişmeye ket vurur. 12-Stomaların açılıp kapanmasına etki eder.

6 Fototropizma Organizmanın ışığa karşı büyüme tepkisidir.

7 Oksinli Bitki

8 2- Giberellin: Etkisi: 1-Gövdenin hızlı ve anormal uzamasını sağlar.
2-Tohum çimlenmesini uyarır. 3-Çiçeklenmeyi ve erken çiçek açmayı uyarır. 4-Meyve büyümesini sağlar. 5-Tohumda depo nişastanın kullanılabilir glikoza dönüşümünü uyarır.

9 Giberellinlerin diğer etkileri; yapraklarda ve turunçgil meyvelerinde yaşlanmayı geciktirme ve yaprak görünümünü etkileme olarak sıralanabilir.

10 3-Sitokininler: Üretildiği yer: Sitokininlerin ana kaynağı köklerdir.
Etkisi: 1-Hücre bölünmesini uyarır. 2-Bitkide büyümeyi sağlar. 3-Protoplastların kloroplastlar haline gelmesini sağlar. 4-Yaprak dökülmesini engeller. 5-Tomurcuklardan filiz ve yaprak oluşumunu uyarır.

11 Deney

12 4- Absisik asit : Etkisi:
1-Tomurcuk ve tohumlarda uyku halinin başlaması. 2-Hücre bölünmesinin azaltılması. 3-Su kayıbında stomaların kapanması. 4-Yeşil yaprakların yerini koruyucu pulların alması.

13 5-Etilen: Etkisi: 1-Meyve olgunlaşmasını sağlar.
2-Yaprak dökülmesini uyarır. 3. Kök büyümesini engeller. 4.Bitkinin yaşlanmasını denetler. 5.Çiçeklerde solmaya neden olur.

14 Teşşekür Ederim. Dinlediğiniz için Teşşekür eder Başarılar Dilerim. 


"Teknoalem.org // Levent" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları