Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SIMPLE PRESENT TENSE.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SIMPLE PRESENT TENSE."— Sunum transkripti:

1 SIMPLE PRESENT TENSE

2 Alışkanlık icabı yapılan ve (bu nedenle) sık veya seyrek olarak tekrarlanan eylemleri anlatmak amacıyla kullanılır. Present Continuous o anda yaptığımız hareketi gösterirken, Simple Present Tense her zaman yaptıklarımızı, alışkanlıklarımızı, adetlerimizi anlatır. Bu zaman kipinin geniş bir kullanım alanı vardır.

3 SİMPLE PRESENT TENSE’ NİN KULLANIM ALANLARI
1-Alışkanlıklar, Adetler 2- Bilimsel ve genel gerçeklerin anlatımı 3- Radyo ve televizyonda canlı yayınlarda, naklen maç anlatırken 4-Tarihi olayları, efsaneleri anlatırken 5- Gazete, dergi başlıklarında 6- Programa bağlanmış gelecekteki olayları anlatırken 7- Atasözlerinde 8- Here/There ile başlayan ve işte…….yor şeklindeki cümlelerde kullanılır

4 SİMPLE PRESENT TENSE’DE KULLANILAN ZAMAN ZARFLARI
1. Everyday = Her gün 2. Every Week = Her hafta 3. Every Weekend = Her hafta sonu 4. Every Weekday = Her hafta içi 5. Every Month = Her ay 6. Every Year = Her yıl 7. Once a week = Haftada bir 8. Twice a month = Ayda iki defa

5 YÜKLEM TÜMLEÇ I WE YOU THEY PLAY BASKETBALL HE SHE IT PLAYS

6 A) Positive Sentences (Olumlu Cümleler) : [Subject + Verb/Verb(s)]
1) “I, you, we, they” öznelerinden sonra fiillerin yalın halleri kullanır. 2) “he, she, it” (3. tekil kişi) öznelerinden sonra ise fiillere “-(e)s” takısı eklenir. 3)  Bu kural sadece olumlu cümle kullanımı için geçerli olup, olumsuz ve soru cümlelerinde fiiller yalın halde kullanılır.

7 Example: Example: - I like horror films. (Ben, korku filmlerinden hoşlanırım.) - You go to bed late every night. (Sen her gece geç yatarsın.) - We do exercise every morning. (Biz her sabah egzersiz yaparız.) - They watch football match on TV. (Onlar, TV’ de futbol maçı izlerler.) - He gets up early every morning. (O her sabah erken kalkar.) - She goes to shopping center every weekend. (O her hafta sonu alışveriş merkezine gider.)

8 YÜKLEM TÜMLEÇ I YOU WE THEY Do not (don’t) Mary and Jack don’t like ice cream. (Mary ve Jack dondurmadan hoşlanmaz.) HE SHE IT Does not (doesn’t) - My mother doesn’t watch football matches on TV. (Annem TV’de futbol maçı izlemez.) 1) “I, you, we, they”öznelerinden sonra “do not/(don’t)” yardımcı fiili kullanır. 2) “he, she, it”(3. Tekil kişi) öznelerinden sonra ise “does not/(doesn’t)” yardımcı fiili kullanır.

9 B) Negative Sentences (Olumsuz Cümleler) : [Subject + don’t/doesn’t + Verb] 1) “I, you, we, they”öznelerinden sonra “do not/(don’t)” yardımcı fiili kullanır. 2) “he, she, it”(3. Tekil kişi) öznelerinden sonra ise “does not/(doesn’t)” yardımcı fiili kullanır. 3)  Olumsuz ve soru cümlelerinde fiiller yalın halde kullanılır

10 Olumsuz cümleleri nasıl kurulur?
Subject + don’t/doesn’t + Verb Example: Example: It doesn’t snow in Egypt. (Mısır’ da kar yağmaz.) 10

11 Example: Example: - Sam doesn’t know French. (Sam Fransızca bilmez.)
- It doesn’t snow in Egypt. (Mısır’ da kar yağmaz.) - They don’t have breakfast in the morning. (Onlar sabahları kahvaltı yapmazlar.) I don’t get up early on Sundays. (Pazar günleri erken kalkmam.) She doesn’t want to go to school in the morning. (O sabahları okula gitmek istemez.)

12 YÜKLEM TÜMLEÇ DO/DON’T I YOU WE THEY - Do you live in town or a city? (Kasabada mı yaşıyorsun şehirde mi?) DOES/DOESN’t HE SHE IT - Does your father read newspapers? (Baban gazette okur mu?)

13 C) Question Sentences (Soru Cümleleri) : [Do/Does + subject + Verb]
1) “I, you, we, they”öznelerinden önce “do/(don’t)” yardımcı fiilleri kullanır. 2) “he, she, it” (3. Tekil kişi) öznelerinden önce ise “does/(doesn’t)” yardımcı fiilleri kullanır. 3)  Olumsuz ve soru cümlelerinde fiiller yalın halde kullanılır

14 Example: Example: - Does Jane live in London? (Jane Londra’ da mı yaşıyor?) - Don’t you watch TV every evening? (Her akşam TV izlemez misin?) - Does your father read newspapers? (Baban gazette okur mu?) - Do you live in town or a city? (Kasabada mı yaşıyorsun şehirde mi?) - Doesn’t your boyfriend call you every evening? (Erkek arkadaşın seni her akşam aramıyor mu?)

15 Soru cümleleri nasıl kurulur?
1) “I, you, we, they”öznelerinden önce “do/(don’t)” yardımcı fiilleri kullanır. 2) “he, she, it” (3. Tekil kişi) öznelerinden önce ise “does/(doesn’t)” yardımcı fiilleri kullanır. Example: Example: - Does Jane live in London? (Jane Londra’ da mı yaşıyor?) - Don’t you watch TV every evening? (Her akşam TV izlemez misin?)

16 Simple Present Tense (Geniş Zaman)
QUESTIONS Simple Present Tense (Geniş Zaman) …you chocolate milk? she …like milk. California …is in America. Do …never drink alcohol Cats …always listens to classical music I

17

18 THE END… &


"SIMPLE PRESENT TENSE." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları