Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SİMPLE PRESENT TENSE (GENİŞ ZAMAN)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SİMPLE PRESENT TENSE (GENİŞ ZAMAN)"— Sunum transkripti:

1

2 SİMPLE PRESENT TENSE (GENİŞ ZAMAN)
Günlük davranışlarımızı veya evvelden beri sürekli olarak yaptığımız, yapmayı alışkanlık haline getirdiğimiz davranışları ifade etmek için kullandığımız bir tense (zaman) dır. Türkçe’de “Geniş Zaman” anlamındadır. “giderim, gelirim, yaparım, vb” şeklinde tercüme edilir.

3 Olumlu Cümle Yapısı Simple Present Tense’de olumlu cümlede yardımcı fiil kullanılmaz. Eğer kullanacağımız özne (I, you, we, they)’den birisi ise bunlardan sonra fiilin birinci hali kullanılır. I / you / we / they + verb (fiil 1. halde) + Object(Nesne) I play football everyday. They go on a picnic every weekend.

4 Olumsuz Cümle Yapısı Simple Present Tense’de olumlu cümlede yardımcı fiil kullanılmaz. Fakat bir cümleyi olumsuz yapmak için yardımcı fiile ihtiyacımız vardır. Çünkü bir cümleyi olumsuz yapmak için o cümlenin yardımcı fiiline olumsuzluk eki olan “not” eklenir. Bundan dolayı eğer kullanacağımız özne (I, you, we, they)’den birisi ise bunlardan sonra “do” yardımcı fiili kullanılır ve buna “not” olumsuzluk eki eklenerek cümle olumsuz yapılır. Fiilin yine birinci hali kullanılır. I / you / we / they + do not (don’t) + Verb(1) + Object I don’t play football everyday. They don’t go on a picnic every weekend.

5 Soru Cümle Yapısı Bir cümleyi soru yapmak için yine yardımcı fiile ihtiyacımız olduğundan bu yapıda da yardımcı fiil olan “do” yu kullanacağız. Bir cümleyi soru yapmak için yardımcı fiil özneden önce kullanılır. Simple present tense’de de “do” yardımcı fiilini özneden önce kullanacağız. Ve yine fiilin birinci hali kullanılır. Do + I / you / we / they + Verb (1) + Object + ? Do I play football everyday ? Do they go on a picnic every weekend ?

6 3. tekil şahıs ya da he, she, ıt‘den birisi ise bunlardan sonra fiilin sonuna (-s) eklenir. Fiillere (-s) ekleme kuralları isimlere (-s) ekleme kuralları ile aynıdır.

7 Olumlu Cümle Yapısı He / she / it + Verb(-s) + Object
He plays football everyday. She watches Tv every afternoon. It runs very fast.

8 Olumsuz Cümle Yapısı Olumsuz ve soru cümlelerinde yardımcı fiilin sonuna (-es) eklenir (do + es = does ) ve bu durumda yani olumsuz ve soru cümlelerinde, yani ” does” kullanıldığı durumlarda artık fiile –s eklenmez ve birinci hali kullanılır. He doesn’t play football everyday. She doesn’t watch Tv every afternoon. It doesn’t run very fast.

9 Soru Cümle Yapısı Does He play football everyday?
Does She watch Tv every afternoon? Does It doesn’t run very fast?

10 SIMPLE PRESENT TENSE’in KULLANIĞI DURUMLAR
A)Tekrarlaya geldiğimiz eylemleri veya alışkanlıkları ifade etmek için kullanılır. I get up at 7 o’clock every morning. (Ben her sabah saat 7’de uyanırım.) My father usually watches the news in the evenings. (Babam genellikle akşamları haberleri izler.)

11 He lives Denizli. She speak English and French in Canada.
B)Sürekli (uzun süre için geçerli) durumları bildiren ifadelerde kullanılır. He lives Denizli. (O Denizli'de yaşıyor.) She speak English and French in Canada. (O Kanada,İngilizce ve Fransızca konuşur.)

12 C)Her zaman geçerli genel veya doğal bir gerçeğin ifadesi için kullanılır.
Water boils at about 100 degrees. (Yaklaşık 100 derece sıcaklıkta su kaynar.) D)Present Simple Tense a ayrıca sabit bir programa veya bir tarifeye bağlı gelecekteki olayları ifade etmek için de kullanılır. The film starts at 9:30 tonight. (Film, gece 9:30 'da başlıcak.)

13 e)Spor müsabakası anlatımlarında, hikâyelemelerde de kullanılabilir.
İlhan shoots and goal!..Turkey wins the match! (İlhan vurdu ve gol!..Türkiye Maçı Kazandı!) F)Gündelik dilde bir şey yapmayı tarif ederken de kullanılabilir. First, you put some oil. Then you break the eggs.. Öncelikle, bir miktar yağ koyun.Sonra yumurtaları kırın…

14 ÖNEMLİ NOT: 1. Always, usually, generaly, often, sometimes, seldom, rarely, hardly ever, never; every day, every morning, every year, every…; in the evenings, on Mondays, at the weekend…vb. gibi sıklık bildiren kelimelerle present simple yaygın kullanılır. He often goes swimming. (O sık sık yüzmeye gider.)

15 2. Who, what veya which özne durumunda olduğu zaman do/does kullanılmaz.
Who lives in this house? (Bu evde kim oturuyor?) 3. (to) be fiilinin present simple şekli am, is, are’ dır. He is a doctor. (O bir doktordur.)

16 4.Vurgulama amacıyla do/does yardımcı fiili olumlu ifadelerde de kullanılabilir.
I do want a help, please! (Lütfen Yardım Edin!) 5. Like, know, want gibi bir durum ifade eden fiillerle şimdiki bir durum için present simple kullanırız. I don’t like this tea. (Ben çay sevmiyorum.)

17 6.Üçüncü tekil şahıslarla yapılan olumlu cümlelerde fiillerin çoğu -s alır:works,plays,reads.
Sonu -ss, -sh, -ch, -z veya -o ile biten fiillere -es eklenir:’kisses, watches, wishes, goes.’ Sessiz harf + y” ile biten fiillerde -y, -i’ ye dönüşür. study-studies, worry-worries vb.

18 Videolar Slaytın altındaki dosyadan videoları izleyebilirsiniz.

19


"SİMPLE PRESENT TENSE (GENİŞ ZAMAN)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları