Sunuyu indir
1
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
ANKARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AB LEONARDO DA VINCI PROJESİ-TOTE
2
AB LEONARDO DA VINCI PROJESİ “TOTE”
“AVRUPA ÜLKELERİNDE TİCARİ SOFRALIK ZEYTİN İLE ZEYTİN YAĞI ÜRETİM TEKNİKLERİ KONUSUNDA EĞİTİM” “ TRAINING IN PRODUCTION TECHNIQUES OF COMMERCIAL TABLE OLIVE/OLIVE OIL TYPES IN EUROPEAN COUNTRIES (TOTE) ”
3
ANKARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AB LEONARDO DA VINCI YARARLANICILARI 4. Sınıf Öğrencileri İREM DAMAR EDA DEMİROK NİHAL MUHACİR ÖZNUR TURHAN 3. Sınıf Öğrencileri GÜLCAN AÇIKGÖZ ASLIHAN DENGE MERVE ÖZLEM EKİM EMRE HASTAOĞLU
4
Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
AB'ne üye ve aday ülkelerin mesleki eğitime yönelik politikalarını desteklemek, Mesleki eğitim sistemleri ile uygulamalarını geliştirmek için yürütülen bir programdır.
5
Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
A Tipi Projeler (Mobility Hareketlilik) Pilot Projeler (B ve C tipi)
6
A-Tipi Projeler-Hareketlilik (Mobility) Projeleri
“Mesleki eğitim alanında tüm aktörlerin biraraya gelmesini sağlayarak genel anlamda hem ülkelerarası işbirliğinin hem de çalışma hayatı ile eğitim sistemleri arasındaki bağların güçlendirilmesi için yararlı olan bir proje türüdür.”
7
Hareketlilik (Mobility) Projeleri
Amaç; "Mesleki eğitim almakta olan ve/veya mesleki eğitimden sorumlu olan kişilerin organize faaliyetlerle AB üyesi ülkelere gönderilmesi”
8
Hareketlilik (Mobility) Projeleri
Hareketlilik (Mobility)Projelerindeki Esas Nokta; Temel mesleki eğitim ve sürekli-mesleki eğitimin Avrupalılık boyutunun güçlendirilmesinin, Kişilerin iş bağlantılı eğitimle deneyim kazanmaya teşvik edilmesinin, Dil becerilerinin, Ülkelerarası bağlantıların, Eğiticiler ve insan kaynakları yöneticileri için başarılı uygulamaların geliştirilmesidir.
9
Hareketlilik (Mobility) Projeleri
3 farklı türü vardır: Ülkelerarası yerleştirme projeleri, Ülkelerarası değişim projeleri, CEDEFOP tarafından düzenlenen çalışma ziyaretleri
10
LEONARDO DA VİNCİ PROJE HAZIRLAMA AŞAMALARI
11
Adım Adım Leonardo Prof. Dr. Kamuran Ayhan ve Doç. Dr. Kezban Candoğan Gıda Mühendisliği Bölümü Akademik Kurulu tarafından Haziran 2005’de Leonardo Komisyonu olarak görevlendirildi. tarihinde Komisyon Üyeleri ve gönüllü öğrenciler ile birlikte bölümde proje tanıtım toplantısı yapıldı.
12
Adım Adım Leonardo Yapılan toplantıda katılımcılara proje hakkında genel bilgiler verildi. İstekli öğrencilerin yabancı dil yeterliliklerinin ölçülmesi için sınav tarihi belirlendi. Proje hakkında bilgi toplanıp, belirli aralıklarla toplantılar yapıldı.
13
Adım Adım Leonardo Ulusal ajans tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantılarına katılım 2006 güz döneminde lisans öğrencileriyle 3 farklı proje hazırlanması Konular; et ve et ürünleri, şarap, zeytin ve zeytinyağı
14
Proje Hazırlama Aşamaları
Ulusal Ajansın Resmi Web Sitesi: 2006 Hareketlilik Başvuru Formu Form doldurma aşaması Ortak bulma aşaması
15
Ortağın Özellikleri Ortak Bulma Aşaması Proje konusunda çalışmalı
‘’Ortak arayanlar’’ linki İnternette araştırma Kişisel bağlantılar Ortağın Özellikleri Proje konusunda çalışmalı İhtiyaçlara cevap verebilmeli
16
ORTAĞIMIZ N ÜLKE KODU KURULUŞUN ULUSAL DİLDEKİ ADI KURUM, TÜR ADRES,
POSTA KODU, ŞEHİR TELEFON, FAX, E-MAİL GÖNDERİLEN YARARLANICI SAYISI B1 IT NATIONAL COUNCIL OF RESEARCH (CNR)- INSTITUTE FOR MEDITERRANEAN AGRICULTURE AND FORESTRY SYSTEMS SEZIONE DI OLIVICOLTURA (ISAFOM) 017-REC VIA PATACCA 85, 80056 ERCOLANO- PERUGIA (NAPOLI) ITALY Phone: (+39) Fax: (+39) 8
17
YURTİÇİ ORTAKLARIMIZ SEMERCİOĞLU ZEYTİNCİLİK
ÜLKE KODU KURULUŞUN ULUSAL DİLDEKİ ADI TÜR KODU ADRES, POSTA KODU,ŞEHİR TELEFON,FAX E-MAİL C1 TR SEMERCİOĞLU ZEYTİNCİLİK PME Pazar Caddesi No:9 EDREMİT/ BALIKESİR Tel: Fax: C2 TAYLIELİ ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İŞLETMESİ Taylıeli Köyü BURHANİYE/ BALIKESİR Tel: Fax:
18
Bütçenin Hazırlanması Aşaması
Yurt dışı hareketlilik faaliyetlerini gerçekleştirmek için: Genel proje yönetimi : iletişim, kırtasiye giderleri Seyahat giderleri : gidiş dönüş uçak-tren-otobüs biletleri Harcırah : konaklama + yemek Sigorta : en az 91 günlük / 100€ ya kadar Kültürel hazırlık : yabancı dil kursları
19
TOTE’ NİN BÜTÇESİ TOPLAM : 22320 € YÖNETİM ve İZLEME: 1600 €
ULAŞIM: 4800€ SİGORTA: 800€ BARINMA-YİYECEK: 13520€ KÜLTÜREL, DİLSEL HAZIRLIK: 1600 € TOPLAM : €
20
Proje Tesliminden Önce
Aracı kurumun niyet mektubu Yerleştirme çalışma programı Yerleştirmeden sorumlu olacak kişilerin isimleri
21
Proje teslimi Hazırlanan projeler Şubat 2006’da Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’na (Ulusal Ajans) değerlendirilmek üzere gönderildi.
22
13.06.2006 tarihinde Ulusal Ajans tarafından kabul edilen proje:
“TOTE” “Avrupa Ülkelerinde Ticari Sofralık Zeytin ile Zeytin Yağı Üretim Teknikleri Konusunda Eğitim” “Training in Production Techniques of Commercial Table Olive and Olive Oil Types in European Countries”
23
Proje Kabulünden Sonraki Hazırlıklar
Sözleşme imzalanması Banka hesaplarının açılması Pasaport ve vize işlemleri TÖMER’de İtalyanca dil kursu Katılımcı aileleriyle toplantı
25
Sayılarla Leonardo da Vinci
2005 Teklif Yılında Kabul Edilen Projeler İlk eleme: 2571 projeden 2464 tanesi uygunluk kriterlerini karşılamıştır Son değerlendirme: yeter puan alan 602 projeden 347’si asil, 255’i yedek olarak desteklenmeye değer bulunmuştur
26
PROJE ORTAĞI ISAFoM - CNR
27
PROJE ORTAĞI ISAFoM Institute for Mediterranean Agriculture and Forest Systems (ISAFoM) Akdeniz Tarım ve Ormancılık Araştırma Enstitüsü The National Research Council (CNR) Ulusal Araştırma Merkezi Web adresi:
28
Projenin Yürütülmesi Ortağımız ile belirlenen şekilde,
Benevento (Napoli) Perugia
29
ISAFoM-CNR, Benevento Zeytin Araştırma Sahası-ISAFoM, Benevento
30
BENEVENTO Zeytin konusunda çalışan bilim insanları
Dr. Riccardo d'Andrea, Dr. Giovanni Morelli
31
BENEVENTO Tarlada zeytin… Tarlada staj… Zamanla zeytini tanımak…
32
Benevento’da Çalışılan Konular
Deneme arazisinde çalışılan konu; “Farklı sulama uygulamalarının zeytin ağaçları üzerindeki etkisi” Arazinin su dengesi Sulama kanallarının oluşturulması
33
Benevento’daki Diğer Çalışmalar
Toprak Yaprak
34
Toprak Analizleri Toprağın tuzluluk tayini
Toprağı etkileyen iklimsel faktörlerin tayini Rüzgarın hızı Sıcaklık Yağmur havuzu ile yağmur miktarı ölçümü (Carna Vasca)
35
Yaprak Analizleri Yaprağın nem basıncı tayini (Champer Pressure)
Yaprağın içindeki suyun akış hızı tayini (Porometer AP4)
36
Zeytinin İşlemeye Hazırlık Aşamaları
Zeytinin Hasadı Zeytinin Taşınması Zeytinin Depolanması
37
Zeytinin Hasadı Eylül ve Ekim aylarında yapılır. Hasat yöntemleri
Elle toplama yöntemi Ağacın mekaniksel yöntemlerle sallanması Mekaniksel yöntem
38
Zeytinin Fabrikaya Transferi
Zeytinler; Kısa sürede, Uygun taşıyıcılarla fabrikalara taşınmalıdır.
39
TARLADAN SOFRAYA ZEYTİN
40
Zeytinler Sofralık zeytin Yağlık zeytin
41
Sofralık Zeytin Sofralık zeytinler kalitesine göre ; Ekstra zeytinler
Birinci sınıf zeytinler İkinci sınıf ya da standart zeytinler
42
Sofralık Zeytin Prosesi
Hasat Nakliye Boylama Seçme-Ayırma-Temizleme Kostikle tatlandırma Yıkama Fermentasyon Seçme Ambalajlama Depolama / Pazara sevk
43
Zeytinyağı Proses Basamakları
Zeytinlerin yıkanması Değirmenlerde öğütme Taş değirmenler Dişli değirmenler Diğer tiplerdeki değirmenler Zeytin hamuru eldesi Yoğurma Seperasyon Pres yöntemi Santrifüj yöntemi Ekstraksiyon yöntemi
44
Bulanıklığa sebep olan bileşenlerin ortamdan ayrılması
Filtrasyon Şişeleme Depolama
45
Zeytinyağının Sınıflandırılması
Presleme yada santrifüj yöntemine göre Ekstra virjin zeytinyağı Virjin zeytinyağı Lampante zeytinyağı Ekstraksiyon yöntemi ile elde edilişine göre Rafine zeytinyağı Standart zeytinyağı Ham zeytin - Pirina yağı Rafine zeytin – Pirina yağı Zeytin – Pirina yağı
46
Zeytin Kültürlerini Araştırma Enstitüsü-Perugia
Dr. Patumi Maurizio Dr. Paola Pollacci Dr. Marta Ridolfi Dr. Michela Scamosci
47
Zeytinyağının Kimyasal Analizleri
Serbest asitlik tayini Peroksit tayini Fenolik maddelerin HPLC ile tayini Spektrofotometre kullanılarak zeytinyağı sınıflarının karşılaştırılması
48
Orto-difenol miktarının spektrofotometre ile tayini
Toplam polifenol miktarının spektrofotometre ile tayini Orto-difenol miktarının spektrofotometre ile tayini Yağ asitleri kompozisyonunun gaz kromatografi cihazı (GC) ile belirlenmesi
49
Zeytinyağının Duyusal Analizi
Acılık Ekşilik Asitlik Küf tadı Metalik tat Meyve eti miktarı Sertlik Çekirdek iriliği
50
Atıkların Değerlendirilmesi
Atık su (Karasu); Toprak ıslahı Biyolojik uygulamalar Biocanlı üretimi İlaç ve kozmetik sanayi Pirina; Hayvan yemi Yakacak Gübre Kozmetik sanayi
51
İTALYA’DA SOFRALIK ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI
52
İtalya’da Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı
İtalya; zeytinyağı üretim ve tüketiminde dünyada ikincidir Avrupa zeytinyağı üretimindeki payı %30 Zeytin ve zeytinyağı tüketimdeki payı %40
53
İtalya’da; 1,400,000 zeytinyağı üreticisi 6,076 zeytinyağı fabrikası 190 zeytinyağı kuruluşu 5 zeytinyağı şirketi (Unaprol bunlardan bir tanesi)
54
İtalya’da; 2005-2006 yılları arasında zeytinyağı üretimi 509,446 ton
55
Puglia bölgesinin payı %34
Calabria bölgesinin payı %29
56
İtalya’da Üretilen Zeytinyağlarının Sınıflandırılması
Naturel Zeytinyağı - Extra virgin - Virgin - Lampante Rafine Zeytinyağı Standart Zeytinyağı
57
İtalya’da Üretilen Zeytin Çeşitleri
Ascolana Kalamata Maiatika Idrana Coratina Nocellera Grassodispagna Cucco Leccino Frantoio
58
İtalya Zeytin Sektörünün Sorunları
Yazın aşırı buharlaşma ve su problemi Toprak yapısının asidik olması İklim koşulların uygunsuzluğu Zeytin sineği (Bactrocera oleae)
59
Avrupa’nın Kalitede İzlediği Politika ve İtalya
PDO (Protected Designation of Origin) PGI (Protected Geographical Indication) TSG (Traditional Speciality Guaranteed) CNR – Istituto per i Sistemi Agricoli e Forestali del Mediterraneo
60
Avrupa’daki bu sistemde, İtalya 72 DOP ve 32 IGP tanınmış ürün belgeleriyle Fransa’dan sonra yer alır. Avrupa’da tanınan tipik İtalyan ürünlerinin oranları CNR – Istituto per i Sistemi Agricoli e Forestali del Mediterraneo
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.