Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

USUL KANUNLARI - Vergi Usul Kanunu - İdari Yargı Usul Kanunu HAZİRAN, 2003.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "USUL KANUNLARI - Vergi Usul Kanunu - İdari Yargı Usul Kanunu HAZİRAN, 2003."— Sunum transkripti:

1 USUL KANUNLARI - Vergi Usul Kanunu - İdari Yargı Usul Kanunu HAZİRAN, 2003

2 MEVCUT DURUM ANALİZİ VERGİ USUL KANUNU  Kanundaki pek çok düzenleme sonraki düzenlemelerle uyumlaştırılmamıştır  Kanunla düzenlenmiş müesseselerin pek çoğu ilkelerini yitirmiştir.

3 MEVCUT DURUM ANALİZİ VERGİ USUL (devam)  Kanun, anlamı ve hükmü kalmamış düzenlemeler ile doludur.  Değerleme hükümleri günün koşullarına göre geri kalmıştır.  Değerleme hükümleri enflasyon muhasebesi düzenlemeleri açısından gözden geçirilmelidir.

4 MEVCUT DURUM ANALİZİ VERGİ USUL VERGİ USUL  Karşılıklarla ilgili düzenlemeler, ekonomik gelişmeleri inkar edercesine çalışmamaktadır.  Şüpheli alacak karşılığı, değersiz alacak gibi müesseseler, ihtiyaca cevap vermemektedir.  Kanunda imtiyazlı şirket ile yap-işlet- devret modeli ile çalışan şirketler karıştırılmıştır.

5 MEVCUT DURUM ANALİZİ VERGİ USUL VERGİ USUL  Mükellef hakları sağlanmamıştır.  Otokontol müesseseleri ve vergiyi doğuran olaya yönelik çapraz kavrama usulleri eksiktir.  İnceleme / Yoklama gibi müesseseler çağdaş teknik/yetkilerden yoksundur.  İnceleme / Yoklama gibi müesseseler çağdaş teknik/yetkilerden yoksundur.

6 MEVCUT DURUM ANALİZİ VERGİ USUL VERGİ USUL  Ceza Hükümleri yeniden düzenlenmelidir. ÇÜNKÜ,  Anayasaya aykırılıklar içermektedir.  Esneklikten yoksundur.  Adaletsiz / Haksız sonuçlar vermektedir.

7 MEVCUT DURUM ANALİZİ VERGİ USUL  Binlerce kişiyi haksız yere sanık mevkiine taşımaktadır  Ceza yargısı ile vergi yargısı ilişkisi eksiktir  İndirim, pişmanlık, uzlaşma gibi müesseseler ihtiyaca tam cevap vermemektedir.  İnceleme elemanlarının sorumluluğu konusunun değerlendirilmesi gerekmektedir.

8 ÇÖZÜM ÖNERİLERİ  hukuk ilke ve kurallarına uyulmalıdır.  Tedvin Tekniği Nazara Alınmalıdır

9 ÇÖZÜM ÖNERİLERİ  Diğer kanunlardaki düzenlemeler ile uyuma dikkate edilmelidir.  Yapılmak istenilen düzenleme metne doğru yansıtılmalıdır.  Gerekçe yazımlarında titiz davranılmalıdır.

10 ÇÖZÜM ÖNERİLERİ  Uygulama sorunları ile yasa düzeyindeki sorunlar ayrıştırılmalıdır.  İçtihat Hukukuna önem verilmelidir  Önce İLKELER saptanmalıdır  Yapılacak değişiklikler sanal ortamlarda ve uzmanlarla test edilmelidir


"USUL KANUNLARI - Vergi Usul Kanunu - İdari Yargı Usul Kanunu HAZİRAN, 2003." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları