Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe."— Sunum transkripti:

1 DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe ve Kontrol Bölümünden 1988 yılında mezun oldu. Aynı yıl Varna İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin Muhasebe ve Kontrol Bölümünü kazandı. 1989 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine yatay geçiş yaptı ve 1993 yılında mezun oldu. 1994 yılında aynı üniversitede araştırma görevlisi oldu. 1996 yılında Sosyal Bilimler Enstitüsünde Muhasebe Yüksek Lisans programını, 2001 yılında da aynı Enstitünün Muhasebe - Finansman Doktora programını tamamladı. 2003 yılında Yardımcı Doçent, 2009 yılında da Doçent unvanını alan Yıldız AYANOĞLU halen Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

2 Doç. Dr.Yıldız AYANOĞLU Türkiye Muhasebe Standartlarına Şirketlerin Hazırlık Dönemi ve Beklentiler Neden bu kadar büyük bir değişiklik yapıldı? Neden Muhasebe Standartlarına ihtiyaç duyuldu? Ne zaman yürürlüğe girecek? Kimler uygulayacak? Neler değişti? Değişiklikleri uygulamayanlar hakkında yasal yaptırımlar neler olacak? SONUÇ: Değişikliklere şirketler nasıl uyum sağlayacak?

3 Neden Bu Kadar Büyük Bir Değişiklik Yapıldı? Türk Ticaret Kanunu’nun genel gerekçesinde bir ülkenin, sermaye ve kredi piyasalarının, uluslararası piyasaların bir parçası olabilmesi; ülkenin yabancı sermayeyi çekebilmesi, rekabet piyasasında güç olarak yer alabilmesi için, tam şeffaflığa dayalı, Uluslararası Muhasebe Standartları’na göre çıkarılmış finansal tablolara ihtiyacı olduğu belirtilmiştir. Kanunda da bu tür yeniliklere yönelik gerekli değişiklikler yapılmıştır.

4 Gerçeğe Uygun İhtiyaca Uygun Tarafsız Karşılaştırılabilir Tutarlı Anlaşılabilir Zamanında Sunulmuş Güvenilir Finansal Bilgiye Olan İhtiyaç  Ortak Raporlama Dili Muhasebe Standartlarına Neden İhtiyaç Duyuldu?

5 Ne Zaman Yürürlüğe Girecek? Uygulamanın Başlaması: 01.01.2013 (Md. 1534) Tüm İşletmeler – Kayıt Düzeni ve Finansal Raporlama * Büyük Şirketler – TMS * KOBİ’ler – KOBİ TFRS Tüm Sermaye Şirketleri - Denetim * Büyük Şirketler – Denetim Şirketi * KOBİ’ler – SMMM / YMM

6 Kimler Uygulayacak? DEFTER TUTMA (TTK AÇISINDAN) ESNAFTACİR TMS/TFRS Bankalar Sigorta Şirketleri Halka Açık Şirketler Büyük Sermaye Şirketleri KOBİ TFRS Büyük ölçekli Şahıs Şirketleri Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler

7 HEDEF KİTLE: Yatırımcılar, Borç Ve Kredi Verenler DEĞERLEME ÖLÇÜLERİ: Gerçeğe Uygun Değer FİNANSAL RAPORLARIN SAYISI VE İÇERİĞİ *Finansal Durum Tablosu (Bilanço) *Kapsamlı Gelir Tablosu *Nakit Akış Tablosu *Özkaynak Değişim Tablosu *Açıklamalar ve Dipnotlar Neler Değişecek ?

8 Değişiklikleri Uygulamayanlar Hakkında Yasal Yaptırımlar Neler Olacak? TTK’nun 64 ila 88’inci madde hükümlerine tabi gerçek ve tüzel kişiler; * Gerek ticari defterlerini tutarken, * Gerek münferit ve konsolide finansal tablolarını düzenlerken, Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tarafından yayımlanan, Türkiye Muhasebe Standartlarına, Kavramsal çerçevede yer alan muhasebe ilkelerine ve bunların ayrılmaz parçası olan yorumlara aynen uymak zorundadırlar. Buna aykırı hareket edenlerin yüz günden üç yüz güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılması öngörülmüştür.

9 Değişikliklere Şirketler Nasıl Uyum Sağlayacak? 1. Şirketler, şeffaf ve rekabetçi bir ekonomi düzenine hazır hale gelmelidir. 2. Evrensel muhasebe standartlarına uyarlanmış Türkiye Muhasebe Standartlarının hayata geçirilmesi için, şirketin muhasebe düzeninin ve teknik altyapısının bu yeni düzene uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir. 3. Sermaye şirketi kuranlar, şirketin kuruluşundan tasfiyesine değin şeffaflaşma ve dürüst resim verme ilkesinin şirkete egemen olacağının bilinciyle hareket etmelidir.

10 4. Ortaklar ve yöneticiyle şirketin ilişkisi, Yeni TTK’nun getirdiği kurallar ışığında gözden geçirilmelidir: Ortaklar cari hesabı ve yönetici cari hesapları en kısa sürede tasfiye edilmeli ve kanunun izin verdiği düzeye indirgenmelidir. 5. Yeni sistemde uzman hukukçuların, mali uzmanların, profesyonel yöneticilerin etkin işbirliği sağlanmalı ve bu işbirliğinin ürünleri,şirketin yönetim süreçlerine somut olarak yansıtılmalıdır.

11


"DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları