Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yazıcılar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yazıcılar."— Sunum transkripti:

1 Yazıcılar

2 Yazıcı (Printer)

3 Yazıcı (Printer) Yazıcılar, bilgisayar ortamında üretilen şekil, grafik ve yazıların kağıda aktarılmasını sağlayan araçlardır.  Yazıcılar, bilgisayara paralel port(LPT) veya USB üzerinden bağlanırlar. Network üzerinde de bağlantı sağlanabilir. Siyah-Beyaz ve Renkli olanları vardır.

4 Yazıcı Çeşitleri Nokta vuruşlu (Dot Matrix) Yazıcı
Mürekkep Püskürtmeli (Ink Jet) Yazıcılar Lazer Yazıcılar

5 Nokta vuruşlu (Dot Matrix)
Yazma işlemi, mekanik olarak mürekkepli bir şeride yazma kafasının vurması ile (daktilo gibi) gerçekleşir. Birden fazla sayfayı yazabilir Kafadaki pin (iğne) ve kolon sayısı önemlidir. Fiyatı yüksek, baskı kalitesi düşüktür. Fatura, irsaliye ve makbuz yazdırmada kullanılır.

6 Nokta vuruşlu (Dot Matrix)
1. Şerit (Kartuş üzerindeki Siyah Bant) 2. Adım Motor (Yazma Kafasını Hareket Ettirir) 3. Yazma Kafası (Üzerinde İğneler Bulunur) 4. Güç Kaynağı (Sisteme Enerji Sağlar) 5. Silindir (Kağıdı Hareket Ettirir) 6. Kağıt (Çıktı Alınacak Form)

7 Nokta vuruşlu (Dot Matrix)
1. Yazma Hızı : Saniyede yazılan karakter sayısıdır. 2. Karakter Sıklığı : Karakter sıklığı, her satırda kaç karakter yazdırılacağını belirler. 3. Yazıcı Genişliği : Yazıcının içine alabileceği kağıdın genişliğini gösterir. 4. Pin Sayısı : Yazma kafasında bulunan iğne sayısıdır. 9, 18 ve 24 pinli modeller bulunur. 5. Kolon Genişliği : 80 ve 136 kolondur. 80 dar kağıtlar için, 136 daha geniş boyutlu baskılar için kullanılır.

8 Mürekkep Püskürtmeli (Ink Jet)
Mürekkebin kâğıt üzerine püskürtülme esasına dayalı olarak çalışan yazıcılardır. Günümüzün en yaygın yazıcıları olarak mürekkep püskürtmeli yazıcıları ( Ink Jet Printers) göstermek mümkündür. Bu, yazıcılar gerek renkli çıkış verebilmeleri, gerekse uygun fiyatları sayesinde oldukça ilgi görmektedirler.

9 Mürekkep Püskürtmeli (Ink Jet)
Bu teknolojideki yazıcılar kağıt üzerine baskı yapabilmek için sıvı mürekkep kullanırlar. Nokta vuruşlardaki gibi şeritleri bulunmaz, bunun yerine uygun yerlerinde püskürtme sağlayacak delikleri olan mürekkep tankları vardır bunlara kartuş denir.

10 Mürekkep Püskürtmeli (Ink Jet)
Kartuşlar genelde ısı ile damla oluşturma esasına göre mürekkep püskürtür. Tüp içerisinde ısıtıcının ısınarak basıncı artırıp damlanın dışarı çıkmaya zorlanması ile püskürtme işlemi gerçekleşir. Bu damla çapları ortalama 50–60 mikron çapında ve 8–10 piko litre hacmindedir.

11 Mürekkep Püskürtmeli (Ink Jet)
1. PPM (Page Per Minute): Dakikada yazılan sayfa sayısıdır. Mürekkep püskürtmeli yazıcıların hızını ifade etmek için kullanılır. 2.GPPM (Graphic Page Per Minute): Dakikada basılan grafik içerikli sayfa sayısıdır. 3. Tampon Bellek (Buffer Memory): Yazıcının içinde, bilgisayardan gelen verileri geçici olarak sakladığı RAM bellektir. 4. DPI (Dots Per Inch / Inch Başına Nokta Sayısı): Çözünürlük, belirli bir aralığa basılabilecek nokta sayısını temsil eder ve DPI ile belirtilir. 5. Isınma Zamanı : Yazıcının düğmesi açıldıktan yazmaya hazır hale gelene kadar geçen süredir.

12 Lazer Yazıcılar Lazer yazıcılar, şu ana kadar üretilenler içinde hızlı ve kaliteli baskı yapabilen, en iyi yazıcılardır. Özellikle aydınger ya da asetat üzerine çıkış alınabilmesi önemli bir özelliğidir. Lazer yazıcılar, fotokopi makinelerine benzemektedir.

13 Lazer Yazıcılar Lazer yazıcılarda da fotokopi makinelerinde olduğu gibi ‘’ Toner ‘’ kullanılmaktadır. Lazer yazıcıların renkli baskı yapabilenleri de üretilmektedir.

14 Lazer Yazıcılar Lazer yazıcılarda daha önce de söylediğimiz gibi toner kullanılmaktadır. Toner, kurutulmuş toz mürekkep taneciklerine verilen isimdir. Toner, tanecikleri, bilgisayardan gelen veriler yardımı ile kağıt üzerine basılır. Yazıcının belleğinde oluşturulan sayısal sayfa görünümü, lazer tabancası yardımı ile drum (tambur) üzerine aktarılır. Drum’ın, lazer ışınıyla manyetize edilen bölümlerine toner yapışır. Bu şekilde, drum’a değen kağıt üzerinde istenilen karakter ve grafikler oluşur.

15 Çok Fonksiyonlu Yazıcılar
Tarayıcı, faks, fotokopi ve yazıcı gibi ofis işlemlerini tek bir yazıcıda toplayan ürünlerdir. Çok fonksiyonlu yazıcılar, ev ya da küçük (hem ebat hem işlev olarak küçük) ofisler için ideal bir seçim olacaktır. Ancak bu işlevlerin herhangi biri bozulduğunda tamir edilene dek tüm diğer fonksiyonların da kullanılmaz olması bir dezavantajdır.

16 Yazıcı Bağlantıları Yazıcıları bilgisayara LPT (Paralel Port), USB, RJ45 bağlantılarını kullanarak bağlayabiliriz.

17 Yazıcı Karşılaştırmaları


"Yazıcılar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları